Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.6°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.2°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.1°C / 21.1°C
  3 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  5 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  76%
Τέσσερα βήματα εκκίνησης του νέου Πτωχευτικού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέσσερα βήματα εκκίνησης του νέου Πτωχευτικού

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ζητούν παράλληλα με τον εξωδικαστικό να «τρέχουν» και οι διαδικασίες καταγγελίας δανειακών συμβάσεων, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας συμβιβασμού να εκκινούν άμεσα οι πλειστηριασμοί και όχι μετά 8-10 μήνες.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πρεμιέρα σήμερα για το πρώτο σκέλος του πτωχευτικού νόμου που αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με χρέη άνω των 700.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν ύστερα από έξι μήνες μετά την εκκίνηση των διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν εξωδικαστική διαδικασία/συμβιβασμό που αποτελεί το στάδιο πριν από την πτώχευση.

Πτώχευση που θα επέρχεται σε περίπτωση αποτυχίας συμβιβασμού ή παραβίασης των όρων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ζητούν παράλληλα με τον εξωδικαστικό να «τρέχουν» και οι διαδικασίες καταγγελίας δανειακών συμβάσεων, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας συμβιβασμού να εκκινούν άμεσα οι πλειστηριασμοί και όχι μετά 8-10 μήνες.

Μια πολύ ουσιαστική πρόβλεψη του νέου πτωχευτικού αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας όσων ασκούν διοίκηση στην επιχείρηση (εκτελεστικά μέλη διοικητικών συμβουλίων) με την περιουσία της ίδιας της εταιρείας.

Αναλυτικά βήματα του εξωδικαστικού που ισχύει από σήμερα:

 1. Οφειλέτες επισκέπτονται την πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών που αφορά το ιδιωτικό χρέος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και μέσω της αίτησής τους ορίζεται κατ' αρχάς εμπειρογνώμονας προκειμένου είτε να συνδιαμορφώσει το επιχειρησιακό σχέδιο με την επιχείρηση είτε να ελέγξει το business plan το οποίο υποβάλλει η ίδια η εταιρεία και το οποίο έχει καταρτίσει νωρίτερα.
 2. Το business plan ελέγχεται ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αν κριθεί απαραίτητο και εγκρίνεται. Η εταιρεία πρέπει να κριθεί βιώσιμη μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να καταρτιστεί και το πλάνο συμβιβασμού με τους πιστωτές της. Το σχέδιο μπορεί να προβλέπει οικειοθελή εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων, αποπληρωμή σε δόσεις αλλά και «κούρεμα» της οφειλής. Με την έγκριση του εμπειρογνώμονα οι επιχειρήσεις παίρνουν το «εισιτήριο» για το επόμενο βήμα που είναι έκδοση του πορίσματος (βάσει του business plan) το οποίο αναρτάται στην πλατφόρμα. Οι πιστωτές (τράπεζες, Δημόσιο αλλά και οι μεγάλοι πιστωτές που διακρατούν πάνω από το 5% του χρέους της επιχείρησης) καλούνται να το δεχθούν και να το ψηφίσουν ή να το απορρίψουν και να το καταψηφίσουν. Η αποδοχή των όρων εξυγίανσης από τους πιστωτές που κατέχουν κατ’ ελάχιστο το 60% της οφειλής, συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους (40%) καθώς τους υποχρεώνει να αποδεχθούν τη λύση.
 3. Τα δικαστήρια αναλαμβάνουν να επικυρώσουν τη διαδικασία ώστε να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης. Η επικύρωση του δικαστηρίου προστατεύει τους πιστωτές από μελλοντικές ευθύνες για τυχόν «κουρέματα» χρέους.
 4. Καταρτίζεται σύμβαση που περιλαμβάνει τους όρους του business plan και η οποία συνυπογράφεται από την εταιρεία και τους πιστωτές της. Η μη τήρηση, κατά γράμμα, της σύμβασης από την εταιρεία οδηγεί άμεσα σε πτώχευση.

Πιέσεις για ταχεία επανεκκίνηση πλειστηριασμών

Πιέζουν οι θεσμοί για έναρξη των πλειστηριασμών ταυτόχρονα με τη λήξη του lockdown που, όπως φαίνεται, παίρνει μετάθεση για τις 15 Μαρτίου, με την κυβέρνηση να εξετάζει τον τυπικό (νομικό) διαχωρισμό των οφειλετών που βρίσκονται στο «κόκκινο» σε κορονόπληκτους και μη.

Στην πρόσφατη έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει έγκαιρα να υιοθετήσουν στοχευμένα μέτρα προσωρινής ισχύος καθώς η παράταση αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης ώστε να προστατευθούν οι οφειλέτες λόγω πανδημικής κρίσης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Ταυτόχρονα, αναζητείται νομική φόρμουλα ώστε να μπορούν να κινούνται οι διαδικασίες που προηγούνται των πλειστηριασμών, χωρίς ωστόσο να φτάνουμε στο «χτύπημα» του ηλεκτρονικού σφυριού της δημοπρασίας.

Ετσι, οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης, τραπεζών αλλά και θεσμών θα είναι συνεχείς τόσο για το θέμα των πλειστηριασμών όσο και για μια σειρά άλλων θεμάτων που άπτονται του πτωχευτικού νόμου και κυρίως του δεύτερου σκέλους που θα εφαρμοστεί από 1η Ιουνίου και αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά φόβου... πρεμιέρα Πτωχευτικού
Η εκκίνηση τη Δευτέρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η επανέναρξη των πλειστηριασμών αυτόν τον μήνα και η επικείμενη εφαρμογή από τον Ιούνιο για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας
Μετά φόβου... πρεμιέρα Πτωχευτικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για αναστολή και του νέου Πτωχευτικού
Αναστολή πλειστηριασμών, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετώντας τη σωστή, όπως είπε, πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Πιέσεις για αναστολή και του νέου Πτωχευτικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και οι φτωχοί φτωχότεροι με τον νέο Πτωχευτικό
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά του νομοσχεδίου, με επίκεντρο τη «δεύτερη ευκαιρία» και το δικαίωμα επαναγοράς ακινήτου.
Και οι φτωχοί φτωχότεροι με τον νέο Πτωχευτικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην αναμονή οι εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Την κατάθεση του σ.ν. για την επιτάχυνση περιμένουν 40.000 εκκρεμείς υποθέσεις που θα κλείσουν χωρίς δίκη. Την 1η Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού.
Στην αναμονή οι εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πτωχευτικός κώδικας δι’ αλληλογραφίας...
Μετά το διήμερο τηλεδιασκέψεων, η κυβέρνηση στέλνει στις Βρυξέλλες το τελικό σχέδιο πτωχευτικού κώδικα και τις διευκρινίσεις για το τον ιδιωτικό φορέα που θα αναλαμβάνει τα ακίνητα των πτωχευμένων.
Πτωχευτικός κώδικας δι’ αλληλογραφίας...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας