• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.0°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 16.3°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.0°C
  4 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 10.9°C / 15.9°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 18.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.7°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  3 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.1°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.4°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  58%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φόροι και οφειλές ψαλιδίζουν την ανάσα ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις

 • A-
 • A+
45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να καταστεί ακατάσχετο και αφορολόγητο το ποσό της ενίσχυσης από τις περιφέρειες ● Εκτός μη επιστρεπτέας επιχορήγησης οι 4 στις 5 επιχειρήσεις στην Αττική.

Το αίτημα να καταστεί ακατάσχετη και αφορολόγητη στο σύνολό της η μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις περιφέρειες επανέφεραν σε χθεσινή κοινοβουλευτική παρέμβαση 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Παρόμοια ρύθμιση προβλέπεται εξάλλου για το πρόγραμμα e-λιανικό, σύμφωνα με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Προς το παρόν ακατάσχετο παραμένει το 70% των επιχορηγήσεων, ωστόσο το υπόλοιπο ποσό κινδυνεύει να συμψηφιστεί με υπάρχουσες οφειλές ή να επιστρέψει στο κράτος μέσω φόρων, καθιστώντας ακόμα πιο λειψή την πολυπόθητη ενίσχυση ρευστότητας.

Η δράση ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τα τρέχοντα προγράμματα ΕΣΠΑ ύστερα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε συνολικά τη διάθεση ποσού 1,5 δισ. ευρώ, που θα διανείμουν οι 13 περιφέρειες της χώρας, η κάθε μία ανάλογα με τις επιλέξιμες δαπάνες. Ειδικά στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία καθώς υπήρξε αυξημένη ζήτηση τα κονδύλια αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, αγγίζοντας τα 250 εκατομμύρια και τα 150 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ωστόσο και αυτά τα ποσά, που θα διανεμηθούν σε επιδοτήσεις για τρέχουσες δαπάνες από 5.000 ώς 40.000 ή 50.000 ευρώ, θεωρούνται ανεπαρκή από τα επαγγελματικά επιμελητήρια, ενώ έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για αποκλεισμούς των επιχειρήσεων εξαιτίας του τρόπου μοριοδότησης. Για παράδειγμα, στην Αττική έχουν υποβάλει αίτηση για στήριξη σχεδόν 50.000 επιχειρήσεις, οι ανάγκες των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, «τελικά θα ενισχυθεί η 1 στις 5 επιχειρήσεις από όσες έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην Αττική», γι’ αυτό θεωρεί επιτακτική την αξιοποίηση του μέγιστου δυνατού των διαθέσιμων κονδυλίων και την άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. για αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με κοινοτική χρηματοδότηση.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι η επιχορήγηση από τις περιφέρειες είναι φορολογητέα, μαζί με το ποσοστό που μπορεί να κατασχεθεί λόγω οφειλών, πάνω από 50% της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης κινδυνεύει να μη φτάσει στα χέρια των δικαιούχων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, τονίζοντας ότι το πρόβλημα οφείλει να λυθεί με κάποια τροπολογία, όπως έγινε με το e-λιανικό.

Τον κίνδυνο αποκλεισμού μικρών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών που ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών (άρθρο 29 του ν.4772/2021) επισημαίνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης σε ερώτηση που κατέθεσε με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση και άλλων 44 βουλευτών.

Οι βουλευτές ζητούν να αντληθούν πληροφορίες από τα προγράμματα ενίσχυσης των περιφερειών «προκειμένου όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις αλλά δεν επωφελήθηκαν, να λάβουν στήριξη μέσω του καθεστώτος επιδότησης πάγιων δαπανών». Επιπλέον επισημαίνουν την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις με λιγότερους εργαζομένους, καθώς 170.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, είτε ατομικές είτε εταιρικής μορφής, έχουν μηδενικούς εργαζομένους.

Επιδείνωση της μεταποίησης τον Φεβρουάριο

Συνεχίζεται η συρρίκνωση της παραγωγής και η μείωση των νέων παραγγελιών για τη μεταποίηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τη χώρα μας. Ο δείκτης PMI ), που μετράει την επιδείνωση ή τη βελτίωση στις λειτουργικές συνθήκες της μεταποίησης, έκλεισε στις 49,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, με οριακή μείωση από τις 50 μονάδες του Ιανουαρίου.

Βασικές αιτίες της πτωτικής πορείας του Δείκτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών επιχειρήσεων, η ασθενής ζήτηση από την πλευρά των πελατών, από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, η μείωση στις νέες παραγγελίες εξαγωγών, η ραγδαία αύξηση της επιβάρυνσης του κόστους, για έβδομο συνεχή μήνα λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, η αύξηση στο κόστος των μεταφορών και οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιστωτικό αντί κουρέματος στις πρώτες 3 «επιστρεπτέες»
Η επιχείρηση που επιλέγει να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας αυτόματα χάνει το δικαίωμα για «κούρεμα» του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 50%, όπως δικαιούται εφόσον έχει μείωση τζίρου τουλάχιστον...
Πιστωτικό αντί κουρέματος στις πρώτες 3 «επιστρεπτέες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
+29,4% ο τζίρος του β΄ τριμήνου 2021
Η εστίαση και τα καταλύματα ήταν οι τομείς που ωφελήθηκαν περισσότερο από την επανεκκίνηση της οικονομίας με αύξηση τζίρου 118,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
+29,4% ο τζίρος του β΄ τριμήνου 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για τουρισμό - μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το τμήμα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του απαριθμεί τους παράγοντες που οδήγησαν στο φιάσκο που εκτυλίσσεται στα νησιά, όπως «η απουσία σχεδίου ανοίγματος του τουρισμού, η...
Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για τουρισμό - μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενας μήνας... τραπεζάκια έξω, με κορονο-χρέη και ανησυχίες μέσα
Γκρίζος ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επανεκκίνησης της εστίασης. Ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει οι επιχειρήσεις από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καταγγέλλει ο Αλ. Χαρίτσης. Στα χαμηλά επίπεδα του περσινού Ιουνίου η κίνηση...
Ενας μήνας... τραπεζάκια έξω, με κορονο-χρέη και ανησυχίες μέσα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έφτασε στις μικρές επιχειρήσεις
Πλάι στα μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ακούστηκε και η πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έφτασε στις μικρές επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορτσάρει τo e-shopping, κατέρρευσε η ένδυση τον Φεβρουάριο
Μειωμένος κατά 11% σε σύγκριση με πέρυσι ήταν ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου τον Φεβρουάριο ● Κερδισμένοι της κρίσης ήταν τα e-shops και τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών.
Φορτσάρει τo e-shopping, κατέρρευσε η ένδυση τον Φεβρουάριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας