• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.5°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 19.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.9°C / 17.6°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 20.3°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 19.6°C
  0 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.5°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.8°C / 22.1°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 21.6°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  50%

Φωτογραφία Αρχείου 

EUROKINISI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται σχέδιο για την επόμενη μέρα

 • A-
 • A+
Αμηχανία στο υπουργείο Εργασίας για το ενδεχόμενο έκρηξης της ανεργίας μετά την καραντίνα ● Στον υφυπουργό Π. Τσακλόγλου ανατέθηκε ο σχεδιασμός για την απασχόληση με επιδοτούμενη κατάρτιση, πιστοποίηση προσόντων, αλλά και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Xωρίς plan B για την επομένη της λήξης των αναστολών συμβάσεων εργασίας είναι η κυβέρνηση και δύσκολα μπορεί να πει κάποιος εάν προκαλεί περισσότερο πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο αυτή καθεαυτή η συνέχιση της υγειονομικής κρίσης και η αύξηση των κρουσμάτων ή η κρίση απασχόλησης που ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί, κρυμμένη πίσω από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Με τη χθεσινή διαμαρτυρία επιχειρηματιών από τον χώρο της εστίασης που «παρέδιδαν» τα κλειδιά τους να αποτελεί κάτι παραπάνω από συμβολική προβολή στο προσεχές μέλλον και με τον υπουργό Οικονομικών (ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν» 10/2) να δηλώνει ότι έχουν ήδη αναλωθεί 5,9 δισ. ευρώ από τον προγραμματισμό των συνολικά 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης όλο το 2021 (και δεν έχει μπει ακόμη ο Μάρτιος), ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης είναι αναγκασμένος όχι μόνο να σχεδιάσει την επόμενη με περισσότερα... ίδια μέσα, αλλά να αλλάξει την ατζέντα προτεραιοτήτων του υπουργείου.

Αλλωστε, όταν οι θέσεις εργασίας θα αρχίσουν να συρρικνώνονται κατά 100 χιλιάδες τον μήνα (από 15.000 σήμερα για κάθε μήνα λοκντάουν), ποιος νοήμων πολιτικός θα τολμήσει να δώσει, σε αυτήν τη συγκυρία, προτεραιότητα στην κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων ή στην αύξηση των υπερωριών και όχι στην αναχαίτιση της ανεργίας και της φτώχειας που αυτή επιφέρει; Φυσικά με την κυβέρνηση της Ν.Δ. όλα είναι δυνατά, αλλά, σε ό,τι αφορά την ηγεσία του Εργασίας, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που εκτός από την κυριαρχία της αμηχανίας για την επόμενη μέρα παραπέμπουν και σε μια προσπάθεια να σχεδιαστούν οι πρώτες δράσεις στον τομέα της απασχόλησης.

Ηδη στον αρμόδιο για την αναμόρφωση των επικουρικών συντάξεων, υφυπουργό Εργασίας Π. Τσακλόγλου, ανατέθηκε η σύνταξη και παρουσίαση σχεδίου απασχόλησης με δράσεις και προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης στα οποία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα κληθεί να συμμετάσχει έναντι επιδότησης και πιστοποίησης ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων που προβλέπεται ότι θα βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας. Κάτι τέτοιο και για την αποφυγή των γνωστών σκανδάλων με τα ΚΕΚ που ζήσαμε το 2020, προϋποθέτει ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και για εργαζόμενους και επιβράβευση των παρόχων σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της κατάρτισης σε τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας. Γεγονός το οποίο προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση και αλλαγές στον ΟΑΕΔ ώστε να παίξει αποτελεσματικά τον εποπτικό ρόλο όλου του εγχειρήματος.

Προσωρινές λύσεις

Στο πλαίσιο των λύσεων που αναζητούνται σαν κυματοθραύστες στο κύμα των χρεοκοπιών και των απολύσεων, η ηγεσία του Εργασίας δεν αποκλείει ούτε την εκπόνηση νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εφόσον υπάρξει έγκριση από την Ε.Ε., η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες κρούσεις δεν φαίνεται να ευνοεί ανάλογες δράσεις παρότι πρόκειται για προγράμματα έκτακτης ανάγκης, όπως απέδειξε και η εμπειρία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εφαρμόσει τις προσωρινές λύσεις που κάποτε χλεύαζε, εκτός κι αν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι πρέπει να ασκήσει γνήσια κεϊνσιανή πολιτική, καθιστώντας το κράτος ύστατο εργοδότη καταφυγής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»
Τα βασικά σημεία της κριτικής στο εργασιακό σχέδιο νόμου και ειδικότερα σε διατάξεις που «αποδιαρθρώνουν το εργατικό δίκαιο και τη συλλογική αυτονομία» ● Αύριο οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση σε εργαζομένους σε τουρισμό-επισιτισμό
Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, που έλαβαν οι δικαιούχοι και καταβάλλεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, εφόσον παρέμειναν...
Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση σε εργαζομένους σε τουρισμό-επισιτισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μαγική εικόνα της απασχόλησης
Ενώ επιφανειακά η ανεργία μειώθηκε στο 15,8% τον Δεκέμβριο, συνεχίστηκε η εξαφάνιση των θέσεων εργασίας ● Σε δυσχερέστερη θέση ξανά οι νέοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ● Επανέρχονται οι θηριώδεις...
Η μαγική εικόνα της απασχόλησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέτυχε η ΣΥΝ-εργασία
Αποτίμηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας: Οι επιχειρήσεις δεν επέλεξαν το πρόγραμμα αναπλήρωσης μέρους του μισθού διότι είχαν την εναλλακτική επιλογή να θέσουν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολών.
Απέτυχε η ΣΥΝ-εργασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας