• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 36.5°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 32.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.7°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  1 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.8°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.6°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.2°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  35%
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την «Ελληνικός Χρυσός» στον... χρυσό του Ελληνικού

 • A-
 • A+
Αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή της σύμβασης για τη «μοιρασιά» των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου. ● Στο επίκεντρο, η μεταμόρφωση των δικαιωμάτων επιφανείας σε κυριότητα υπέρ του «εθνικού επενδυτή».

Βιασύνη... εξόφλησης οφειλών και εκπλήρωσης υποχρεώσεων προς «εθνικούς επενδυτές» αποπνέουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Μετά τη σκανδαλώδη, αποικιοκρατικού χαρακτήρα νέα σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός», που προωθείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, παίρνει σειρά ο... χρυσός του Ελληνικού και της επένδυσης στο «μεγαλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης».

Στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αρχίζει σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της Σύμβασης Διανομής Ακινήτου και τη Σύσταση Δικαιώματος Επιφανείας στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά».

Κεντρικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας του 30% και του δικαιώματος επιφανείας στο 70% της έκτασης κατ’ αρχάς από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο στη συνέχεια θα το μεταβιβάσει στην «Ελληνικό Α.Ε.», η οποία με την «προίκα» των περίπου 7 τ. χλμ. θα περάσει στη Lamda Development, όταν και εφόσον αρθούν όλα τα νομικά εμπόδια: από την τυπική ολοκλήρωση της άδειας καζίνου στην κοινοπραξία Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέχρι την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ επί των προσφυγών κατοίκων και φορέων του Ελληνικού εναντίον των υπουργικών αποφάσεων του τέλους του 2019 με τις οποίες θα απεμπλεκόταν το έργο.

Η συμφωνία διανομής του ακινήτου και η σύμβαση που έρχεται προς κύρωση εφαρμόζει τη φωτογραφική διάταξη που πέρασε τον περασμένο Οκτώβριο στον νέο πτωχευτικό νόμο, με την οποία εξομοιώνεται το δικαίωμα επιφανείας –δηλαδή το δικαίωμα αξιοποίησης του εδάφους και του «αέρα»– με το δικαίωμα κυριότητας.

Που σημαίνει ότι ο παραχωρησιούχος του Ελληνικού, που υποτίθεται ότι «νοικιάζει» την έκταση για 99 χρόνια χωρίς να αποκλείει το Δημόσιο από την κυριότητα, μπορεί να την οικοπεδοποιεί και να τη μεταβιβάζει κατά βούληση εν αγνοία του ιδιοκτήτη, δηλαδή του Δημοσίου. Ο επιφανειούχος αποκτά τα δικαιώματα ενός αληθινού ιδιοκτήτη: να γκρεμίσει, να κτίσει, να σκάψει, να τεμαχίσει, να μεταβιβάσει σε τρίτους.

Στις 300 σελίδες της σύμβασης Δημοσίου - ΤΑΙΠΕΔ, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, περιγράφονται ένα προς ένα τα ακίνητα που περνούν κατά πλήρη κυριότητα ή ως δικαίωμα επιφανείας στο ΤΑΙΠΕΔ (και στη συνέχεια στη Lamda), αποτυπωμένα με τοπογραφικό και με τις συντεταγμένες τους.

Σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου, επίσης, προβλέπονται οι πρόδρομες εργασίες στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η Lamda, παρά την εκκρεμότητα της μεταβίβασης της έκτασης, με κεντρικό στοιχείο την κατασκευή της «βιτρίνας» του πάρκου σε έκταση 85 στρεμμάτων, του λεγόμενου mini park, αλλά και την κατασκευή περίφραξης στην όλη έκταση, παρότι τυπικά παραμένει δημόσια έκταση για απροσδιόριστο ακόμη διάστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η επιλογή οικοπεδοποίησης του Ελληνικού ανοίγει ξανά το θέμα της τιμής του
Η αποκαλυπτική επιστολή πρώην πραγματογνώμονα φωτίζει τη σημασία των μονομερών ανακοινώσεων της Lamda για αλλαγή του επιχειρηματικού σχεδίου του έργου, υπό το πρίσμα της εισαγγελικής έρευνας του 2014 για το...
Η επιλογή οικοπεδοποίησης του Ελληνικού ανοίγει ξανά το θέμα της τιμής του
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό
Ψηφίστηκε το δέκατο κατά σειρά «μίνι νομοσχέδιο» εξυπηρέτησης της Lamda στα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης ● Θα επιτρέπονται και οι περιφράξεις τού κατά τα λοιπά «προσβάσιμου σε όλους τους Ελληνες»...
Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί για το Ελληνικό
Με μια πανηγυρικού ύφους ανακοίνωση η Lamda Development προανήγγειλε χθες ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Ιουνίου, θα καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο την πρώτη δόση του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ....
Πανηγυρισμοί για το Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το δικαίωμα επιφανείας έγινε δικαίωμα... κυριότητας 
Φωτογραφική διάταξη υπέρ του «εθνικού επενδυτή» στο Ελληνικό παρεισέφρησε στον νέο πτωχευτικό νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Το δικαίωμα επιφανείας έγινε δικαίωμα... κυριότητας 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιασαν δουλειά οι... κυνηγοί της μπουλντόζας
Το παρατσούκλι «μπουλντόζας» είχε αποδοθεί στον μακαρίτη Μιλτιάδη Εβερτ, όταν ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας υποσχόταν ότι θα κατεδαφίσει σε μια μέρα το οχληρό και ρυπαρό Γκάζι, και σε προεκλογική του αφίσα είχε...
Επιασαν δουλειά οι... κυνηγοί της μπουλντόζας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας