• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.0°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 18.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.9°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 26.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.6°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 22.8°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  57%

Σίγουρος για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, εμφανίστηκε ο επίτροπος Τζεντιλόνι

Olivier Hoslet, Pool via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

5 «κίτρινες» από το Eurogroup

 • A-
 • A+
Πλειστηριασμοί, οφειλές Δημοσίου, επενδυτικές άδειες, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στη Δικαιοσύνη προτεραιότητες της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. ● «Χρειάζεται δουλειά για την πρώτη κατοικία και όχι μόνο», λέει ο Ρέγκλινγκ. ● Ικανοποιημένος ο Χρ. Σταϊκούρας. ● Ευελιξία και το 2022 θέλουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Κίτρινη κάρτα» σε πέντε τομείς έδειξε χθες το Eurogroup για την ελληνική οικονομία, κατά τη συζήτηση της 9ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Τους ονομάτισε ξεκάθαρα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι: ο νέος κώδικας αφερεγγυότητας (Πτωχευτικός) που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η απλοποίηση των αδειών για τις επενδύσεις, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη Δικαιοσύνη.

Εν όψει της 10ης έκθεσης για την Ελλάδα που αναμένεται τον Μάιο, η οποία έχει συνδεθεί με την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ο απολογισμός θα πρέπει να είναι θετικός.

«Συμφωνήθηκε πολύ ξεκάθαρα με τις ελληνικές αρχές με τους “οδικούς χάρτες” –όπως τους ονομάσαμε– σε αυτούς τους τομείς», είπε ο επίτροπος Τζεντιλόνι μετά το τέλος του Eurogroup χθες. «Γνωρίζω ότι αυτή είναι βεβαίως μια ισχυρή δέσμευση για τις ελληνικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει αρνητική ανάπτυξη το 2020, αν και λιγότερο από αυτό που είχαμε προβλέψει, η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη και ο οδικός χάρτης που συμφωνήσαμε είναι πρόκληση. Ωστόσο είμαστε σίγουροι για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα», είπε.

«Πράγματι, υπάρχουν πολλά ζητήματα, όχι μόνο το θέμα της πρώτης κατοικίας αλλά και άλλα, που δεν έχουμε τελική συμφωνία, γι’ αυτό συνεχίζονται οι συνομιλίες και η δουλειά», σχολίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. «Οπως γνωρίζετε, η 10η έκθεση συνδέεται με εκταμίευση που σχετίζεται με το χρέος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι πλευρές ενδιαφέρονται πολύ να καταλήξουν σε συμφωνία και δεδομένης της καλής συνεργασίας, ελπίζω επίσης ότι αυτό θα είναι δυνατό», συμπλήρωσε.

Ρήτρα διαφυγής

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε μετά το τέλος του Eurogroup ότι «επικροτήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της, αποτελεσματικότητα η οποία αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, η ελληνική οικονομία άντεξε το 2020 και οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων προστατεύτηκαν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνοχου επισήμανε τη βούληση όλων ανεξαιρέτως των κρατών-μελών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την υποστηρικτική προς την πραγματική οικονομία δημοσιονομική στάση. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουν σταδιακά σε υγιή δημόσια οικονομικά με τη βοήθεια των εργαλείων που αποφασίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το Eurogroup αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η γενική ρήτρα διαφυγής θα συνεχίσει να ισχύει το επόμενο έτος. Προς το παρόν, και όσο επικρατεί η οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, παραμένουν απαραίτητα ευρέα δημοσιονομικά μέτρα για την προστασία των πολιτών και των εταιρειών.

Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά καθώς εξελίσσεται η οικονομική και υγειονομική κατάσταση. Σε ένα δεύτερο στάδιο, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας και αρθούν οι περιορισμοί, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να στραφούν προς πιο στοχευμένες δράσεις για την προώθηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης».

Οι υπουργοί τονίζουν επίσης τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης. «Προσβλέπουμε στην περαιτέρω καθοδήγηση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική που αναμένεται στα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο του πακέτου του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2021 και υπό το φως των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν», καταλήγει η ανακοίνωση του Eurogroup.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τους γνωστούς αστερίσκους εγκρίθηκε η 9η αξιολόγηση
Η ενέργεια αυτή ήταν τυπική και αναμενόμενη, με τους Ευρωπαίους ωστόσο να έχουν εκφράσει εδώ και καιρό τις ενστάσεις τους σε συγκεκριμένα θέματα όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια, οι πλειστηριασμοί και οι...
Με τους γνωστούς αστερίσκους εγκρίθηκε η 9η αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς επιδιώκει η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του το θέμα της προστασίας των «κόκκινων» δανειοληπτών, καθώς στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να μην παρεκκλίνουν από τη βασική θέση για προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων...
Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς επιδιώκει η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποστάσεις ασφαλείας για την ανάπτυξη από Κομισιόν
Η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αποφεύγει να υιοθετήσει τον αναθεωρημένο στόχο της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ 5,9% φέτος, αλλά αναγνωρίζει την επιτάχυνση, κυρίως χάρη στον τουρισμό ● Αστερίσκοι για...
Αποστάσεις ασφαλείας για την ανάπτυξη από Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολλές ερωτήσεις, μισές απαντήσεις
Στα «επικίνδυνα» ερωτήματα αντέτεινε σιωπές και υπεκφυγές ● Τα «καρφιά» του Γ. Κύρτσου για την απομάκρυνση Ζαββού και τα αναπάντητα ερωτήματα Παπαδημούλη και άλλων ευρωβουλευτών για τη χρηματοδότηση των...
Πολλές ερωτήσεις, μισές απαντήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκριση... με εξαμηνιαίους ελέγχους
Εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο της Ε.Ε. το Ελληνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης ● Στις αρχές Αυγούστου η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. είναι δανεισμός και 2,3 δισ. επιχορήγηση.
Εγκριση... με εξαμηνιαίους ελέγχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας
Πρόκειται για τις οφειλές οι οποίες έχουν αναβληθεί για το 2022, ενώ δεν αποκλείεται στη νέα ρύθμιση να ενταχθούν και άλλα χρέη νοικοκυριών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.
Νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας