Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  1 BF
  39%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.4°C / 17.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.2°C / 13.0°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 17.0°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.3°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  32%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 20.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.9°C
  1 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 15.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  31%
Φόροι και οφειλές ψαλιδίζουν την ανάσα ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φόροι και οφειλές ψαλιδίζουν την ανάσα ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις

 • A-
 • A+
45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να καταστεί ακατάσχετο και αφορολόγητο το ποσό της ενίσχυσης από τις περιφέρειες ● Εκτός μη επιστρεπτέας επιχορήγησης οι 4 στις 5 επιχειρήσεις στην Αττική.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το αίτημα να καταστεί ακατάσχετη και αφορολόγητη στο σύνολό της η μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις περιφέρειες επανέφεραν σε χθεσινή κοινοβουλευτική παρέμβαση 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Παρόμοια ρύθμιση προβλέπεται εξάλλου για το πρόγραμμα e-λιανικό, σύμφωνα με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Προς το παρόν ακατάσχετο παραμένει το 70% των επιχορηγήσεων, ωστόσο το υπόλοιπο ποσό κινδυνεύει να συμψηφιστεί με υπάρχουσες οφειλές ή να επιστρέψει στο κράτος μέσω φόρων, καθιστώντας ακόμα πιο λειψή την πολυπόθητη ενίσχυση ρευστότητας.

Η δράση ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τα τρέχοντα προγράμματα ΕΣΠΑ ύστερα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε συνολικά τη διάθεση ποσού 1,5 δισ. ευρώ, που θα διανείμουν οι 13 περιφέρειες της χώρας, η κάθε μία ανάλογα με τις επιλέξιμες δαπάνες. Ειδικά στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία καθώς υπήρξε αυξημένη ζήτηση τα κονδύλια αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, αγγίζοντας τα 250 εκατομμύρια και τα 150 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ωστόσο και αυτά τα ποσά, που θα διανεμηθούν σε επιδοτήσεις για τρέχουσες δαπάνες από 5.000 ώς 40.000 ή 50.000 ευρώ, θεωρούνται ανεπαρκή από τα επαγγελματικά επιμελητήρια, ενώ έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για αποκλεισμούς των επιχειρήσεων εξαιτίας του τρόπου μοριοδότησης. Για παράδειγμα, στην Αττική έχουν υποβάλει αίτηση για στήριξη σχεδόν 50.000 επιχειρήσεις, οι ανάγκες των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου, «τελικά θα ενισχυθεί η 1 στις 5 επιχειρήσεις από όσες έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην Αττική», γι’ αυτό θεωρεί επιτακτική την αξιοποίηση του μέγιστου δυνατού των διαθέσιμων κονδυλίων και την άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. για αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με κοινοτική χρηματοδότηση.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι η επιχορήγηση από τις περιφέρειες είναι φορολογητέα, μαζί με το ποσοστό που μπορεί να κατασχεθεί λόγω οφειλών, πάνω από 50% της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης κινδυνεύει να μη φτάσει στα χέρια των δικαιούχων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, τονίζοντας ότι το πρόβλημα οφείλει να λυθεί με κάποια τροπολογία, όπως έγινε με το e-λιανικό.

Τον κίνδυνο αποκλεισμού μικρών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών που ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών (άρθρο 29 του ν.4772/2021) επισημαίνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης σε ερώτηση που κατέθεσε με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση και άλλων 44 βουλευτών.

Οι βουλευτές ζητούν να αντληθούν πληροφορίες από τα προγράμματα ενίσχυσης των περιφερειών «προκειμένου όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις αλλά δεν επωφελήθηκαν, να λάβουν στήριξη μέσω του καθεστώτος επιδότησης πάγιων δαπανών». Επιπλέον επισημαίνουν την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις με λιγότερους εργαζομένους, καθώς 170.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, είτε ατομικές είτε εταιρικής μορφής, έχουν μηδενικούς εργαζομένους.

Επιδείνωση της μεταποίησης τον Φεβρουάριο

Συνεχίζεται η συρρίκνωση της παραγωγής και η μείωση των νέων παραγγελιών για τη μεταποίηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τη χώρα μας. Ο δείκτης PMI ), που μετράει την επιδείνωση ή τη βελτίωση στις λειτουργικές συνθήκες της μεταποίησης, έκλεισε στις 49,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, με οριακή μείωση από τις 50 μονάδες του Ιανουαρίου.

Βασικές αιτίες της πτωτικής πορείας του Δείκτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών επιχειρήσεων, η ασθενής ζήτηση από την πλευρά των πελατών, από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, η μείωση στις νέες παραγγελίες εξαγωγών, η ραγδαία αύξηση της επιβάρυνσης του κόστους, για έβδομο συνεχή μήνα λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, η αύξηση στο κόστος των μεταφορών και οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση
Ερευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 4 στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται το λουκέτο ● Mία στις δύο μικρές επιχειρήσεις είτε έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα είτε της αρκούν για μόλις έναν μήνα.
Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απειλούμενη η μία στις τρεις επιχειρήσεις
Δεύτερη μέρα συνεδρίου ΕΣΕΕ για το «Μέλλον του ελληνικού εμπορίου» ● Στο 11% από 28% του συνόλου των επιχειρήσεων πριν από την πανδημία συρρικνώθηκαν οι «ανθεκτικές επιχειρήσεις»
Απειλούμενη η μία στις τρεις επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτα η άδεια και μετά ο έλεγχος
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την απλούστευση αδειοδότησης επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν ευαίσθητους τομείς, όπως ψυχαγωγικές δραστηριότητες και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ ● Εξαιρείται τελικά η...
Πρώτα η άδεια και μετά ο έλεγχος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θυμωμένοι οι μικροί του λιανεμπορίου
8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση του τζίρου το 2020 και το 56% των επιχειρηματιών θεωρεί πως η πτώση θα ξεπεράσει το 40%, ωστόσο η ένδυση και η υπόδηση καταγράφουν τεράστιες απώλειες της...
Θυμωμένοι οι μικροί του λιανεμπορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανάπτυξη δεν γίνεται με λουκέτα»
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την προσδοκία κυβερνητικής παρέμβασης υπέρ της προσφοράς του Μπακατσέλου, που εξετάζεται από την ΒSH και αναμένεται απάντηση τον Απρίλιο.
«Ανάπτυξη δεν γίνεται με λουκέτα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με λουκέτα και άδεια ταμεία
Στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για βιώσιμη επανεκκίνηση θα ζητήσουν αύριο από τον υπουργό Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των εστιατόρων • Πακέτο επιδότησης κεφαλαίου για τις 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου...
Με λουκέτα και άδεια ταμεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας