• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 35.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 34.9°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 35.5°C
  0 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 29.2°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 33.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.2°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 32.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  3 BF
  27%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θερμός» πόλεμος Αγγελόπουλων - ΕΤΕ

 • A-
 • A+
Μετά το δριμύ κατηγορώ της εταιρείας, η τράπεζα ανταποδίδει τις αιτιάσεις, καταλογίζοντας στην επιχείρηση ότι δεν είναι συνεργάσιμη και ότι απαιτεί τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του τραπεζικού δανεισμού. «Δεν είναι κουφάρι, είναι φιλέτο» επιμένουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι.

«Τίτλοι τέλους στη Χαλυβουργική». Να ένας δημοσιογραφικός τίτλος που γράφεται και ξαναγράφεται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2018, όταν η ΔΕΗ διέκοψε οριστικά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, βυθίζοντας στο σκοτάδι την ήδη απαξιωμένη ιστορική επιχείρηση, η οποία της όφειλε πάνω από 31 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος τίτλος τέλους ξαναγράφτηκε στις αρχές του 2020, όταν αποχωρούσαν και οι τελευταίοι εργαζόμενοι, έχοντας λάβει εξόφληση και αποζημιώσεις ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ από τον βασικό μέτοχο της επιχείρησης, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, και ενώ συνεχιζόταν το ενδοοικογενειακό-επιχειρηματικό θρίλερ μεταξύ του ίδιου και των υιών του, με πολύκροτες δικαστικές διενέξεις.

Οι τίτλοι τέλους ξανάπεσαν φέτος στις 23 Φεβρουαρίου, όταν κατατέθηκε από την Εθνική Τράπεζα η αίτηση υπαγωγής της Χαλυβουργικής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία πρόκειται να συζητηθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 5 Απριλίου.

Φαίνεται όμως ότι όσες φορές και να πέφτει και να ξαναπέφτει η αυλαία, το έργο συνεχίζεται στα παρασκήνια, με μετόχους, πιστωτές και αφανείς μνηστήρες να ερίζουν πάνω από την πτωχευμένη επιχείρηση, που άλλοι αντιμετωπίζουν ως άταφο νεκρό και άλλοι ως επενδυτική ευκαιρία η οποία μπορεί να αποφέρει κέρδη αν αξιοποιηθεί με νέα μορφή και χρήση. Η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής για καύση απορριμμάτων, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» στις 4/11/2020, ενώ είχαν ήδη ακουστεί προτάσεις για μετατροπή σε κέντρο logistics.

Το νέο επιχειρηματικό-τραπεζικό σίριαλ μεταξύ των υιών Αγγελόπουλου και της Εθνικής Τράπεζας που μαίνεται εδώ και δύο εβδομάδες αποδεικνύει ότι η διοίκηση της Χαλυβουργικής δεν είναι αποφασισμένη να παραδώσει αμαχητί τα υποθηκευμένα αλλά βαρύτιμα «ασημικά». Η ΕΤΕ είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της επιχείρησης, έχοντας απαιτήσεις πάνω από 344 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, προμηθευτές και το ελληνικό κράτος, με οφειλές άνω των 41 εκατ. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ, και περίπου 26 εκατ. ευρώ σε αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Η διοίκηση της Χαλυβουργικής, δηλαδή οι γιοι του Κ. Αγγελόπουλου, Παναγιώτης και Γιώργος, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Σκινδύλια, πέρασε στην αντεπίθεση εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ εναντίον της ΕΤΕ, με προσωπικές βολές κατά του διευθύνοντος συμβούλου της, Π. Μυλωνά.

Η Χαλυβουργική, αφού επικαλείται το ένδοξο παρελθόν της, υποστηρίζει ότι η διοίκηση της Εθνικής ουδέποτε ανταποκρίθηκε στις προτάσεις της για αναδιάρθρωση του χρέους, καταλογίζοντάς της εχθρότητα και αδιαφορία και αφήνοντας αιχμές για υπόγεια εξυπηρέτηση αλλότριων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η Χαλυβουργική υποστηρίζει ότι η υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη απαξίωση και καταστροφή της επιχείρησης» και ότι το τίμημα της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων θα είναι «ουσιωδώς χαμηλότερο από αυτό που θα εισέπραττε η τράπεζα εάν ακολουθούσε την οδό της συναίνεσης και των συμφωνιών αναδιάρθρωσης».

Σκληρή ανταπάντηση εξέδωσε χθες η ΕΤΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Χαλυβουργική «έχει περιστείλει ουσιωδώς την παραγωγική δραστηριότητα χάλυβα σταδιακά από το 2012», ότι έχει σταματήσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις από τον Νοέμβριο του 2015 και αποτελεί σήμερα «το μακράν μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ».

Ανταποδίδει τις αιτιάσεις ότι δεν φάνηκε συνεργάσιμη και τονίζει ότι η τελευταία πρόταση αναδιάρθρωσης που της υποβλήθηκε, τον Δεκέμβριο του 2017, «συνίστατο κυρίως στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του τραπεζικού δανεισμού -διατηρώντας το status quo της εταιρείας- σε ποσοστό το οποίο η Εθνική Τράπεζα δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εναλλακτικές οδούς ανάκτησης των δανειακών απαιτήσεών της». Τέλος, απορρίπτει ως αβάσιμα και αναληθέστατα τα σενάρια περί «εξυπηρέτησης συμφερόντων» και επιφυλάσσεται για άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Με την παρούσα διοίκηση της Χαλυβουργικής συντάσσονται λίγες δεκάδες εργαζόμενοι, που επαναπροσλήφθηκαν κυρίως σε εργασίες συντήρησης και φύλαξης των ανενεργών εγκαταστάσεων, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και τώρα οι μηχανές μπορούν να ξαναπάρουν μπροστά, επιμένοντας ότι «η Χαλυβουργική δεν είναι κουφάρι, είναι φιλέτο» και ζητώντας βιώσιμη λύση για τα χρέη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Να εμποδίσει το ξεπούλημα» καλεί το ΤΧΣ ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής
«Οχι στο ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής», βροντοφωνάζουν ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοί της, δημοσιοποιώντας νέα στοιχεία που ενισχύουν τη θέση τους ότι η πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα της ΕΤΕ στο...
«Να εμποδίσει το ξεπούλημα» καλεί το ΤΧΣ ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργία σε Πειραιώς και ΕΤΕ
Με κεντρικό αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, τα σωματεία των δύο μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών, της Πειραιώς και της Εθνικής, κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη.
Απεργία σε Πειραιώς και ΕΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελία εργαζομένων για ατζέντα πώλησης της ΑΤΗΕΧ
Συνεχίζουν με ακόμα πιο έντονο τρόπο τις διαμαρτυρίες τους οι εργαζόμενοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΕΧΑΕ), στον απόηχο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της μητρικής εταιρείας ΑΤΗΕΧ που αποφάσισε διπλασιασμό...
Καταγγελία εργαζομένων για ατζέντα πώλησης της ΑΤΗΕΧ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεθοδεύσεις της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της μητρικής εταιρείας του ομίλου (ATHEX) για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» εις βάρος τους.
Μεθοδεύσεις της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανέπαφα» σουπερμάρκετ έρχονται και στην Ελλάδα
Εφτά χρόνια μετά το ηχηρό κανόνι της Carrefour-Μαρινόπουλος, η γαλλική πολυεθνική επιστρέφει με αυτοματοποιημένα καταστήματα ● «Η λογική του ταμείου χωρίς υπαλλήλους έχει δοκιμαστεί και αποτύχει στην πράξη»...
«Ανέπαφα» σουπερμάρκετ έρχονται και στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συστημικές τράπεζες: Πόροι υπάρχουν, επενδύσεις αναζητούνται
Οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σημείωσαν ότι η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων έχει μεν ανοίξει, αλλά σκοντάφτει στον τεράστιο αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Συστημικές τράπεζες: Πόροι υπάρχουν, επενδύσεις αναζητούνται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας