• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 21.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.8°C / 21.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 22.9°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.6°C
  1 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 20.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.9°C / 18.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.7°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.7°C
  0 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 17.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.4°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 21.1°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  30%

Αδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Καραμανλής υπεραμύνθηκαν των διατάξεων που πλήττουν τις μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο θάνατος του μικρο-εργολάβου δημοσίων έργων

 • A-
 • A+
Πέρα από την ιδιωτικοποίηση της επίβλεψης των έργων, τα μικρά γραφεία πλήττονται από τις αυξημένες εγγυήσεις, την υποχρεωτική ένταξη στην ηλεκτρονική δημοπρασία έργων αξίας 30.000 έως 60.000 ευρώ, το ψηλό κόστος των ενστάσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει «γην και ύδωρ» στους πολύ μεγάλους εργολάβους, ένα πλήθος μικρών και μεσαίων τεχνικών εταιρειών και μελετητικών γραφείων απειλούνται με αφανισμό στο όνομα της ανάπτυξης και της απορρόφησης των κονδυλίων με την επιτάχυνση των έργων.

Κατά τη χθεσινή τρίτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη να αλλάξει κάποιες από τις ρυθμίσεις που πλήττουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με δημόσια έργα.

Οι πολύ μεγάλες κατασκευαστικές ευνοούνται από τις γενικότερες προβλέψεις που επιτρέπουν στον ανάδοχο του έργου να αμείβεται νωρίτερα, καθώς η επίβλεψη θα γίνεται από ιδιώτη που θα ορίζουν οι ίδιες, και από τις δηλώσεις επιμέτρησης που επίσης θα υποβάλλουν εκείνες. Ολα τα παραπάνω, όμως, προαπαιτούν έναν μηχανισμό και στελέχωση που δεν υπάρχει στα μικρά γραφεία.

Ενα θέμα που πλήττει επιπρόσθετα τους «μικρούς» είναι οι αυξημένες εγγυήσεις που πρέπει να εξασφαλίζουν για τη συμμετοχή τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 21. Στα αυξημένα ποσά των εγγυητικών αναφέρθηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, που ζήτησε από τους υπουργούς να το ξαναδούν, ενώ το ίδιο θέμα έθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Οταν, πάντως, πήρε τον λόγο για να απαντήσει ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, υποστήριξε ότι οι μικρομεσαίοι δεν θα πληγούν από τις αυξημένες εγγυήσεις διότι υπάρχει άλλο μέτρο που τους ευνοεί. Ποιο; Ο περίφημος «κόφτης» για τις μεγάλες εκπτώσεις που θα αναγκάζει όποιον ζητά 10% λιγότερο από τους υπόλοιπους να το αιτιολογεί και έτσι θα αποφεύγονται οι «αλεξιπτωτιστές». Η εμπειρία πάντως έχει δείξει ότι συχνά συμβαίνει οι μικρές εταιρείες να δίνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις όχι επειδή είναι αλεξιπτωτιστές, αλλά στην αγωνία τους να εξασφαλίσουν έστω και ψίχουλα από την πίτα των έργων.

Ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι οι μικρές εταιρείες πλήττονται από την υποχρεωτική ένταξη στο σύστημα ηλεκτρονικής δημοπρασίας των έργων αξίας 30.000 έως 60.000 ευρώ. Οπως ανέφερε, το σύστημα αυτό απαιτεί διαδικασίες με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένα τα μικρά γραφεία, ενώ άγνωστο είναι αν έχουν γίνει οι προετοιμασίες για να διεκπεραιώνεται το μεγάλο πλήθος αυτών των μικρών έργων. Για καταστάσεις που θα οδηγήσουν ακόμη και τα μικρά έργα να «σαρώνονται» από τις μεγάλες εταιρείες μίλησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, αναφερόμενος στο όριο των 45 εκατομμυρίων που τίθεται για το ύψος των ανεκτέλεστων έργων.

Βαριά για τους μικρομεσαίους είναι και τα άρθρα που προβλέπουν παραπομπή των ενστάσεων στην ΑΕΠΠ για συμβάσεις άνω των 30.000 ευρώ από 60.000 που ίσχυε. Ομως, το παράβολο για την προσφυγή δεν μειώνεται αναλογικά και μένει στα 600 ευρώ. Επίσης, τα στοιχεία που ζητούνται (δικαιολογητικά, καταγραφές κ.λπ.) είναι ίδια είτε αφορούν έργα 30.000 είτε 30 εκατομμυρίων και αυτό αυξάνει το κόστος για τις συμβάσεις μικρής αξίας.

NATURA

Η κυβέρνηση υποχώρησε σε ελάχιστα σημεία ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν «έκανε βήμα πίσω» για το άρθρο 219 που επιτρέπει κατάτμηση των περιοχών NATURA με σκοπό την εκτέλεση ήπιων τεχνικών έργων μέσα σε αυτές.

Ο κ. Γεωργιάδης διέκοψε την πορεία των ομιλιών για να απαντήσει στον Σωκράτη Φάμελλο. Αφού θυμήθηκε έως και το δημοψήφισμα του 2015 και την κριτική που ασκήθηκε στον κ. Φάμελλο ως υπουργό από την κοινωνία του Βόλου για το τσιμεντάδικο που καίει απορριμματογενή καύσιμα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η πρόβλεψη αυτή έρχεται να απαντήσει «στην αγωνία των επενδυτών» που θέλουν να φτιάξουν έργα «φιλικά στο περιβάλλον».

Υποχωρήσεις

Από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, φάνηκε ότι το τίμημα για την κριτική που ασκήθηκε το «πλήρωσε» το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) – ίσως γιατί, όπως είχε ειπωθεί τις προηγούμενες μέρες, ο πρόεδρός του, Γ. Στασινός, είναι φίλος του υπουργού Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αποσύρεται το άρθρο 192, που προέβλεπε ότι το ΤΕΕ μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με όλους τους φορείς του Δημοσίου για να υλοποιεί μελέτες και δημοπρατήσεις έργων εκ μέρους τους. Επίσης, ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι το ΤΕΕ θα μπορεί να ελέγχει πειθαρχικά μόνο τα δικά του μέλη και όχι τα μέλη των αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Σχετικά με το σύστημα δήλωσης του εργολάβου για να γίνονται οι πληρωμές, ο Κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της ορθότητάς του, αλλά άλλαξε και μία πρόβλεψη: Αντί για τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο 20% των έργων (ώστε να διαπιστώνονται «λάθη» στις δηλώσεις των εργολάβων), το ποσοστό αυξάνεται στο 40%.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διάτρητο» σε κρίσιμες διατάξεις το νομοσχέδιο των... εργολάβων
Παρά την κριτική και τις αντιδράσεις, ψηφίζεται σήμερα το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, που επιτρέπει στους εργολάβους να σαρώνουν τα έργα και να αποκτούν πρόσβαση στις προστατευόμενες περιοχές...
«Διάτρητο» σε κρίσιμες διατάξεις το νομοσχέδιο των... εργολάβων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Των εργολάβων... στη Βουλή
Ο Αδωνις Γεωργιάδης «έκλεψε» την παράσταση στην Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, επιτιθέμενος σε όσους έκαναν κριτική για την «βίαιη είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων» ●...
Των εργολάβων... στη Βουλή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», οι εργολάβοι
Το σύστημα «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» βρίσκεται κρυμμένο μέσα στο άρθρο 57 του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις που ξεκινά σήμερα να συζητείται στις επιτροπές της Βουλής προκειμένου να ψηφιστεί...
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», οι εργολάβοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
2,5 εκατ. για να... χτυπήσουν ξύλο
Ο ιδιώτης που θα επιλεγεί για «ποιοτικό έλεγχο της λευκής και εμποτισμένης ξυλείας» θα λάβει σχεδόν... 10 φορές περισσότερα από όσο κόστιζε η ίδια ακριβώς εργασία ελέγχων που πραγματοποιούσαν ώς τώρα μισθωτοί...
2,5 εκατ. για να... χτυπήσουν ξύλο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ΤΕΡΝΑ-EGIS η Εγνατία
Με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση την παραχώρηση εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS, η οποία θα επιφέρει έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και κάθετη αύξηση...
Σε ΤΕΡΝΑ-EGIS η Εγνατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας