• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.3°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 29.2°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  0 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  1 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.4°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 30.5°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  48%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

6 μνηστήρες για τη ΛΑΡΚΟ

 • A-
 • A+
Ενδιαφέρθηκαν τόσο για τα δικαιώματα εξόρυξης μεταλλείων, όσο και για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία στη Λάρυμνα και τον Ορχομενό Βοιωτίας.

Ενδιαφέρον, αν και μη δεσμευτικό, για το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ εκδήλωσαν τα έξι επενδυτικά σχήματα που ανακοινώθηκαν αρχικά από το ΤΑΙΠΕΔ για το μέρος εκείνο που ανήκει στο Δημόσιο.

Χθες ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε τους ενδιαφερομένους για τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην εταιρεία και σχετίζονται με τα δικαιώματα εξόρυξης μεταλλείων όπως στην Εύβοια, την Καστοριά και τα Σέρβια. Την προηγούμενη μέρα το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τα ίδια σχήματα που, θεωρητικώς, θέλουν να αναλάβουν το εργοστάσιο και τα μεταλλεία στη Λάρυμνα και τον Ορχομενό Βοιωτίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο και ο τότε αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλούσε για την «πιο προβληματική επιχείρηση στην Ελλάδα», απειλώντας ότι εάν δεν πουληθεί οδηγείται σε πτώχευση και ότι σημασία δεν έχουν τα έσοδα για το Δημόσιο από την πώληση αλλά το επιχειρηματικό σχέδιο του αγοραστή. Η ΛΑΡΚΟ πωλείται απελευθερωμένη από τα μεγάλα χρέη στα οποία την οδήγησε η ελλειμματική διοίκηση του Δημοσίου, που απέτυχε να αξιοποιήσει τα αποθέματα μεταλλευμάτων όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο, περιζήτητα αυτή τη στιγμή σε όλον τον πλανήτη.

Το παράδοξο είναι ότι μέρος αυτής της προβληματικής διοίκησης που κατηγορήθηκε για παχυλές αμοιβές και ζημιογόνες συμφωνίες ήταν και μέλη της οικογένειας του νυν υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, δηλαδή ο πατέρας του, η σύζυγός του και ο πεθερός του. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, το ενδιαφέρον δεν σχετίζεται μόνο με τα όσα κρύβει η γη αλλά και με τις δυνατότητες του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Μεταξύ των έξι σχημάτων περιλαμβάνονται και οι δύο μεγαλύτεροι σε ενεργειακές επενδύσεις ελληνικοί όμιλοι, η Μυτιληναίος και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι:

■ Η Commodity & Mining Insight Ireland Limited, εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

■ Η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG, εταιρεία συμμετοχών με έδρα την Ελβετία που δραστηριοποιείται την απόκτηση, διαχείριση και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.

■ Ο όμιλος Μυτιληναίος με δραστηριότητες στους τομείς της μεταλλουργίας, των έργων EPC (εξειδικευμένα ενεργειακά έργα ευρείας κλίμακας που καλύπτουν το πλήρες φάσμα της Μελέτης - Προμήθειας - Κατασκευής), ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορίας φυσικού αερίου.

■ Η Solway Investment Group Limited, μεταλλευτικός και μεταλλουργικός όμιλος με έδρα την Ελβετία και με ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, με έμφαση στην παραγωγή νικελίου.

■ Η Tharisa PLC, καθετοποιημένος όμιλος ορυκτών πόρων που δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική με κεντρικά γραφεία στην Κύπρο.

■ Η Trafigura Group Pte Ltd, με έδρα τη Σιγκαπούρη, που ασχολείται με το εμπόριο και τη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και μετάλλων και ορυκτών στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτο πωλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ
Μέχρι 8/1/2021 οι προσφορές για τα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας και Καστοριάς που πωλεί ο Ειδικός Διαχειριστής • Θα ακολουθήσει η προκήρυξη για τη Λάρυμνα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Πρώτο πωλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπούλημα και αναξιοκρατία
Ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας βιάζεται για την πώληση της ΛΑΡΚΟ και του ΔΕΔΔΗΕ, εργαζόμενοι καταγγέλλουν προσλήψεις ακριβοπληρωμένων «γαλάζιων» διευθυντών και αδιαφανείς αναθέσεις.
Ξεπούλημα και αναξιοκρατία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατά του κυβερνητικού εμπαιγμού διαδηλώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Σε μαζική κινητοποίηση, στις 11 το πρωί του Σαββάτου, 17 Οκτωβρίου, στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, καλούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την εκποίησή της και την...
Κατά του κυβερνητικού εμπαιγμού διαδηλώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επισπεύδεται η πώληση της ΛΑΡΚΟ κατακερματισμένης
Η εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ προδίδει ότι έχει λήξει υπέρ ΤΑΙΠΕΔ -δηλαδή ελληνικού Δημοσίου- η διένεξη με τη ΛΑΡΚΟ ως προς την κυριότητα του εργοστασίου της εταιρείας στη Λάρυμνα, που είχε...
Επισπεύδεται η πώληση της ΛΑΡΚΟ κατακερματισμένης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ: αλλού γκάζια, αλλού φρένα στις ιδιωτικοποιήσεις
Eίκοσι έξι «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας και ακίνητα περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής...
ΤΑΙΠΕΔ: αλλού γκάζια, αλλού φρένα στις ιδιωτικοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας