• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.4°C / 37.3°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 33.8°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 33.2°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.7°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.0°C / 34.2°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.6°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 30.7°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 33.3°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 33.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.5°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 34.5°C
  3 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.8°C / 37.5°C
  4 BF
  19%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.7°C / 34.2°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  28%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Λαϊκή» αντεπίθεση στην εισβολή εταιρειών

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών, αναθέτοντας τη διαχείρισή τους σε ΣΔΙΤ και ανοίγει διάπλατες πόρτες στις μεγάλες εταιρείες αγροδιατροφικών προϊόντων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Να αποσυρθεί στο σύνολό της η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές και να μην κατατεθεί ως σχέδιο νόμου ζητάνε σύσσωμοι οι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές του κλάδου, καθώς διαφωνούν ριζικά με όλα τα σημεία που τους έχουν γνωστοποιηθεί επιλεκτικά και σε κατ’ ιδίαν ενημερώσεις, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δημόσιες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Οπως υποστηρίζουν οι ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών, αναθέτοντας τη διαχείρισή τους σε Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια. Παράλληλα ανοίγει διάπλατες πόρτες στις μεγάλες εταιρείες αγροδιατροφικών προϊόντων να εισβάλουν και να αλώσουν ολοκληρωτικά και τον χώρο των λαϊκών αγορών, παραχωρώντας τους θέσεις πώλησης, εκτοπίζοντας και λειτουργώντας ανταγωνιστικά προς τους μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς.

Υστερα από την πανελλήνια κατακραυγή, η οποία σε πολλές περιπτώσεις προερχόταν και από φίλια πυρά, η κυβέρνηση «πάγωσε» προσωρινά τις διαδικασίες κατάθεσής του σχεδίου νόμου, χωρίς όμως να υπαναχωρεί από τις βασικές της θέσεις, όπως έχει διαφανεί από τις συναντήσεις της με εκπροσώπους του κλάδου.

Χθες η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγροτών από κοινού με άλλες πέντε ομοσπονδίες από Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Κρήτη κατέθεσαν εναλλακτική αντιπρόταση στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, ζητώντας την ίδρυση αυτοχρηματοδοτούμενων «Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης».

Ο κάθε οργανισμός θα αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), θα εποπτεύεται από τις Περιφέρειες, αλλά θα έχει αυτοδιοικούμενο χαρακτήρα και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως αναφέρεται στην πρόταση των ομοσπονδιών, οι οργανισμοί θα ασχολούνται «με την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών και των χιλιάδων δραστηριοποιούμενων παραγωγών και πωλητών, την κάλυψη των πάσης φύσεως λειτουργικών αναγκών, τη διοικητική τους υποστήριξη, τη διασφάλιση συνθηκών δημόσιας υγείας, τη φύλαξη των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση αυτών, καθώς και την προβολή τους σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα των πωλητών σε αυτές».

Επιστροφή στο παρελθόν

Αντίστοιχη πρόβλεψη για ίδρυση οργανισμών με τη μορφή ΝΠΙΔ θα υπάρχει και για τις κατά τόπους Αντιπεριφέρειες, που θα επιβλέπονται από τις Περιφέρειες. Ουσιαστικά πρόκειται για επαναφορά, με παραλλαγές, διατάξεων που περιείχε ο νόμος 4264/2014 για τις υπαίθριες αγορές, επί κυβέρνησης Ν.Δ. και υπουργό Ανάπτυξης τον Κ. Χατζηδάκη. Οι διατάξεις καταργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4497/2017 και οι οργανισμοί λαϊκών αγορών αντικαταστάθηκαν από επιτροπές, με εποπτικές κυρίως αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με ακόμα πιο αναλυτική πρόταση που κατέθεσαν ομοσπονδίες της Βόρειας Ελλάδας, τα δυο Ν.Π.Ι.Δ. για Αττική και Θεσσαλονίκη θα αποκαλούνται «Ταμεία Λαϊκών Αγορών» και στις 15μελείς διοικήσεις τους θα εκπροσωπούνται με ισάριθμα μέλη τα περιφερειακά συμβούλια και οι ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών, ενώ με ένα μέλος θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και της Αστυνομίας.

Η πρόταση των ομοσπονδιών λαϊκών αγορών διαφοροποιείται από τις κυβερνητικές προτάσεις στο ότι δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες-ιδιώτες, ενώ σκοπός είναι «να μην εξαρτώνται επαγγελματίες και παραγωγοί από τις τοπικές συντεχνίες, μικροπελατειακές σχέσεις και ψηφοθηρικές πολιτικές που εξασκούν οι κατά τόπους δημοτικές Αρχές στην ευρύτερη επαρχία». Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η οικονομική αυτοτέλεια των οργανισμών ή Ταμείων Λαϊκών Αγορών θα διασφαλίζεται από το γεγονός ότι η χρηματοδότησή τους θα προέρχεται κυρίως από το ημερήσιο δικαίωμα που καταβάλουν οι πωλητές.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση στήνει στον τοίχο παραγωγούς, αγρότες και εμπόρους λαϊκών αγορών» τονίζουν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση που υπέβαλαν χθες στη Βουλή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο. Οπως αναφέρεται στην ερώτηση, το σχέδιο νόμου, το οποίο εκτός των άλλων θα δημοπρατεί τις θέσεις πώλησης σε πλειστηριασμό και θα βάζει μοριοδότηση με βάση τίτλους σπουδών, θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στο θεσμό των λαϊκών αγορών και θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης.

«Δεν μπορεί να διαλύεται εν μέσω μάλιστα πανδημίας και τεράστιας οικονομικής ύφεσης ο διττός κοινωνικός ρόλο των λαϊκών αγορών στην εξασφάλιση εισοδήματος σε δραστηριοποιούμενους σε αυτές με χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και στη στήριξη των νοικοκυριών με φθηνά και φρέσκα προϊόντα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τυπική υπεράσπιση της εκχώρησης του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ
Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Σκρέκας επικαλούνται εφαρμογή του νόμου για τις Α.Ε. • Θέμα απιστίας εις βάρος του Δημοσίου έθεσαν ξανά οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης και Σ. Φάμελλος
Τυπική υπεράσπιση της εκχώρησης του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική μεθόδευση για ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στον Λάτση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Ολοκληρωτικό ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων στον Όμιλο Λάτση, που κατέχει σήμερα το 47%, και πολιτικό και οικονομικό έγκλημα εις βάρος του Δημοσίου καταγγέλλουν όλα σωματεία των εργαζομένων στον Όμιλο, με...
Κυβερνητική μεθόδευση για ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στον Λάτση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργούν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών
Εναντιώνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που εκτιμούν ότι οδηγεί σε ολιγοπώλια, καταδιώκοντας τους παραγωγούς. Σε πολλές αγορές διαθέτουν σήμερα δωρεάν τα προϊόντα τους.
Απεργούν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχωρεί με... επίθεση ο Αδωνις για τις λαϊκές αγορές
Επειτα από έναν μήνα έντονων αντιδράσεων στο διαβόητο (προ)σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του υπαίθριου εμπορίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης πήρε επιτέλους θέση στη Βουλή.
Υποχωρεί με... επίθεση ο Αδωνις για τις λαϊκές αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος ένας νέος διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά το φιάσκο
Μπορεί η κυβέρνηση να μίλαγε για επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα και για «στρατηγικό επενδυτή», όμως ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. απογοήτευσε όλους όσοι είχαν...
Μονόδρομος ένας νέος διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά το φιάσκο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αιφνιδιαστική παραίτηση Ξενόφου από την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ
Η θητεία του κ. Ξενόφου είχε λήξει από τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμενε στη θέση του μέχρι την επιλογή νέου προέδρου από το Ελληνικό Δημόσιο που είναι ο μοναδικός μέτοχος του ΤΑΙΠΕΔ. 
Αιφνιδιαστική παραίτηση Ξενόφου από την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας