Σε βαθιά ύφεση 8,2% εισήλθε η ελληνική οικονομία το 2020, με τις απώλειες στο ΑΕΠ σε απόλυτα μεγέθη να φτάνουν στα 17,6 δισ. ευρώ. Είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 10,1% που σημειώθηκε το 2011 και χρεώνεται αποκλειστικά στις επιπτώσεις από την πανδημία και τα σκληρά περιοριστικά μέτρα στην αγορά και όχι στη λάθος συνταγή του ΔΝΤ, όπως συνέβη στην πρώτη περίπτωση.
Το 8,2% της ύφεσης που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) συνιστά έκπληξη για το οικονομικό επιτελείο, που είχε τοποθετήσει το βυθόμετρο στο 10,5%, υψηλότερα ακόμη και από το 10% της πρόβλεψης των θεσμών. Ομως λόγω της αναθεώρησης των στοιχείων στα ενδιάμεσα τρίμηνα προέκυψε το ηπιότερο αυτό αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο δεν παύει να είναι βαρύ για τη χώρα. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά, αφού τα οριστικά θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.
Σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση μετά το 11% της Ισπανίας και το 8,9% της Ιταλίας, που δέχθηκαν σφοδρότερα χτυπήματα από τον κορονοϊό αν και εφάρμοσαν πολύ μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης.
Το ΑΕΠ προσγειώθηκε στα 165,8 δισ. ευρώ από 183,4 δισ. ευρώ το 2019, ενώ το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το πού θα κάτσει η μπίλια της ανάκαμψης το 2021, που λόγω του καθοδικού σπιράλ έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω στο 3,3% και με τα κλειδιά να τα κρατούν ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Ενδεικτικά, κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνεται κατά 0,8 με 0,9% και το πρωτογενές έλλειμμα αυξάνει κατά 0,7% του ΑΕΠ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
■ Το ΑΕΠ υποχώρησε 8,2% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το τέταρτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τις προβλέψεις της και για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα. Στο τρίτο τρίμηνο η ύφεση ήταν 10,5% έναντι 11,7% της προηγούμενης πρόβλεψης, το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση αναθεωρήθηκε στο 13,8% από 14,7%, ενώ για το πρώτο τρίμηνο η οριακή ανάπτυξη διορθώθηκε στο 0,1% από 0,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη.
■ Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
■ Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
■ Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 55,4%.
■ Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 9,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,9%.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας