• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.8°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.9°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.9°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.9°C / 9.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 9.5°C / 15.6°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.5°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  80%

Εκ νέου γνωμάτευση από τα ΚΕΠΑ καλούνται να προσκομίσουν στις εφορίες χιλιάδες φορολογούμενοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, προκειμένου να απαλλαγούν από τον φόρο

ICON/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Καψώνια» σε βαριά ανάπηρους

 • A-
 • A+

Σε μεγάλη περιπέτεια βάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) χιλιάδες φορολογούμενους με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό άνω του 80%, οι οποίοι καλούνται να προσκομίσουν εκ νέου γνωματεύσεις από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στις εφορίες προκειμένου να απαλλαγούν από τον φόρο.

Οσοι έσπευσαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις διαπίστωσαν ότι το σύστημα Taxis δεν τις κάνει δεκτές και το ηλεκτρονικό μήνυμα που λαμβάνουν τους καλεί να προσκομίσουν εντός 15 ημερών στην Εφορία τους γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του ΚΕΠΑ, με την οποία πιστοποιείται η ύπαρξη αναπηρίας του ενδιαφερόμενου.

Ενώ το ζήτημα είχε αντιμετωπιστεί πέρσι με εγκύκλιο του τότε γενικού γραμματέα Χάρη Θεοχάρη, κατ’ εφαρμογή διάταξης του φορολογικού νόμου που τέθηκε σε ισχύ την 1-1-2014, με νεότερη εγκύκλιο της διαδόχου του Κατερίνας Σαββαΐδου, ανακλήθηκε η παράγραφος που διευκόλυνε τους βαριά ανάπηρους και τους απάλλασσε από τη διαδικασία να... αποδείξουν εκ νέου την αναπηρία τους.

Το πρόβλημα υπάρχει κυρίως με τους ανάπηρους που λαμβάνουν οριστικές συντάξεις αναπηρίας, οι οποίοι καλύπτονταν ακόμα και με την προσκόμιση στην Εφορία βεβαίωσης από τον ασφαλιστικό τους φορέα με την οποία πιστοποιείται η αναπηρία τους και η σύνταξη που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με την αρχική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ:

● Προκειμένου για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των μισθών, συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 80%, απαιτείται η προσκόμιση γνωμάτευσης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με την οποία πιστοποιείται η ύπαρξη αναπηρίας του ενδιαφερόμενου.

● Οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν από την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ) από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής απαλλαγής επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εφόσον είχαν εκδοθεί σύμφωνα με όσα ίσχυαν στο σχετικό φορολογικό πλαίσιο κατά τον χρόνο έκδοσής τους.

● Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν διαθέτει απόφαση υγειονομικής επιτροπής Νομαρχίας, ούτε γίνεται δεκτή η αίτησή του για εξέταση από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ και εφόσον λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης επειδή παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, μπορεί, αντί των πιο πάνω αποφάσεων, να προσκομίσει βεβαίωση του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι συνταξιοδοτήθηκε λόγω αναπηρίας με ποσοστό τουλάχιστον 80% ώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή.

Ανάκληση

Η τελευταία αυτή παράγραφος ανακλήθηκε από την κ. Σαββαΐδου με νεότερη αυστηρότερη εγκύκλιο, η οποία αναφέρει ρητώς τα εξής:

«Η τρίτη παράγραφος του σημείου 4 της Δ12Α 1023686 ΕΞ 3.2.2014 εγκυκλίου της υπηρεσίας μας, αναφορικά με την προσκόμιση βεβαίωσης ασφαλιστικού φορέα, ανακαλείται (αναφέρεται στην προσκόμιση βεβαίωσης από ασφαλιστικό φορέα ότι το πρόσωπο με αναπηρία τουλάχιστον 80% συνταξιοδοτήθηκε λόγω αυτής της αναπηρίας ώς και το χρονικό διάστημα ισχύος της)».

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για να γίνουν δεκτές οι γνωματεύσεις και να τύχουν εφαρμογής οι απαλλακτικές από τον φόρο διατάξεις (απαλλάσσονται από τον φόρο οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%) θα πρέπει να διαπιστώνεται και βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορά.

Επίσης θα πρέπει να βεβαιώνεται το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλύπτουν και το φορολογικό έτος για τα οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων. Σε περίπτωση που εκδίδονται ελλιπείς γνωματεύσεις, δεν θα γίνονται δεκτές για την αναγνώριση της υπόψη απαλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολογική νομοθεσία προβλέπει 200 ευρώ έκπτωση από τον φόρο για τα άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67% και άνω.

Ωστόσο οι αναπηρικές συντάξεις που λαμβάνουν άτομα με ποσοστό άνω του 80% απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο, μετά την εξίσωση όλων των αναπήρων αυτής της κατηγορίας με τους κινητικά ανάπηρους και τους ολικά τυφλούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κούρεμα» Αλληλεγγύης
Από αυτόν τον μήνα ξεκινά το «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ λόγω εφαρμογής της αυξημένης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η αύξηση έως και 186%...
«Κούρεμα» Αλληλεγγύης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθυστέρηση στην υποβολή φοροδηλώσεων
Μόλις 2 στους 10 φορολογούμενους έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση περίπου 15 ημέρες πριν από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας (30 Ιουνίου) που ορίζει ο νόμος. Η σημαντική καθυστέρηση στο άνοιγμα της...
Καθυστέρηση στην υποβολή φοροδηλώσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
«Φωτιά» είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, καθώς οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένοι έως και 40%. Το στοιχείο αυτό...
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο χάρτης των επιβαρύνσεων κάθε επαγγελματικής ομάδας το 2017
Με τους δανειστές να ράβουν ήδη το κουστούμι των νέων μέτρων που θα φορέσει η Αθήνα τα επόμενα χρόνια, οι Ελληνες φορολογούμενοι μάλλον δεν πρέπει να προσμένουν τίποτα καλύτερο από τον νέο χρόνο. Ετσι, για τα...
Ο χάρτης των επιβαρύνσεων κάθε επαγγελματικής ομάδας το 2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα
Με δεδομένο ότι το δάνειο «χτιζόταν» πάνω σε βεβαίωση του μισθού, υπάλληλοι διαμαρτύρονται ότι το ίδιο το Δημόσιο, με τον διττό ρόλο του εργοδότη και του δανειστή, έχει προσβάλει τη σύμβαση μονομερώς. Μηδενικό...
Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο κρεβάτι του Προκρούστη η σύνταξη αναπηρίας
Η πρόβλεψη του νέου νόμου για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που δίνει σύνταξη στον ασφαλισμένο και στα μέλη της οικογένειάς του αν εκείνος μείνει ανάπηρος ή αποβιώσει από εργατικό ατύχημα έχει εγείρει τις...
Στο κρεβάτι του Προκρούστη η σύνταξη αναπηρίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας