• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.6°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 27.1°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  0 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 28.3°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 26.6°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  55%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεξέλεγκτοι οι εργολάβοι!

 • A-
 • A+
Κατά δήλωσή τους θα διαπιστώνεται η ορθή εκτέλεση των δημόσιων έργων ● Δειγματοληπτικός έλεγχος μόνο στο 20% των δηλώσεων ● Πρωτοφανές και μη αξιόπιστο το σύστημα, λένε οι σύνδεσμοι των τεχνικών εταιρειών και οι μηχανικοί του Δημοσίου ● 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν απόσυρση του άρθρου του νομοσχεδίου που οδηγεί σε τσιμεντοποίηση περιοχών Natura.

Aντιδράσεις μέσα και στον χώρο των κατασκευαστών προκαλούν οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις. Ανοίγοντας πάση θυσία δρόμο για τους επενδυτές ακόμη και μέσα σε περιοχές Natura, η κυβέρνηση φαίνεται πως το... παράκανε καθώς, μαζί με τους ιδιώτες επιβλέποντες στα δημόσια έργα, ο εργολάβος θα δηλώνει μόνος του τις εργασίες που εκτέλεσε προκειμένου να αμειφθεί.

Η αντικατάσταση του ελεγκτικού συστήματος από το «δηλωτικό» περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο (άρθρο 70) για τις δημόσιες συμβάσεις. Αντί δηλαδή, όπως ίσχυε έως τώρα, να έρχονται εκπρόσωποι της αναθέτουσας αρχής (υπουργείο, περιφέρεια, δήμος κ.λπ.) και να ελέγχουν εάν το έργο εκτελέστηκε ορθά βάσει της σύμβασης, ο ίδιος ο κατασκευαστής θα υποβάλλει δήλωση για να γίνονται οι επιμετρήσεις και να βγαίνουν οι λογαριασμοί. Ως αντίβαρο, προβλέπεται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 20% των δηλώσεων αυτών.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε αυτής της πρόβλεψης στη χθεσινή δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει για να προχωρήσουν τα έργα και να απορροφηθούν κονδύλια χωρίς τις καθυστερήσεις από την έλλειψη προσωπικού και ελεγκτικών μηχανισμών μέσα στο Δημόσιο.

«Το δηλωτικό σύστημα είναι κατά τη γνώμη μου λάθος. Δεν ξέρω τι σημαίνει δηλώνω ότι έχω κάνει τόσα και δεν με ελέγχει κανείς. Από όσο ξέρω, δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βλάχος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προσθέτοντας: «Εχει κάποια επιχειρήματα το υπουργείο ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και λοιπά, αλλά να μη βρεθούν μετά από λίγο καιρό ή λίγα χρόνια σκελετοί στην ντουλάπα», σημείωσε.

«Είναι μια διεθνής πρωτοτυπία», είπε ο Εμ. Βράιλας, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ). «Δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει μπει σε αυτό το νομοθέτημα. Δεν συμφωνούμε καθόλου», τόνισε.

«Δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτή η ρύθμιση. Από τη στιγμή που υπάρχει ιδιωτική επίβλεψη, να προσληφθούν επιβλέποντες», είπε ο Σ. Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ). «Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια, πώς αποτρέπεται η συναλλαγή;» αναρωτήθηκε ο κ. Λαμπρόπουλος αναφερόμενος στον δειγματοληπτικό έλεγχο του 20%.

Αύξηση των κινδύνων στην εκτέλεση των έργων προκαλεί το δηλωτικό σύστημα σε συνδυασμό με την εξάρτηση των ιδιωτικών φορέων επίβλεψης από τον κατασκευαστή, σύμφωνα με τον Παναγή Τονιόλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).

Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατο δημοσίευμα (25/2/21), θεσπίζονται ιδιωτικοί φορείς (ΙΦΕ) που θα επιβλέπουν εκείνοι την εκτέλεση των έργων (αντί του Δημοσίου) αλλά θα επιλέγονται και θα αμείβονται από τον εργολάβο δημιουργώντας τεράστιο θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Ο κ. Τονιόλος, μάλιστα, ζήτησε οι ιδιωτικοί φορείς να συμβάλλονται όχι με τον ανάδοχο αλλά με τον κύριο του έργου, δηλαδή τον δημόσιο φορέα.

Αναξιόπιστο σύστημα

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτική επίβλεψη των έργων δήλωσαν και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημόσιου τομέα που έλαβαν τον λόγο. «Τι νόημα έχει η ιδιωτική επίβλεψη από τη στιγμή που δηλωτικά θα γίνεται αυτή η διαδικασία;» αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ). Το αποτέλεσμα θα είναι να εκκρεμούν οι λογαριασμοί έως την τελική επιμέτρηση και να αυξάνεται «ο κίνδυνος αθέμιτων συναλλαγών και εκβιαστικών πρακτικών», είπε ο Φίλιππος Κυριάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ) επικαλούμενος, μάλιστα, εκτιμήσεις της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). «Καθόλου αξιόπιστο» χαρακτήρισε το δηλωτικό σύστημα ο Χαράλαμπος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΕ-ΥΠΕΧΩΔΕ).

«Μετά 2-3 χρόνια, μικροί φορείς όπως οι δήμοι δεν θα μπορούν να εκτελούν κανένα έργο», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης περιγράφοντας τις συνέπειες της επίβλεψης από ιδιώτες στα έργα. Θύμισε ότι οι μηχανικοί του Δημοσίου υποβάλλουν «πόθεν έσχες» και απειλούνται με σοβαρά πειθαρχικά μέτρα. Τι αντίστοιχο ισχύει για τους ιδιώτες επιβλέποντες; Ισως το Πειθαρχικό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) το οποίο όμως με το ίδιο νομοσχέδιο μετατρέπεται, κατά τους ίδιους βουλευτές, «σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης» καθώς θα αναλαμβάνει πολλά έργα για λογαριασμό του Δημοσίου.

Μία από τις «επιτυχίες» του νομοσχεδίου είναι ότι οδήγησε στην κοινή ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων που ζήτησαν την απόσυρση του άρθρου 219 για τις περιοχές Natura 2000. Για «διάλυση» των περιοχών αυτών μίλησε εκ μέρους του WWF η Θεοδότα Νάντσου επικαλούμενη την ανακοίνωση των οργανώσεων ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MΟm και WWF. Μάλιστα, ο Γιώργος Χασιώτης (WWF) εκτίμησε ότι μεθοδεύονται μέσα στις περιοχές αυτές όχι ήπια αλλά «φαραωνικά έργα» και ενδεχομένως η εκ των υστέρων τακτοποίηση έργων που έχουν ήδη γίνει παράνομα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διάτρητο» σε κρίσιμες διατάξεις το νομοσχέδιο των... εργολάβων
Παρά την κριτική και τις αντιδράσεις, ψηφίζεται σήμερα το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, που επιτρέπει στους εργολάβους να σαρώνουν τα έργα και να αποκτούν πρόσβαση στις προστατευόμενες περιοχές...
«Διάτρητο» σε κρίσιμες διατάξεις το νομοσχέδιο των... εργολάβων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο θάνατος του μικρο-εργολάβου δημοσίων έργων
Πέρα από την ιδιωτικοποίηση της επίβλεψης των έργων, τα μικρά γραφεία πλήττονται από τις αυξημένες εγγυήσεις, την υποχρεωτική ένταξη στην ηλεκτρονική δημοπρασία έργων αξίας 30.000 έως 60.000 ευρώ, το ψηλό...
Ο θάνατος του μικρο-εργολάβου δημοσίων έργων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Των εργολάβων... στη Βουλή
Ο Αδωνις Γεωργιάδης «έκλεψε» την παράσταση στην Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, επιτιθέμενος σε όσους έκαναν κριτική για την «βίαιη είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων» ●...
Των εργολάβων... στη Βουλή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», οι εργολάβοι
Το σύστημα «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» βρίσκεται κρυμμένο μέσα στο άρθρο 57 του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις που ξεκινά σήμερα να συζητείται στις επιτροπές της Βουλής προκειμένου να ψηφιστεί...
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», οι εργολάβοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημόσια έργα με την επίβλεψη ιδιωτών μηχανικών
Με ιδιώτες μηχανικούς που θα επιβλέπουν την εκτέλεση των δημόσιων έργων, οριζόντιο «κόφτη» στο 10% για τις εκπτώσεις, περισσότερες απευθείας αναθέσεις και αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις διαμορφώνει η...
Δημόσια έργα με την επίβλεψη ιδιωτών μηχανικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας