• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.8°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 28.1°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.0°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 24.0°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 26.7°C
  1 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  36%

Ενα Ι.Χ. εικοσαετίας με καλή συντήρηση μπορεί να έχει χαμηλές εκπομπές καυσαερίων, ενώ ένα νέο όχημα να «καταστραφεί» από περιβαλλοντική σκοπιά αν τροφοδοτηθεί με νοθευμένα καύσιμα αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Πετράκης

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Τέλη κυκλοφορίας δύο ταχυτήτων

 • A-
 • A+

Η επιβολή τελών κυκλοφορίας και στα Ι.Χ. με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται πως είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μέσα από τον διάλογο για τα τέλη κυκλοφορίας.

Η μηδενική ή χαμηλή φορολογία ήταν στην ουσία ένα κίνητρο που θεσπίστηκε το 2010 για την ανανέωση των «γερασμένων» και κατά τεκμήριο ρυπογόνων οχημάτων, σε συνδυασμό με την απόφαση της τότε κυβέρνησης να επιτρέψει την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την προϋπόθεση ότι έχουν χαμηλές εκπομπές, επιπέδου Euro V.

Υπολογίζεται ότι την τελευταία πενταετία έχουν πουληθεί πάνω από 120.000 πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. και μικρά φορτηγά. Σε μερικές δεκάδες ανέρχονται τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός αυτών που χρησιμοποιούν υγραέριο ή φυσικό αέριο.

Η τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη είχε προτείνει τα «πράσινα» τέλη, που θα καθορίζονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων και όχι με τα κυβικά του Ι.Χ. Πολύ γρήγορα όμως αποκαλύφθηκαν οι αδικίες, έτσι θεσπίστηκε και ισχύει ώς σήμερα σύστημα δύο «ταχυτήτων»: Για οχήματα που είχαν κυκλοφορήσει πριν από τον Οκτώβριο του 2010 τα τέλη καθορίζονται με βάση τον κυβισμό τους, ενώ για όσα ταξινομήθηκαν μετά την 1/11/2010 τα τέλη καθορίζονται ανάλογα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

«Το σύστημα δεν είναι δίκαιο», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Πετράκης, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της διοίκησης της οικολογικής πρωτοβουλίας Ecocity. Εξηγεί ότι μπορεί ένα Ι.Χ. εικοσαετίας με καλή συντήρηση να έχει χαμηλές εκπομπές καυσαερίων, ενώ ένα νέο όχημα να «καταστραφεί» από περιβαλλοντική σκοπιά αν τροφοδοτηθεί με νοθευμένα καύσιμα.

«Είναι επίσης λάθος ότι τα σύγχρονα ντιζελοκίνητα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον», πρόσθεσε και ανέφερε ότι είναι βασική πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, που αποτελούν τη σοβαρότερη περιβαλλοντική απειλή στα αστικά κέντρα, αλλά έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του ρύπου που συντελεί καθοριστικά στην κλιματική αλλαγή.

«Δεν υπάρχει απολύτως δίκαιο σύστημα υπολογισμού των τελών», μας εξήγησε ο Μιχ. Πετράκης και ανέφερε ότι την καλύτερη, αλλά... ακριβή, τακτική ακολουθεί η Ολλανδία, όπου όλα τα οχήματα είναι εφοδιασμένα με GPS και οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύουν και εμμέσως με την επιβάρυνση που επιφέρουν στο περιβάλλον.

Μας μίλησε επίσης για τα ρυπογόνα και γερασμένα φορτηγά, προτείνοντας να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε συνδυασμό με τη θέσπιση κινήτρων για την ανανέωση του στόλου. Μας περιγράφει τους τρεις βασικούς λόγους για τη ρύπανση που προκαλούν τα οχήματα, ανεξάρτητα από τον χρόνο κυκλοφορίας τους και το καύσιμο που καταναλώνουν:

1. Ελλιπής συντήρηση του κινητήρα και των άλλων μηχανικών συστημάτων, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

2. Διακίνηση νοθευμένων καυσίμων, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

3. Δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες σε βασικούς οδικούς άξονες, αφού οι εκπομπές ρύπων είναι υψηλές για οχήματα που κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
«Τοξικές βόμβες» είναι τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. που κυκλοφορούν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, λόγω της εκτεταμένης νοθείας στο συγκεκριμένο καύσιμο με πετρέλαιο θέρμανσης ή ναυτιλίας, που έχουν αυξημένη...
SOS για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτοχρονιάτικο δώρο εκατ. ευρώ
Οι «εθνικοί« εργολάβοι είπαν τα... κάλαντα στο υπουργείο Υποδομών και το τελευταίο δεκαήμερο του 2014 έλαβαν πάνω από 92 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι τα έργα στους αυτοκινητόδρομους είναι και πάλι εκτός...
Πρωτοχρονιάτικο δώρο εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται μονοψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Μονοψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης. Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους... συνεπείς καταναλωτές....
Ερχονται μονοψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 525 εκατ. ευρώ οι πόροι για την «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»
Πόροι που αγγίζουν τα 525 εκατ. ευρώ διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την...
Στα 525 εκατ. ευρώ οι πόροι για την «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πάρτε τα πετρέλαια και φύγετε από δω»
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν οι Δήμοι Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος, μαζί με κατοίκους και φορείς των περιοχών, ζητώντας την απομάκρυνση των δεξαμενών...
«Πάρτε τα πετρέλαια και φύγετε από δω»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το νέο mall στην Ακαδημία Πλάτωνα
Με μείωση των συντελεστών δόμησης και δημιουργία ζώνης πρασίνου και πεζόδρομων γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο η κυβέρνηση επιχειρεί να «ζωντανέψει» την υπόθεση του νέου εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία...
Το νέο mall στην Ακαδημία Πλάτωνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας