• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.5°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 31.2°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.5°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 29.0°C
  3 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ασθενής ομίχλη
  27°C 25.8°C / 30.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 29.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.7°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  29%

Εξηγήσεις για την επαναφορά στο ΣΕΠΕ δύο επιθεωρητών, οι οποίοι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν ελεγχθεί πειθαρχικά και είχαν απομακρυνθεί από το Σώμα για παράτυπες διαγραφές προστίμων, ζητά από τον υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, η πρώην υπουργός Εφη Αχτσιόγλου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν ανεχόμαστε αθέμιτες πρακτικές»

 • A-
 • A+
Μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την περίεργη επαναφορά υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, σοβαρά ερωτήματα θέτει και η πρώην υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, επί της θητείας της οποίας οι δύο υπάλληλοι είχαν τεθεί σε αργία.

Στη μεγάλη και απαράδεκτη καθυστέρηση του τριμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο οποίο προεδρεύει εφέτης Δ.Δ., αλλά και στο έλλειμμα εποπτείας του διοικητικού και πολιτικού μηχανισμού του υπουργείου, που όπως εκ του αποτελέσματος συνάγεται δεν μερίμνησε και επέτρεψε να περάσουν δύο χρόνια χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία δίωξης των δύο επιθεωρητών του ΣΕΠΕ που είχαν τεθεί σε αργία λόγω σοβαρών κατηγοριών, οφείλεται η άρση της αργίας που τους είχε επιβληθεί και η επιστροφή τους στο ΣΕΠΕ.

Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε ο διευθυντής του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη στην «Εφ.Συν.» αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου της 20.2.21 αλλά και από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, λίγες ώρες μετά τη δήλωση της πρώην υπουργού Εφης Αχτσιόγλου η οποία είχε κινήσει την όλη διαδικασία για τη δίωξη των δύο υπαλλήλων.

Ιδού τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας που εκδόθηκε χθες, υπό τον τίτλο μάλιστα «Συνεχίζεται η δίωξη εναντίον δυο υπαλλήλων του ΣΕΠΕ»:

«Τον Φεβρουάριο του 2021 συμπληρώθηκε διετία χωρίς το Πειθαρχικό Συμβούλιο να έχει ολοκληρώσει –όπως θα ανέμενε κανείς- τη διαδικασία που είχε κινηθεί εναντίον των δυο υπαλλήλων του ΣΕΠΕ. Ετσι, αναγκαστικά -σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του ν. 3528/2007- άρθηκε αυτοδικαίως το καθεστώς αργίας στο οποίο είχαν τεθεί οι δυο υπάλληλοι, οι οποίοι επανήλθαν στην υπηρεσία χωρίς ωστόσο καθήκοντα πραγματικού ελεγκτικού έργου.

»Σε κάθε περίπτωση πάντως παραμένουν σε ισχύ οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των υπαλλήλων και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένει από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να εκδώσει άμεσα τις σχετικές αποφάσεις του, καθώς έχουν πλέον ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο ανακριτικές διαδικασίες.

»Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν μπορεί να αγνοήσει τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας ως προς τις πειθαρχικές διώξεις των υπαλλήλων, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί αθέμιτες πρακτικές υπαλλήλων του ΣΕΠΕ οι οποίες είναι εναντίον της διαφάνειας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

»Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πιστεύει ότι μετά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα πάρει τη σωστή απόφαση, στη βάση όλων των αποδεικτικών στοιχείων».

Ερωτήματα για την επιστροφή των δυο επιθεωρητών διατύπωσε νωρίτερα και η πρ. υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εφη Αχτσιόγλου. «Ο κ. Χατζηδάκης και η κ. Στρατινάκη οφείλουν να δώσουν αμέσως εξηγήσεις για την επαναφορά στο ΣΕΠΕ δυο επιθεωρητών, οι οποίοι, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ελεγχθεί πειθαρχικά και είχαν απομακρυνθεί από το Σώμα για παράτυπες διαγραφές προστίμων που είχαν επιβληθεί σε επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο ένας επιθεωρητής επανέρχεται σε αναβαθμισμένη θέση στην υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του ΣΕΠΕ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η αρμόδια γενική γραμματέας του πρέπει να απαντήσουν, μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, γιατί διεξήχθησαν εκ νέου πειθαρχικές ανακρίσεις για τους δυο υπαλλήλους -καθώς είχαν ήδη διενεργηθεί ΕΔΕ από τις οποίες διαπιστωνόταν διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων- και πώς οι δυο υπάλληλοι επέστρεψαν στο Σώμα;

Η εν κρυπτώ επαναφορά των δυο υπαλλήλων με σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα στο ΣΕΠΕ -και μάλιστα του ενός σε αναβαθμισμένη θέση ελεγκτή- συνιστά πρόκληση για τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους και ταυτόχρονα ένα χαρακτηριστικό δείγμα “επιτελικής” διακυβέρνησης της Ν.Δ. Η συγκάλυψη και το κουκούλωμα παραβάσεων, η καταπάτηση κάθε έννοιας ελέγχου, λογοδοσίας και τήρησης της νομιμότητας, η αδιαφάνεια και η εξυπηρέτηση συμφερόντων και ημετέρων δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Αχτσιόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των δύο υπαλλήλων, αμέσως μετά την επαναφορά του, φέρεται να απειλεί με μηνύσεις συναδέλφους του που τον είχαν καταγγείλει για παράτυπες διαγραφές προστίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, η ηγεσία του έχει αδιάσειστα στοιχεία κι ως εκ τούτου, όπως διευκρινίζεται, η θέση στην οποία επανατοποθετήθηκε ο ένας εκ των δυο επιθεωρητών δεν παρέχει καμία δυνατότητα «να βγει ξανά στους δρόμους με μπλοκάκι στο χέρι».

Πάντως, τα ερωτήματα για το πώς επετράπη η πάροδος της διετίας από την έκδοση της αρχικής απόφασης θα πρέπει να απαντηθούν και από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Α. Στρατινάκη, και από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

■ Αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης στο φύλλο της «Εφ.Συν.» 16-17/2/2021, «Οι σκιές μιας θριαμβευτικής επιστροφής»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερωτήματα και... «αντιπολίτευση»
Με δελτίο Τύπου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «κατακεραυνώνει» τα ρεπορτάζ που προβάλλουν ζητήματα υγείας και ασφάλειας, ενώ δεν βρέθηκε ούτε μία λέξη να διατυπώσουν για την απόδοση ευθυνών...
Ερωτήματα και... «αντιπολίτευση»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eφ’ όλης της ύλης στη Βουλή για τα εργασιακά
Να ανοίξει τα χαρτιά του θεσμικά και ενώπιον των βουλευτών είναι αναγκασμένος ο υπουργός Εργασίας μετά την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Μ....
Eφ’ όλης της ύλης στη Βουλή για τα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβεβαιώσεις για αναζήτηση συγκλίσεων στο νέο εργασιακό
Εκσυγχρονισμός του ΣΕΠΕ και διαφάνεια συνδικάτων» στις προτεραιότητες του Κ. Χατζηδάκη, που υπόσχεται ότι «δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν».
Διαβεβαιώσεις για αναζήτηση συγκλίσεων στο νέο εργασιακό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο – σκούπα με προεκλογικό χαρακτήρα
Με το βλέμμα στις κάλπες το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με ευνοϊκές διατάξεις για ασφαλιστικές ρυθμίσεις, οφειλές, αλλά και συνταξιοδότηση ενστόλων.
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο – σκούπα με προεκλογικό χαρακτήρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας
Ανάχωμα σε αυθαιρεσίες για την 6η ημέρα εργασίας στις νησιωτικές περιοχές από συνδικάτα και φορείς του νησιού • Επείγει η κήρυξη της υποχρεωτικότητάς της από τον κ. Χατζηδάκη.
Στη Σαντορίνη η πρώτη τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας