• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  5 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.9°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.8°C / 15.0°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  92%
MOTION TEAM
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται νέα ηγεσία στο ΤΑΙΠΕΔ

 • A-
 • A+
Μέχρι τις 3 Μαρτίου οι αιτήσεις για τα νέα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου ● Ισως και τον Απρίλιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία θα διευκολύνει υπέρβαση εκκρεμοτήτων, που ενδέχεται να δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση διαγωνισμών ιδιωτικοποιήσεων.

Παρότι η θητεία των μελών της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ έχει λήξει από τον περασμένο Νοέμβριο και η κυβέρνηση μάλλον σκόπευε να εξαντλήσει την προθεσμία που δίνει ο ιδρυτικός νόμος (ν. 3986/2011) για παράτασή της μέχρι την ετήσια συνέλευση του μετόχου (δηλαδή του Δημοσίου) το προσεχές καλοκαίρι, η παραίτηση Ξενόφου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον περασμένο Δεκέμβριο φαίνεται ότι επιβάλλει επίσπευση της διαδικασίας.

Την περασμένη Παρασκευή το υπερταμείο (η ΕΕΣΥΠ) εκκίνησε διαδικασία για επιλογής νέου Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για θητεία τριών ετών. Η ΕΕΣΥΠ δεν προσδιορίζει ακριβή αριθμό προκηρυσσόμενων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν αιτήσεις και βιογραφικά μέχρι την Τετάρτη 3 Μαρτίου είτε για τις εκτελεστικές θέσεις του διευθύνοντος και του εντεταλμένου συμβούλου είτε για τις μη εκτελεστικές του προέδρου και του μέλους του Δ.Σ., χωρίς να προσδιορίζεται αριθμός θέσεων. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση (το υπουργείο Οικονομικών) εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ., που σήμερα είναι 3.

Για τα απαιτούμενα προσόντα (πέρα από το πολιτικό «χρίσμα» από τον μέτοχο, δηλαδή την κυβέρνηση), το υπερταμείο περιορίζεται στα τυπικά, υπενθυμίζοντας τον όρο της «απουσίας οποιωνδήποτε προσωπικών ή νομικών κωλυμάτων» και της σύγκρουσης συμφερόντων, η οποία μπορεί να προκαλέσει εμπλοκές και αφορμές προσφυγών εναντίον του κύρους των πολλών διαγωνισμών πώλησης δημόσιας περιουσίας που είναι σε εξέλιξη ή αναμένουν την ολοκλήρωσή τους (λιμάνια, Ελληνικό, Εγνατία κ.λπ.).

Είναι γνωστή η νομική διελκυστίνδα που προκάλεσε στη σύγκρουση για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η τοποθέτηση ως επικεφαλής της του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφου, που τυπικά δεν αφορά το Ταμείο, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσίδα παρενεργειών σε διαγωνισμούς, όπως η παραχώρηση της Εγνατίας. Πράγμα που απεφεύχθη με το άνοιγμα εκ νέου της προθεσμίας προσφορών μέχρι 1/4.

Κάτι ανάλογο προβάλλεται από κύκλους διεκδικητών των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας για το γεγονός ότι ο μεν πρόεδρος του ιδιωτικοποιημένου ΟΛΘ, που μετέχει και στους τρεις διαγωνισμούς (ο Αθ. Λιάγκος), μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ήταν στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στο Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε. μετέχει (ως εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει ακόμη το 7,3% των μετοχών της) ένα από τα τρία μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου (ο Α. Βλάχος), εγείροντας ερωτήματα για τις ισορροπίες ανάμεσα στους ρόλους του διαγωνιζόμενου και του αξιολογητή του.

Η επίσπευση της διαδικασίας επιλογής νέας διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ, που μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και τον Απρίλιο, επιτρέπει την υπέρβαση τέτοιων εκκρεμοτήτων που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τον φιλόδοξο κυβερνητικό σχεδιασμό εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Μια επιπλέον εκκρεμότητα που πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση είναι αν θα παρατείνει την «ημερομηνία λήξης» του ΤΑΙΠΕΔ, που βάσει του νόμου είναι το καλοκαίρι του 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Με δύο αμερικανικές συμμετοχές περνάει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που μόνον έκπληξη δεν προκαλεί, με δεδομένη τη νέα γεωπολιτική διάσταση που...
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει
Για τις συγκεκριμένες αποφάσεις, βεβαιώνουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Βλάχος έχει καταθέσει και γραπτώς δηλώσεις μη συμμετοχής στις αντίστοιχες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΟΛΘ, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν...
Το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Το υπό πώληση λιμάνι της Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει γήπεδα, κτίρια και εγκαταστάσεις της χερσαίας λιμενικής ζώνης, τα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας και Πλαταριάς και το καταφύγιο σκαφών αναψυχής στα Σύβοτα.
Πληθωρικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώτα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλύψει τον ετήσιο στόχο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Το φετινό όριο έχει τεθεί στα 2 δισ. ευρώ, που είναι πιθανόν και να ξεπεραστεί σε περίπτωση που...
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώτα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θύελλα για την πώληση του λιμανιού
Θύελλα στα λιμάνια φέρνει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Οχι στη Θεσσαλονίκη αλλά στην Αθήνα (!) η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας. «Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ακάθεκτα υλοποιούν το σχέδιο, περνώντας στην...
Θύελλα για την πώληση του λιμανιού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η... πραγματική αξία του ΟΛΘ
Σε αναζήτηση μιας ρεαλιστικής αποτίμησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επιχειρούμε να βρούμε μια τιμή πώλησης σύμφωνα με τη λογική που αποδέχτηκε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ήδη ορίσει από την πώληση του ΟΛΘ ότι...
Η... πραγματική αξία του ΟΛΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας