• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.3°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 30.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 30.4°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.4°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.5°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 31.5°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  60%

Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει θέσει ο αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Στρατούλης, οι ενοποιήσεις των Ταμείων θα γίνουν εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις

EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ενοποιήσεις χωρίς κατεδάφιση

 • A-
 • A+

Για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (οπότε η κυβέρνηση θα μπορεί να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης), όπως όλα δείχνουν, μετατίθεται η διαπραγμάτευση όσον αφορά το Ασφαλιστικό, αφού οι δανειστές φαίνεται τελικά να συγκατανεύουν στις κόκκινες ελληνικές γραμμές.

Οπως και να ‘χει, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, αφού δεν υποχώρησε στο «γην και ύδωρ» που ζητούσαν οι δανειστές και είχε σπεύσει να αποδεχτεί μέσω του Γκίκα Χαρδούβελη η συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ετσι, δεν περνούν οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν υφίσταται ούτε ως θέμα ή βάση συζήτησης η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην κύρια ασφάλιση (που θα οδηγούσε σε αυτόματες μειώσεις αν καταγράφονταν ελλειμματικοί προϋπολογισμοί στα ασφαλιστικά ταμεία).

Παράλληλα έχει παγώσει η θεσπισμένη από τον πρώην υπουργό Γ. Βρούτση ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, με τους δανειστές να φέρεται ότι έχουν αποδεχτεί πως δεν πρόκειται να «ξεπαγώσει μέχρι το 2017.

Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά την κατάργηση των προκλητικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (δηλαδή τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε Ταμεία ασφαλισμένων που εργάζονται σε τράπεζες και ΔΕΚΟ) και το θέμα που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές είναι αν θα ισχύσει η κατάργηση από το 2019-2020 ή μετά το 2025.

Οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο να ισχύσουν άμεσα οι καταργήσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Αυτό που δεν συζητά η κυβέρνηση είναι να καταργηθούν δικαιώματα (ακόμη και πρόωρης συνταξιοδότησης) που αφορούν εργαζόμενες μητέρες, άτομα με ειδικές ανάγκες και βέβαια όσους εργάζονται σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Κυβέρνηση και οι δανειστές ωστόσο έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει το θέμα των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο από το 2017 να υπάρχουν μόνο τρία Ταμεία που να ασφαλίζουν αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς (ΟΓΑ-ΟΑΕΕ και ΙΚΑ δηλαδή).

Ωστόσο, και εκεί οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση δημιουργούν την πεποίθηση ότι οι ενοποιήσεις δεν θα φέρουν έκπτωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει θέσει ο αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Στρατούλης, οι ενοποιήσεις των Ταμείων θα γίνουν εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

● ποιοτική αξιολόγηση των ενοποιήσεων

● να προηγηθούν αξιόπιστες και φερέγγυες αναλογιστικές μελέτες

● κοινωνικός διάλογος με όλους

● ενοποιήσεις χωρίς κατεδάφιση των παροχών

Πάντως, το φθινόπωρο που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση θα έχει έτοιμο και το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης. Στόχος του σχεδίου (που επεξεργάζεται μαζί με τους υπουργούς ο πρώην επικεφαλής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης) είναι να παρουσιαστεί μια ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, θα έχει αναδιανεμητικό, ανταποδοτικό και βαθύτατα κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ θα βάζει θέμα νέων πόρων (με το Ταμείο Εθνικού Πλούτου που θα αποκαταστήσει εν μέρει τα βαθιά τραύματα στην περιουσία των Ταμείων τα οποία προκάλεσε με το PSI η κυβέρνηση Παπαδήμου που στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ).

Συμφωνία για τον κατώτατο μισθό

Από την άλλη, οι δανειστές μας φαίνεται να έχουν συγκατανεύσει πλήρως στα εργασιακά θέματα και στο νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί και βρίσκεται λίγο πριν από την ψήφισή του, το οποίο αυξάνει τον κατώτατο μισθό σε δύο φάσεις.

Ετσι, τον Οκτώβριο του 2015 αυξάνονται οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (650 ευρώ μικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες). Αντίστοιχα, τον Ιούλιο 2016 ο γενικός κατώτατος μισθός θα οριστεί στα 751 ευρώ μικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

Επίσης, ξεπαγώνουν οι τριετίες και επανέρχεται το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα των εργασιακών είχε λυθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκό εδώ και περίπου ένα μήνα, ωστόσο το πρόβλημα εντοπιζόταν στις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις του τρίτου δανειστή μας (δηλαδή του ΔΝΤ), οι οποίες όμως φαίνεται τελικά κάμφθηκαν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
Με τη μέση μείωση της οφειλής να φτάνει στο 70% η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2019
Σε θέση άμυνας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στο θέμα των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι καλούνται από το 2019 να πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερα...
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται προσωρινός πόρος για τον ΕΔΟΕΑΠ
Με τις ενώσεις των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου να προσέρχονται σε αρραγές μέτωπο και το υπουργείο Εργασίας να προσπαθεί να εξεύρει λύση προκειμένου να παραμείνει εν ζωή ο ΕΔΟΕΑΠ έκλεισε και η δεύτερη...
Αναζητείται προσωρινός πόρος για τον ΕΔΟΕΑΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση
Την αποτυχία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου προέβλεψε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος ο οποίος εκτίμησε ότι η οικονομία σήμερα δεν αντέχει να...
Συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάλογος για ΕΤΑΑ με νέα πρόταση
Ρελάνς, στην άρνηση των επιστημονικών φορέων να προσέλθουν στον διάλογο για τις εισφορές, επιχείρησε χθες το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας μέσω συνέντευξης Τύπου την πρόταση που έχει κάνει για άμβλυνση των...
Διάλογος για ΕΤΑΑ με νέα πρόταση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαφόν στο σύνολο των επιβαρύνσεων
Τη θεσμοθέτηση πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογητέα ύλη προτείνει η κυβέρνηση στους αυτοαπασχολούμενους ώστε να υπάρξει άρση του αδιεξόδου στη μεταρρύθμιση του συστήματος...
Πλαφόν στο σύνολο των επιβαρύνσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας