• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.5°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.2°C / 1.9°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.7°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.1°C
  2 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.2°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -3.7°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 7.6°C
  0 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.5°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  86%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 14.1°C
  4 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  5 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  60%
 • Λάρισα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  96%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.5°C / 5.1°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 8.8°C / 12.8°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 9.8°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.5°C / 1.6°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 1.9°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  82%

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι η χώρα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνολικές υποχρεώσεις στην ευρωζώνη και εκφράζουν τη διαφωνία τους για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών. Στη φωτογραφία ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι

Kenzo Tribouillard, Pool via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα

 • A-
 • A+

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Βαριές επιπτώσεις από την πανδημία, μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων και καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις καταγράφει η 9η έκθεση μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα. Στην έκθεση, οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν ότι η χώρα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνολικές υποχρεώσεις στην ευρωζώνη και εκφράζουν τη διαφωνία τους για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και, παρά την πανδημία, με τον οριζόντιο και καθολικό χαρακτήρα του μέτρου.

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, ωστόσο σημειώνει ότι η δυναμική της μεταρρύθμισης έχει επιβραδυνθεί, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία», σημειώνεται στην έκθεση.

«Οι (σ.σ. ελληνικές) αρχές ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να κινητοποιούν πόρους με σκοπό να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχουν τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους εγκαίρως για τη δέκατη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο και η οποία συνδέεται με το επόμενο πακέτο μέτρων για το χρέος», τονίζεται στην έκθεση, η οποία αναφέρεται στην εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν κεντρικές τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2021, που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, αναμένει πως το έλλειμμα που παρακολουθείται υπό ενισχυμένη εποπτεία θα φτάσει το 3,9% του ΑΕΠ το 2021, αντί πρόβλεψης για έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ στις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2020.

Ο προϋπολογισμός του 2021 αναμένει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 209% το 2020 πριν μειωθεί σε περίπου 200% το 2021, κάτι που ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις φθινοπωρινές προβλέψεις.

«Η οικονομία επεκτάθηκε κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2020 ύστερα από πτώση 14,1% την προηγούμενη περίοδο. Η ανάκαμψη κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν ουσιαστικά λιγότερο δυναμική από τη σημαντική ανάκαμψη στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης της προστιθέμενης αξίας στον τομέα του τουρισμού. Η ανάπτυξη οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση, με τις εξαγωγές αγαθών να δείχνουν κάποια ανθεκτικότητα», τονίζεται.

«Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φτάνοντας το 16,2% το τρίτο τρίμηνο του 2020, γεγονός που δείχνει ότι τα ισχύοντα μέτρα στήριξης είναι επιτυχή στην προστασία των θέσεων εργασίας». Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι η απασχόληση μειώθηκε σε σύγκριση με πριν από έναν χρόνο, κυρίως λόγω του χαμηλότερου αριθμού προσλήψεων στον τουριστικό τομέα. Η ανεργία των νέων μειώθηκε επίσης, αλλά παραμένει πολύ υψηλή στο 34,2% το τρίτο τρίμηνο.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές παραμένει υψηλή», προειδοποιεί.

«Οι προβλέψεις υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα που συνδέονται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού. Η πρόοδος στην καταπολέμηση της πανδημίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, είναι επίσης κρίσιμη για την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια η έκθεση σημειώνει ότι «το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολούθησε να μειώνεται, κυρίως χάρη στο σύστημα Ηρακλής και τον προσωρινό αντίκτυπο της αναστολής». Ωστόσο, «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθαν σε 58,7 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά μόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ κάτω από το προηγούμενο τρίμηνο». Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 35,8%, που παραμένει πάντως η υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη.

Η συνεχής βελτίωση το 2020, παρά την πανδημία και τη συνακόλουθη μείωση, οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και στην περιορισμένη εισροή νέων επισφαλών δανείων (μείωση κατά 58% σε ετήσια βάση στους εννέα μήνες) χάρη στην ισχύουσα αναστολή. Τα δάνεια υπό μορατόριουμ ανήλθαν σε 20,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή πάνω από το 12% του βιβλίου δανείων, περίπου ομοιόμορφα κατανεμημένα μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

«Η εφαρμογή ορισμένων βασικών μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει επίσης καθυστερήσει, αλλά συμφωνήθηκε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη έκθεση», τονίζει η Κομισιόν, πετώντας το μπαλάκι στην επόμενη αξιολόγηση. Σημειώνει δε ότι «οι αρχές συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχεδίου αποκατάστασης και ανθεκτικότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουριστο-εξαρτημένες οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Κάπως βελτιωμένες, αλλά πλήρως εξαρτώμενες από τον τουρισμό, είναι οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...
Τουριστο-εξαρτημένες οι προβλέψεις για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
Πριν από το τέλος Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις προκαταβολών στα κράτη-μέλη, διαβεβαιώνει την ολομέλεια η πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά δεν αναμένεται να έχουν λόγο στην έγκριση των σχεδίων οι ευρωβουλευτές.
Αντίστροφη μέτρηση για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με θυμό και φόβο οι Ελληνες αναζητούν σωσίβιο στην Ευρώπη
Αβεβαιότητα, απογοήτευση, θυμός και φόβος. Αυτά τα συναισθήματα έχει προκαλέσει στους Έλληνες η πανδημία, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.
Με θυμό και φόβο οι Ελληνες αναζητούν σωσίβιο στην Ευρώπη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλύτερη ανάπτυξη, σταθερές αβεβαιότητες
Στο 10% το έλλειμμα φέτος, στο 209% το χρέος, στο 4,1% η αύξηση του ΑΕΠ • Δημοσιονομικοί αστερίσκοι της Επιτροπής για το κόστος διαχείρισης του φορέα επαναμίσθωσης των κατοικιών που κατάσχονται, αλλά και για...
Μεγαλύτερη ανάπτυξη, σταθερές αβεβαιότητες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
EFSF: Στο μηδέν το περιθώριο αύξησης των επιτοκίων για τα δάνεια του Β' εξαμήνου του 2020
Επίσης, ο ESM πραγματοποίησε μεταφορά στην Ελλάδα ποσού ύψους 644,42 εκατ. ευρώ, που αποκτήθηκε από συμμετοχές σε SMP / ANFA.
EFSF: Στο μηδέν το περιθώριο αύξησης των επιτοκίων για τα δάνεια του Β' εξαμήνου του 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «όμηροι» του ελβετικού φράγκου αντεπιτίθενται
Aντιμέτωπο με το σοβαρό ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον του διαδικασία επί παραβάσει φέρνει το ελληνικό κράτος η καταγγελία των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, που εδώ και μερικά 24ωρα έχει υποβληθεί στην...
Οι «όμηροι» του ελβετικού φράγκου αντεπιτίθενται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας