• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 27.2°C
  1 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.1°C / 25.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 25.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.1°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 26.1°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
Καλεί τους διευθυντές του να παρανομήσουν!
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλεί τους διευθυντές του να παρανομήσουν!

 • A-
 • A+
Οξύτατη αντίδραση των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση στο «σόου» Χατζηδάκη μέσω ΣΚΑΪ περί δήθεν άρνησης των διευθυντών να υπογράψουν τις αποφάσεις για την προκαταβολή και τον επανυπολογισμό των συντάξεων ● Του καταλογίζουν ψεύδη και του υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ● Καταγγελίες συνδικαλιστών για μεθοδεύσεις απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εξαλλοι με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου του στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τον κατηγορούν για ψεύδη και «προκατασκευασμένο σκηνικό» που προαναγγέλλει «την υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την ιδιωτικοποίησή της και την ανάθεσή της σε εξωτερικούς συνεργάτες» και του ζητούν να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

«Σε διαφορετική περίπτωση θα δώσουμε εμείς στη δημοσιότητα το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης», αναφέρουν σε ανακοίνωση του συλλόγου υπαλλήλων της γενικής γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης. Αφορμή οι «ατυχείς (με τον πλέον επιεική χαρακτηρισμό)», όπως γράφουν, δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη (στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ) κατά της υποχρέωσης των δημοσίων υπαλλήλων να εκφράζουν εγγράφως τις ενστάσεις τους όταν πρόκειται για υπουργικές αποφάσεις. Πρακτική και υποχρέωση που άλλωστε επιτάσσει το άρθρο 25 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Ας δούμε το ιστορικό της σύγκρουσης. Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας με απαξιωτικό τρόπο για τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης δήλωσε δημοσίως: «Κανένας από την ιεραρχία του υπουργείου δεν υπέγραψε την απόφαση για την προκαταβολή σύνταξης στους συνταξιούχους, μήπως και φύγουμε από τις αρχές του ασφαλιστικού συστήματος και μας ξεφύγει κανένας πόντος!

Τελικά την απόφαση την υπέγραψα μόνο εγώ και η γ.γ. του υπουργείου!» Μάλιστα ανάρτησε τις δηλώσεις του και στη σελίδα που διατηρεί στο facebook, ενδεχομένως ως πειστήριο της μάχης που πιστεύει ότι αξίζει να δώσει με την... κοινωνικο-ασφαλιστική γραφειοκρατία του υπουργείου του, στην οποία τώρα φαίνεται ότι ετοιμάζεται να επιρρίψει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον ΕΦΚΑ με την προκαταβολή της σύνταξης και τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Το πρωτοβάθμιο σωματείο των υπαλλήλων κοινωνικής ασφάλισης καταγγέλλει ότι όχι μόνο εκθέτει την υπηρεσία, αλλά διατυπώνει και ψεύδη, καθώς το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την προκαταβολή της σύνταξης έχει ήδη υπογραφεί από τον γενικό διευθυντή, έχοντας και τις διατυπωμένες επιφυλάξεις που αποτελούν σχεδόν συνήθη πρακτική.

Ως γνωστόν ο δημόσιος υπάλληλος διατυπώνει την ένστασή του, αλλά ο υπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει. Επομένως γιατί ενοχλήθηκε τόσο πολύ ο κ. Χατζηδάκης και εξέθεσε δημοσίως το ίδιο το υπουργείο του την ώρα που υπάρχει αναμονή για 360.000 εκκρεμείς συντάξεις, εκ των οποίων 170.000 κύριες,120.000 επικουρικές και 60.000 εφάπαξ;

H απάντηση φωτίζεται εν μέρει από το περιεχόμενο των ίδιων των ενστάσεων. Στην μεν πρώτη ΚΥΑ ο αρμόδιος διευθυντής εκφράζει επιφύλαξη για πλήθος ασφαλισμένων που θα λάβουν συντάξεις χωρίς να το δικαιούνται. «Το περιεχόμενο της ΚΥΑ είναι εκτός των προβλέψεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, διότι δεν θα διενεργείται διασταύρωση των στοιχείων των πληροφοριακών συστημάτων του eΕΦΚΑ με τον φυσικό φάκελο του ασφαλισμένου και αυτό πιθανό να προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνσή του καθώς θα λάβουν ως ποσά σύνταξης και προκαταβολής σύνταξης μεγάλο πλήθος ατόμων που δεν τα δικαιούνται» επισημαίνει.

«Μα τι λένε; Aφού θα ακολουθήσει συμψηφισμός και θα γίνουν παρακρατήσεις στη συνέχεια» ανταπαντά ο κ. Χατζηδάκης με συνέντευξή του -πού αλλού;- στον Γιώργο Αυτιά, που αποτέλεσε άλλωστε το μόνιμο βήμα εξαγγελιών και ανακοινώσεων του προκατόχου του Γιάννη Βρούτση.

Ομως ακόμη πιο σοβαρές είναι οι επιφυλάξεις των υπηρεσιακών που αφορούν την ΚΥΑ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει της οποίας θα πρέπει, μετά το Πάσχα, να καταβληθούν αυξημένες συντάξεις σε περίπου 150.000 συνταξιούχους, μαζί με αναδρομικά πάνω από 21 μηνών.

«Η πρόβλεψη της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του σχεδίου Υ.Α. για αναπροσαρμογή περισσότερων της μίας, χορηγούμενων κατά την 13.5.2016 κύριων συντάξεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36Α του ν.4387/2016 είναι εκτός του νόμου και των προβλέψεων των άρθρων 14 και 33 του ν.4387/2016 όπως ισχύουν με το νόμο 4670/2020».

Για την ίδια ΚΥΑ επιφύλαξη εκφράζεται και ως προς την πιθανότητα να «νομιμοποιείται -πέραν των προβλέψεων του νόμου- η ορθότητα του επανυπολογισμού ακόμη και στην περίπτωση χορήγησης περισσότερων της μίας εθνικών συντάξεων (από διαφορετική αιτία). Περαιτέρω αν έχει γίνει γενικότερα λάθος στον αρχικό επανυπολογισμό η αναπροσαρμογή με τα νέα ποσοστά θα γίνει επί εσφαλμένων στοιχείων». Πρακτικά, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες, η απαίτηση του υπουργού να υπογράφουν στα τυφλά και χωρίς σημείωση των κατά νόμο ενστάσεών τους τις υπουργικές αποφάσεις συνιστά παρότρυνση σε δημόσιους λειτουργούς να παρανομήσουν.

Εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα

Χάος! Προηγήθηκε ανακοίνωση της ΠΟΚΟΠΚ, η οποία πριν από λίγες ημέρες επέρριπτε στον υπουργό προσπάθεια «αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης με όχημα την απαξίωση του -σκοπίμως;- εγκαταλελειμμένου ΕΦΚΑ (λόγω της υποτιθέμενης αναποτελεσματικότητας και της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του). Η καθιέρωση του “project manager”, οι συνεχείς αναφορές του στην εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα, η απαράδεκτη, λαϊκίστικη και προβοκατόρικη μετακύληση των ευθυνών στους υπαλλήλους (“γραφειοκράτες”...) κ.ο.κ. απλώς προλειαίνουν το έδαφος. Στην πραγματικότητα, ο τελικός στόχος είναι η πλήρης παράδοση ολόκληρων τομέων και του συνόλου των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιωτικά συμφέροντα! Συμφέροντα τα οποία βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι στον ΕΦΚΑ και προφανέστατα επιθυμούν διακαώς να πατήσουν και με το άλλο».

Φαίνεται ότι ο κόμπος στον ΕΦΚΑ και εν γένει στην κοινωνική ασφάλιση έχει φτάσει στο χτένι. Οχι μόνο για τους εν αναμονή συνταξιούχους, αλλά και για τους υπαλλήλους που αντιλαμβάνονται ότι τους επιφυλάσσεται ρόλος Ιφιγένειας. Ιδιαίτερα όταν, όπως αποκαλύπτει και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων γενικής γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και αιρετό μέλος του υπηρεσιακού και πειθαρχικού συμβουλίου, Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», για τις 360.000 εκκρεμείς συντάξεις υπάρχουν μόνο «560 εισηγητές συντάξεων σε όλον τον ΕΦΚΑ!»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
Εντονες αντιδράσεις για την εκχώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε ιδιώτες ● Με φόντο τον σκόπελο της συνταγματικότητας προετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση.
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίμηνη παράταση στις εισφορές επαγγελματιών
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας θα δοθεί τρίμηνη παράταση στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων εκκρεμεί η καταβολή για τα έτη 2017, 2018 και 2019, με μέση οφειλή...
Τρίμηνη παράταση στις εισφορές επαγγελματιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λύση πανικού για εκκρεμείς συντάξεις
Η ομάδα έργου θα παρέχει υπηρεσίες αμισθί και θα μπορεί να δίνει έργο σε εξειδικευμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα μπορούν να... αντέξουν μια επιτάχυνση...
Λύση πανικού για εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
Έναν από τους πάλαι ποτέ συντονιστές των ομάδων εργασίας που συγκρότησαν το πρόγραμμα της Ν.Δ. επέλεξε ο Κωστής Χατζηδάκης. Πρακτική και διοικητική εμπειρία έχουν τα δύο από τα τέσσερα μέλη της Ομάδας Έργου.
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
Πρόκειται για άνθρωπο με γνώση του συνταξιοδοτικού και των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Δε θα υποκαταστήσει τη διοίκηση, αλλά θα αναλάβει να υποδείξει τις απαραίτητες αλλαγές. Δεν αποκλείονται...
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούνται απαντήσεις
Θα θελήσει ο νέος υπουργός Εργασίας να παίξει τον ρόλο του «κακού» για να λύσει προβλήματα διαχείρισης της κάκιστης καθημερινότητας που βιώνουν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι;
Ζητούνται απαντήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας