• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.9°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.5°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.6°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 21.5°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.7°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 16.7°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 21.1°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.3°C / 21.0°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 22.2°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στο χαρτί!

 • A-
 • A+
Η αλλαγή θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα, παράλληλα με την online σύνδεση των 600.000 ταμειακών μηχανών με το Taxisnet ● Με ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή το σκανάρισμα των αποδείξεων ● Υπό εξέταση μείωση ορίου ή ακύρωση ποινής και για τα εισοδήματα του 2020.

Η βίαιη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των σκληρών λοκντάουν ανά τη χώρα αναγκάζει την κυβέρνηση να αλλάξει τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου των αποδείξεων που προσμετρούνται για το αφορολόγητο όριο, επαναφέροντας στο σχήμα τις χάρτινες που είχαν αντικατασταθεί από τις ηλεκτρονικές.

Η πρόταση που εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ειδικά για φέτος, όπου ο «διακόπτης» των περιοριστικών μέτρων στην αγορά θα «ανεβοκατεβαίνει» ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, να «μετράνε» και οι χάρτινες αποδείξεις για την κάλυψη του εισοδηματικού ορίου του 30%. Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνεται ο κίνδυνος που προβλέπει πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν θα καταφέρουν φέτος να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις.

Και οι χάρτινες αποδείξεις θα μετράνε για να καλύψουν το όριο 30%

Παράλληλα εξετάζεται να διευρυνθεί η γκάμα των κινήτρων προκειμένου οι καταναλωτές να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις σε όλες τις συναλλαγές τους με μετρητά. Ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει τα εμπορικά καταστήματα να είναι μόνιμα ανοιχτά και να μην υπολειτουργούν με εργαλεία τύπου «click away» που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε τέτοιου είδους μέτρα. Στη βάση αυτή έρχονται ανατροπές και στη φόρο-λοταρία. Οι μηνιαίες κληρώσεις μελετάται να ισχύουν μόνο για τις συναλλαγές που γίνονται με χάρτινες αποδείξεις και όχι με ηλεκτρονικά μέσα (e-banking, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) και οι φορολογούμενοι να κερδίζουν μεγαλύτερα δώρα και χρηματικά ποσά.

Οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων θα ισχύουν από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή αυτά που θα δηλωθούν του χρόνου την άνοιξη στην Εφορία, και αναμένεται να τρέξουν παράλληλα με την online σύνδεση των 600.000 ταμειακών μηχανών με το Taxisnet. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη (δηλώσεις στον ΑΝΤ1) εξετάζεται:

■ Το 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα ή και με μετρητά.

■ Σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι φορολογούμενοι θα μπορούν από το κινητό τους να σκανάρουν τις χάρτινες αποδείξεις αμέσως μετά τη συναλλαγή με το κατάστημα ή τον επαγγελματία. Η εφαρμογή θα διατίθεται από το Google Play και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το smartphone του τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη.

Μάλιστα η εφαρμογή θα τον πληροφορεί εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή έχει «κοπεί» από πειραγμένη ταμειακή. Με αυτό το σύστημα επιδιώκεται ο δραστικός περιορισμός του φαινομένου με τα παράνομα λογισμικά των ταμειακών μηχανών. Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος θα «περνάει» τις αποδείξεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητα της απόδειξης.

■ Θέσπιση κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές με μετρητά. Μεταξύ αυτών εξετάζονται αλλαγές στη φορο-λοταρία, με βασικότερη: να μπαίνουν στην κλήρωση που γίνεται κάθε μήνα οι συναλλαγές με τις «σκαναρισμένες» χάρτινες αποδείξεις. Τα χρηματικά ποσά που θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι θα είναι μεγαλύτερα από τα 1.000 ευρώ που προβλέπονται σήμερα για 1.000 τυχερούς.

Διορθώσεις όμως αναμένονται και στις φετινές e-αποδείξεις (εισοδήματα 2020). Με δεδομένο ότι τα χτυπήματα του κορονοϊού στην κατανάλωση έχουν ξεκινήσει από πέρυσι τον Μάρτιο, πολλοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το οριζόντιο όριο του 30%, με το οικονομικό επιτελείο να αναζητά λύσεις για να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν μείωση του ορίου του 30% ή ακύρωση του πέναλτι φόρου 22%. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μέχρι τα τέλη Απριλίου, πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος Μαρτίου ανοίγει το ΤΑΧIS για τις δηλώσεις
Ανεβάζει ταχύτητα η ΑΑΔΕ προκειμένου τέλος Μαρτίου να έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο TAXIS για την υποβολή των δηλώσεων από 7 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Τέλος Μαρτίου ανοίγει το ΤΑΧIS για τις δηλώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κούρεμα» στις ποινές για e-αποδείξεις
Στα «μαλακά» πέφτουν όσοι δεν κατάφεραν πέρυσι λόγω της πανδημικής κρίσης να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις ● Πώς υπολογίζεται το φορο-πέναλτι σε όσους είχαν έλλειμμα...
«Κούρεμα» στις ποινές για e-αποδείξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταλαντεύσεις με τις e-αποδείξεις
Παράθυρο για αλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων άνοιξε, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, το Μαξίμου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή του έτους.
Ταλαντεύσεις με τις e-αποδείξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα ελέγξετε τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ
Η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.
Πώς θα ελέγξετε τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταφτάνει ο λογαριασμός ΕΝΦΙΑ
Φοροκεραμίδα για πάνω από 380.000 ιδιοκτήτες ακινήτων επιφυλάσσουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν αύριο από την ΑΑΔΕ σε 7,3 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Καταφτάνει ο λογαριασμός ΕΝΦΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας