• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 20.6°C / 24.1°C
    3 BF
    47%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 21.0°C / 22.8°C
    4 BF
    43%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    20°C 20.0°C / 21.0°C
    5 BF
    61%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.0°C / 15.9°C
    3 BF
    69%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    6 BF
    77%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 21.0°C / 22.6°C
    2 BF
    43%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 17.4°C / 19.0°C
    4 BF
    36%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    3 BF
    72%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 17.1°C / 21.8°C
    2 BF
    61%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 19.0°C
    6 BF
    63%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 17.4°C / 17.8°C
    6 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    22°C 22.3°C / 22.3°C
    3 BF
    62%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    2 BF
    82%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.3°C / 22.9°C
    4 BF
    35%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 23.4°C / 23.5°C
    3 BF
    43%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    2 BF
    76%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.0°C / 24.7°C
    4 BF
    33%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 17.1°C / 19.3°C
    2 BF
    74%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    23°C 21.7°C / 23.3°C
    2 BF
    38%
  • Καστοριά
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.6°C / 16.6°C
    4 BF
    49%

Ελλειμμα βαθύτερο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2021 παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγώνουν κορονοχρέη 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2022

  • A-
  • A+
Το οικονομικό επιτελείο φέρνει μπροστά το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού που υποβαθμίζει στο 3,3% τη φετινή ανάπτυξη και ανεβάζει αυτόματα το πρωτογενές έλλειμμα (κατά ESA) στο 4,5% του ΑΕΠ ● Μεταφέρονται οι δόσεις του Φεβρουαρίου στο τέλος κάθε ρύθμισης, για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αναστολή ● Σήμερα αναμένεται να εκδώσει το υπ. Εργασίας ανάλογη ανακοίνωση για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών που είχαν ανασταλεί έως τις 30/4. Θα μεταφερθούν και αυτές στο τέλος του έτους.

«Παγώνουν» έως το τέλος του έτους τα πρώτα κορονοχρέη της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου 2020 ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν από το 2022 σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Επίσης οι δόσεις μηνός Φεβρουαρίου αναστέλλονται και προστίθενται στο τέλος της κάθε ρύθμισης. Την ίδια ώρα σε νέα «πατρόν» με μεγαλύτερα ελλείμματα και μικρότερη ανάπτυξη «ράβεται» ο προϋπολογισμός του 2021. Το οικονομικό επιτελείο φέρνει μπροστά το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού που υποβαθμίζει στο 3,3% τη φετινή ανάπτυξη και ανεβάζει αυτόματα το πρωτογενές έλλειμμα (κατά ESA) στο 4,5% του ΑΕΠ.

«Το έλλειμμα του 2021 θα είναι βαθύτερο» παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) υπό το βάρος του νέου κύματος της πανδημίας που ανοίγει πληγές στην αγορά και οδηγεί σε συγκράτηση της καταναλωτικής δαπάνης με αλυσιδωτές παρενέργειες στο ΑΕΠ και τα κρατικά έσοδα.

Μετά τη σκληρή καραντίνα στην Αττική, το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών βαραίνει καθώς επιτείνεται η αβεβαιότητα, ενώ θολώνει ο χρονικός ορίζοντας για τον απεγκλωβισμό από τα περιοριστικά μέτρα που με βάση τον αρχικό σχεδιασμό τοποθετούνταν από τον Απρίλιο και μετά. Με την αδρεναλίνη στα ύψη, τα στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο στροβιλισμός της οικονομίας να συνεχιστεί έως τις αρχές του καλοκαιριού. Σοβαρή εστία κινδύνου αποτελεί και ο τουρισμός που, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων τα έσοδα να φτάσουν τα 6,5 με 7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 62% σε σχέση με το 2019, πράγμα που σημαίνει απώλειες άνω των 11 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι για να μπορέσει η οικονομία να σταθεροποιηθεί θα πρέπει είτε να ενισχυθεί η κατανάλωση είτε να σημειωθεί έκρηξη στις δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις. Ωστόσο κανένας από τους καίριους αυτούς τομείς δεν αναμένεται να κάνει την έκπληξη. Θα ανακάμψουν αλλά θα παραμείνουν κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο. Για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 3,3% το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει σε αύξηση κατά 3% της ιδιωτικής κατανάλωσης έναντι μείωσης 7,6% το 2020, σε ραγδαία άνοδο κατά 23,2% των επενδύσεων από πτώση 14,3% και των εξαγωγών κατά 22,5% έναντι μείωσης 30,3% πέρυσι.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους «κόλλησε» στην ύφεση και τώρα το μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα συμβεί από κει και πέρα έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, αφήνοντας ορθάνοικτη την πόρτα της αναθεώρησης επί τα χείρω των προβλέψεων για την ανάκαμψη και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Παράλληλα αβέβαιη είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων. Λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της αγοραστικής κίνησης περιορίζεται η φορολογητέα ύλη για το Δημόσιο, καθώς και η δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία, τη στιγμή μάλιστα που από τον Μάιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές για «παγωμένα» κορονοχρέη άνω των 3 δισ. ευρώ.

Στη βάση αυτή το υπουργείο Οικονομικών προέβη χθες στις εξής ανακοινώσεις:

● Οφειλές της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου του 2020, που είχαν ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου του 2021, «παγώνει» η πληρωμή τους μέχρι το τέλος του έτους. Θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις με 2,5% επιτόκιο.

● Ρυθμισμένες οφειλές, των οποίων η πληρωμή τους λήγει τον τρέχοντα μήνα, προστίθενται στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Στο τέλος της κάθε ρύθμισης έχουν προστεθεί και δόσεις οφειλών για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021.

Ξεκαθαρίζεται από αρμόδιες πηγές ότι το «πάγωμα» δεν ισχύει για την καταβολή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων διότι αποτελούν έσοδα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020 που κλείνει τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή πάει η τροπολογία για ρυθμίσεις κορονοχρεών και άλλες φορολογικές διατάξεις
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να τοποθετείται αρνητικά στο αίτημα λογιστών και φορέων για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Στη Βουλή πάει η τροπολογία για ρυθμίσεις κορονοχρεών και άλλες φορολογικές διατάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς ολιστική ρύθμιση 72 δόσεων
Η νέα ρύθμιση για τους πληττόμενους της πανδημίας δεν θα περιορίζεται αυστηρά και μόνο στα φορολογικά χρέη της πανδημίας και στις υποχρεώσεις πληρωμής που έχουν παγώσει τους μήνες της καραντίνας, αλλά θα...
Προς ολιστική ρύθμιση 72 δόσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η χαλάρωση δεν σημαίνει ελεύθερη διόγκωση του ελλείμματος»
Καλοδεχούμενη η απόφαση της Κομισιόν για την κυβέρνηση, αλλά υπενθυμίζει ότι οι αγορές δεν θα επιδοκίμαζαν μια δημοσιονομική εκτροπή ● «Στοχευμένα και με κόφτες πλέον τα μέτρα στήριξης».
«Η χαλάρωση δεν σημαίνει ελεύθερη διόγκωση του ελλείμματος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισό δισ. ευρώ το κόστος των νέων περιοριστικών μέτρων
Η απόφαση της κυβέρνηση για νέους περιορισμούς στη λειτουργία της αγοράς μεγαλώνει τις υποχρεώσεις του υπουργείου Οικονομικών που υπολογίζει το κόστος των νέων μέτρων στα 500 εκατ. ευρώ.
Μισό δισ. ευρώ το κόστος των νέων περιοριστικών μέτρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας