• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 20.1°C
  0 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 18.5°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.5°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.5°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  0 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 20.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.4°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.7°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 20.1°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.3°C / 17.7°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.8°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φεύγει η Nike, που... μένει στην Ελλάδα

 • A-
 • A+
Ανεπίσημα παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η απόφαση της Nike δεν συνδέεται τόσο με τον όμιλο Κουτσολιούτσου, ούτε αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη αλλαγή στρατηγικής της εταιρείας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Λουκέτο σε όλα τα καταστήματά της στην Ελλάδα βάζει η Nike», «Σοκ, φεύγει η Nike από την Ελλάδα». Διαβάζοντας τους τίτλους του επιχειρηματικού ρεπορτάζ των ημερών μπαίνει κανείς στον πειρασμό να πιστέψει ότι ο πολυεθνικός κολοσσός αθλητικών ειδών εγκαταλείπει την ελληνική αγορά, αφήνοντας καταστηματάρχες και καταναλωτές στον αέρα. Δημοσιεύματα έσπευσαν να αποδώσουν την αποχώρηση της εταιρείας στα «απόνερα του σκάνδαλου Folli-Follie», καθώς ο συγκεκριμένος όμιλος ήταν από τους βασικούς αντιπροσώπους της Nike στην Ελλάδα.

Η Nike δεν διακόπτει τη συνεργασία της μόνο με τη Folli-Follie αλλά με περίπου 90 επιχειρήσεις, εκ των οποίων όσοι προμηθεύονταν προϊόντα μέσω του ομίλου Κουτσολιούτσου. Η απόφαση δεν επηρεάζει μεγάλες αλυσίδες αθλητικών ειδών, οι οποίες εισάγουν απευθείας από τα κεντρικά της Nike στην Ολλανδία. Μια άλλη διάσταση της υπόθεσης, η οποία χάνεται στη φρασεολογία περί «σοκ» είναι ότι η μη ανανέωση των συμβολαίων με τη Folli-Follie ήταν γνωστή από τον Δεκέμβριο του 2018. Γνωστό επίσης ήταν από το 2019 ότι ο νέος συνεργάτης της Nike στην Ελλάδα είναι ο Ιταλός μεγαλο-επιχειρηματίας Αντόνιο Περκάσι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Ελληνες επιχειρηματίες, μετά την επιστολή που έλαβαν 29 Ιανουαρίου από την ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας Nike, η οποία τους ενημερώνει ότι η συνεργασία τους λήγει τον Mάιο του 2022, σκοπεύουν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, έχοντας ενημερώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με το υπουργείο και την ανεξάρτητη αρχή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία, ούτε έχει φτάσει σχετική καταγγελία στα επαγγελματικά επιμελητήρια.

Ανεπίσημα παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η απόφαση της Nike δεν συνδέεται τόσο με τον όμιλο Κουτσολιούτσου, ούτε αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη αλλαγή στρατηγικής της εταιρείας, η οποία περιορίζει δραστικά τις συνεργασίες με τοπικούς προμηθευτές και αναλαμβάνει κεντρικά τη διακίνηση των προϊόντων της μέσω της ιστοσελίδας nike.com. Η εκδοχή αυτή επαληθεύεται από την απάντηση εκπροσώπου της Nike Europe στην «Εφ.Συν.»: «Στα πλαίσια της νέας μας στρατηγικής απευθείας εξυπηρέτησης του πελάτη (Consumer Direct Acceleration Strategy), επιταχύνουμε τις διεργασίες σε αυτή την κατεύθυνση, εξυπηρετώντας τους Ελληνες καταναλωτές μέσα από τα ψηφιακά μας κανάλια και εφαρμογές, τα καταστήματα του εργοστασίου Nike και έναν περιορισμένο αριθμό στρατηγικών συνεργατών, που μοιράζονται το όραμά μας να δημιουργήσουμε μια συνεκτική, συνδεδεμένη και σύγχρονη αγοραστική εμπειρία».

Προς το παρόν το όραμα της Nike, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2020 εν μέσω πανδημίας, περιλαμβάνει εκατοντάδες απολύσεις, ενώ μόνο οι αποζημιώσεις θα κοστίσουν 200-250 εκατομμύρια δολάρια.

Ντρίμπλες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

Με την αλλαγή εμπορικής στρατηγικής της Nike στην Ευρώπη φαίνεται να σχετίζονται δυο πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις. Η πρώτη αφορά την προσφυγή της Nike European Operations Netherlands (NEON) στο Δικαστήριο της Ε.Ε. εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της απόφασής της να επιβάλει στην πολυεθνική πρόστιμο περίπου 13 εκατ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Ως κρατικές ενισχύσεις είχε χαρακτηρίσει η Ευρ. Επιτροπή πέντε αποφάσεις των ολλανδικών αρχών που εξασφάλισαν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στον ευρωπαϊκό βραχίονα της πολυεθνικής, με έδρα στην Ολλανδία, από το 2006 μέχρι και το 2015. Στα μέσα Ιανουαρίου οι δικηγόροι της πολυεθνικής κατέθεσαν προσφυγή ζητώντας ακύρωση των αποφάσεων της Ευρ. Επιτροπής, στην οποία καταλογίζουν νομικά σφάλματα.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον περασμένο Ιούλιο, η NEON κέρδισε μια άλλη σημαντική δίκη σε ολλανδικά δικαστήρια, που της αναγνώρισαν ότι έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει σε τρίτους να πωλούν τα προϊόντα της μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες που ελέγχονται από μη εξουσιοδοτημένους λιανεμπόρους, αλλά με βασικό στόχο όπως φαίνεται την Amazon. Η δικαστική νίκη της Nike-NEON ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιας διαμάχης με ιταλικές κυρίως αλυσίδες διανομής στις οποίες είχε εκχωρήσει το δικαίωμα πώλησης προϊόντων με την επωνυμία της. Μία από τις εταιρείες, η Action Sport, δεν συμμορφώθηκε στην απαγόρευση μεταπώλησης προϊόντων Nike μέσω της Amazon. Αλλά η αγωγή που κατέθεσε η Action Sport κατά της Nike γι’ αυτή την απαγόρευση, ως παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων του ανταγωνισμού, απορρίφθηκε από ολλανδικό δικαστήριο, που δικαίωσε τη Nike.

Με δεδομένο ότι η Nike έχει ήδη ένα δεδικασμένο υπέρ της για τις συμφωνίες επιλεκτικής διανομής και διεκδικεί κι ένα δεύτερο (στο δικαστήριο της Ε.Ε.) είναι αμφίβολο κατά πόσο ενδεχόμενη προσφυγή Ελλήνων εμπόρων που φοβούνται τον αποκλεισμό από τα προϊόντα της θα έχει καλύτερη τύχη.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιστωτικό αντί κουρέματος στις πρώτες 3 «επιστρεπτέες»
Η επιχείρηση που επιλέγει να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας αυτόματα χάνει το δικαίωμα για «κούρεμα» του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 50%, όπως δικαιούται εφόσον έχει μείωση τζίρου τουλάχιστον...
Πιστωτικό αντί κουρέματος στις πρώτες 3 «επιστρεπτέες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
+29,4% ο τζίρος του β΄ τριμήνου 2021
Η εστίαση και τα καταλύματα ήταν οι τομείς που ωφελήθηκαν περισσότερο από την επανεκκίνηση της οικονομίας με αύξηση τζίρου 118,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
+29,4% ο τζίρος του β΄ τριμήνου 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για τουρισμό - μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το τμήμα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του απαριθμεί τους παράγοντες που οδήγησαν στο φιάσκο που εκτυλίσσεται στα νησιά, όπως «η απουσία σχεδίου ανοίγματος του τουρισμού, η...
Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για τουρισμό - μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενας μήνας... τραπεζάκια έξω, με κορονο-χρέη και ανησυχίες μέσα
Γκρίζος ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επανεκκίνησης της εστίασης. Ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει οι επιχειρήσεις από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καταγγέλλει ο Αλ. Χαρίτσης. Στα χαμηλά επίπεδα του περσινού Ιουνίου η κίνηση...
Ενας μήνας... τραπεζάκια έξω, με κορονο-χρέη και ανησυχίες μέσα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έφτασε στις μικρές επιχειρήσεις
Πλάι στα μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ακούστηκε και η πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έφτασε στις μικρές επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορτσάρει τo e-shopping, κατέρρευσε η ένδυση τον Φεβρουάριο
Μειωμένος κατά 11% σε σύγκριση με πέρυσι ήταν ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου τον Φεβρουάριο ● Κερδισμένοι της κρίσης ήταν τα e-shops και τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών.
Φορτσάρει τo e-shopping, κατέρρευσε η ένδυση τον Φεβρουάριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας