• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 17.5°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 15.9°C
  5 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 19.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.1°C / 24.3°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 22.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 24.0°C
  3 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 17.8°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 10.8°C / 16.3°C
  2 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Xρέη και ανισότητες έφερε η πανδημία

 • A-
 • A+
Ερευνα ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για εισόδημα και δαπάνες διαβίωσης: Δυσανάλογo το πλήγμα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, υποχώρησαν εισοδήματα και κατανάλωση, συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη και αυξήθηκε το ιδιωτικό χρέος.

Tαξικές διακρίσεις κάνουν η πανδημία και τα μέτρα για τη διαχείρισή της, πλήττοντας δυσανάλογα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, συρρικνώνοντας τη μεσαία τάξη, διευρύνοντας τις ανισότητες και αυξάνοντας το ιδιωτικό χρέος. Στον μεγάλο χαμένο της πανδημίας αναδεικνύεται η φιγούρα του «εμποράκου», όπως αναφερόμαστε συχνά στον χώρο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία είδε το εισόδημά της να κατακρημνίζεται, σημειώνοντας απώλειες άνω του 27% το 2020. Αυτό μεταφράζεται σε τριπλάσιες σχεδόν απώλειες εισοδήματος για τις οικογένειες που βασίζονται σε έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα για να ζήσουν, σε σύγκριση με το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών, που απώλεσαν κατά μέσο όρο το 11,5% του εισοδήματός τους.

Τα παραπάνω ευρήματα προκύπτουν από τη νέα ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την εταιρεία Marc και αποτυπώνει τις επιπτώσεις από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στο εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών

Πίσω στο 2018 μας οδηγούν οι οικονομικοί δείκτες της έρευνας, της ένατης στη σειρά που πραγματοποιεί το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ. Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ανησυχητική, αλλά όχι καταστροφική, πιθανότατα χάρη στα μέτρα στήριξης τα οποία ωστόσο κρίνονται ανεπαρκή από το 52,8% των νοικοκυριών. Η διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έρευνας, είναι ότι οι προοπτικές για το μέλλον διαγράφονται δυσοίωνες.

Τουλάχιστον ένα στα τρία νοικοκυριά αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και ένα στα δύο θεωρεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης θα διαρκέσουν δύο ή περισσότερα χρόνια. Το ήδη διογκωμένο ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, από 16% το 20219.

Συνυπολογίζοντας ότι σχεδόν δύο στα δέκα νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο (έναντι 10% το 2019), το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί αναγκαία μια γενναία ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν, με στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Ανισότητες

Μεγάλωσε η ψαλίδα της οικονομικής ανισότητας την περίοδο της πανδημίας, με τις στρατιές των απόλυτα φτωχών να διευρύνονται. Ενα στα τέσσερα νοικοκυριά παραμένουν στο κατώφλι της φτώχειας, ενώ αυξήθηκαν ελαφρά τα νοικοκυριά που ανήκουν στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Συγκεκριμένα το 2020 το 6% των νοικοκυριών έπρεπε να καταφέρει να επιβιώσει το πολύ με 5.000 ευρώ τον χρόνο (έναντι 4,6% το 2019), ενώ το 6,7% των νοικοκυριών είχε εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ (από 5,8% το 2019). Τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις είχαν τα νοικοκυριά που ανήκουν στις μεσαίες εισοδηματικές κατηγορίες (18.000 έως 25.000 ευρώ) τα οποία μειώθηκαν στο 16% από 20,9% το 2019.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Θανόπουλο, επιστημονικό συνεργάτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η διεύρυνση των ανισοτήτων πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν οριζόντια και όχι στοχευμένα, με αποτέλεσμα «κάποιοι που τα είχαν ανάγκη να μην μπορέσουν να υποστηριχτούν».

Για περισσότερα από τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα τελειώνει πριν λήξει ο μήνας - για την ακρίβεια φτάνει μόνο για 19 ημέρες. Το πρόβλημα διευρύνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων σε ένα νοικοκυριό, καθώς πάνω από τις μισές τετραμελείς οικογένειες αδυνατούν να βγάλουν τον μήνα.

Λουκέτα και ανεργία

Τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος έχουν σχεδόν τρία στα δέκα νοικοκυριά. Η ανεργία δεν αυξήθηκε το 2020, αν και παραμένει υψηλή γύρω στο 17%. Ο κίνδυνος να πρόκειται για μαγική εικόνα, που θα αλλάξει ραγδαία αν σταματήσουν τα μέτρα στήριξης, είναι ορατός, καθώς 700.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή, αριθμός που αφορά το 17,6% των νοικοκυριών. «Πρόκειται για θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε επισφάλεια. Αν φύγει αυτό το πλέγμα προστασίας και δεν αντικατασταθεί από άλλα μέτρα, θα υπάρξει άμεση επιδείνωση και σε λουκέτα και στους δείκτες της ανεργίας», προειδοποιεί ο κ. Θανόπουλος.

Ιδιαίτερα ανησυχητικοί είναι οι δείκτες της μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς αφορά πάνω από τα μισά νοικοκυριά με άνεργα μέλη (54,3%), ενώ μόλις το 0,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει κάποιο μέλος που προσλήφθηκε με το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΜARC Α.Ε. για το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σε πανελλαδικό δείγμα 804 νοικοκυριών,στο διάστημα 5 έως 10 Δεκεμβρίου 2020

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση
Ερευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 4 στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται το λουκέτο ● Mία στις δύο μικρές επιχειρήσεις είτε έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα είτε της αρκούν για μόλις έναν μήνα.
Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SOS εκπέμπει ο κλάδος εστίασης
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης λόγω της πανδημίας με τους επαγγελματίες να πραγματοποιούν μεταμεσονύχτια συγκέντρωση για τα αιτήματά τους.
SOS εκπέμπει ο κλάδος εστίασης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Handelsblatt: Σε κίνδυνο η απομείωση του ελληνικού χρέους λόγω κορονοϊού
«Ο κορωνοϊός θέτει σε κίνδυνο τις επιτυχίες της Ελλάδας για την απομείωση του χρέους» επιγράφει άρθρο της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt. 
Handelsblatt: Σε κίνδυνο η απομείωση του ελληνικού χρέους λόγω κορονοϊού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή πάει η τροπολογία για ρυθμίσεις κορονοχρεών και άλλες φορολογικές διατάξεις
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να τοποθετείται αρνητικά στο αίτημα λογιστών και φορέων για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Στη Βουλή πάει η τροπολογία για ρυθμίσεις κορονοχρεών και άλλες φορολογικές διατάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενας μήνας... τραπεζάκια έξω, με κορονο-χρέη και ανησυχίες μέσα
Γκρίζος ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επανεκκίνησης της εστίασης. Ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει οι επιχειρήσεις από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καταγγέλλει ο Αλ. Χαρίτσης. Στα χαμηλά επίπεδα του περσινού Ιουνίου η κίνηση...
Ενας μήνας... τραπεζάκια έξω, με κορονο-χρέη και ανησυχίες μέσα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρύθμιση χρεών το «τυράκι» του Άδωνη στις επιχειρήσεις
Υποσχέσεις μοίρασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ εκφράζοντας «βεβαιότητα» για ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.
Ρύθμιση χρεών το «τυράκι» του Άδωνη στις επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας