• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.5°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.4°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.8°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.8°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  96%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθαρή ολλανδική νίκη στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

 • A-
 • A+
Εποχή... Reggeborgh στον κατασκευαστικό όμιλο μετά τη χθεσινή συνέλευση των μετόχων ● Ο Αρης Ξενόφος νέος διευθύνων σύμβουλος ● Από το μηδέν ο σχεδιασμός για αύξηση κεφαλαίου, επόμενη διεκδίκηση η παραχώρηση της Εγνατίας.

Eνώ έχει αφήσει προ πολλού πίσω της τη μακρά «εποχή Μπόμπολα», η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκλεισε χθες και τη σύντομη «εποχή Καλλιτσάντση» για να περάσει στην εποχή της Reggeborgh. Στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα σχεδόν δίμηνο «θρίλερ» δημόσιων αντεγκλήσεων ανάμεσα στα στρατόπεδα των μετόχων, η ολλανδική εταιρεία επικράτησε θεαματικά σε όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Με πλειοψηφία άνω του 61%, σε σύνολο δικαιωμάτων ψήφου πάνω από 75% που εκπροσωπήθηκαν στη συνέλευση, από τη μια πλευρά απορρίφθηκε η πρόταση της απερχόμενης διοίκησης Καλλιτσάντση για μείωση και αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να καλυφθούν ζημιές του ομίλου, αφετέρου υπερψηφίστηκε η πρόταση των Ολλανδών για ανάκληση του τωρινού Δ.Σ., υπό τον Αν. Καλλιτσάντση και για εκλογή νέου, με την πενταμελή σύνθεση που είχαν προτείνει εξ αρχής.

Ετσι, το νέο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελείται από τους Γεώργιο Μυλωνογιάννη, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό πρόεδρο, Αρη Ξενόφο, ως διευθύνοντα σύμβουλο και τους Δημήτρη Κονδύλη, Κωνσταντίνο Τούμπουρο και Αθηνά Χατζηπέτρου, ως μέλη του Δ.Σ. Το νέο διοικητικό συμβούλιο υπό τον πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο χθες, μετά τη συνέλευση των μετόχων, συγκροτήθηκε και τυπικά.

Νωρίτερα το πρωί η εταιρεία Invesco, των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου, που σήκωσε το βάρος της αντιπαράθεσης με την ολλανδική εταιρεία, είχε αποσύρει τα ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα για αναβολή της συνέλευσης, οπότε η συνέλευση προχώρησε κανονικά. Η απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων, κατά πληροφορίες, οφείλεται στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία είχε προσφύγει μικρομέτοχος με αίτημα να ελεγχθεί αν η μετοχική παρουσία της ολλανδικής εταιρείας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στην ανταγωνίστρια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστά παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό, έκρινε ότι δεν προκύπτει θέμα. Στοιχείο έκπληξης, ακόμη και για τους εκπροσώπους της ολλανδικής εταιρείας, ήταν ότι την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει η πλευρά Καλλιτσάντση την καταψήφισαν ακόμη και οι εκπρόσωποί της.

Τα επόμενα βήματα για τη νέα διοίκηση του δεύτερου σε μέγεθος κατασκευαστικού ομίλου είναι να προσδιορίσει τις ακριβείς ανάγκες αύξησης κεφαλαίου και να διεκδικήσει την παραχώρηση της Εγνατίας, καθώς με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Τρίτη, άνοιξε και τυπικά ξανά ο διαγωνισμός με νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών την 1η Απριλίου.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το ΣτΕ μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι κοινοπραξίες Roadis-ΑΚΤΩΡ και Vinci-Μυτιληναίος. Η παραχώρηση της Εγνατίας, από την οποία το Δημόσιο προσδοκά έσοδα 1,5 δισ., αλλά οι διεκδικητές του θα έχουν πολλαπλάσια, θα αποτελέσει μια πρώτη δοκιμασία για την ιδιότυπη συνθήκη να αναμετρώνται στη διεκδίκηση του χρυσοφόρου δημόσιου έργου δυο προσφορές από δυο ομίλους με τον ίδιο βασικό μέτοχο.

Προφανώς, οι εξελίξεις αυτές ερμηνεύουν το γεγονός ότι χθες στο Χρηματιστήριο, που έκλεισε με πτώση 2,77%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν ουσιαστικά η μόνη μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης που έκλεισε με θεαματική άνοδο 3,87%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραντεβού στα τυφλά η συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Δεν έχει τέλος ο εμφύλιος των βασικών μετόχων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση μετόχων για την αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της...
Ραντεβού στα τυφλά η συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ
Αναμένεται η απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ στο αίτημα που έχει καταθέσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για νέα παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία σε Μυτιληναίο και ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την Εγνατία
Την 1η Απριλίου η νέα προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, με απόφαση ΤΑΙΠΕΔ που συμμορφώνεται στην προσωρινή διαταγή του ΣτΕ.
Δεύτερη ευκαιρία σε Μυτιληναίο και ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την Εγνατία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και ασφαλιστικά για αναβολή της αυριανής συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ!
Θα εκδικαστούν αύριο, πριν τη γ.σ. Την αίτηση κατέθεσαν οι μέτοχοι Καϋμενάκος και Μπάκος. "Αποδοχή ήττας" χαρακτηρίζει την κίνηση εκπρόσωπος της ολλανδικής Reggeborgh.
Και ασφαλιστικά για αναβολή της αυριανής συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και αδελφικός ο εμφύλιος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ηχηρή και επίσημη πλέον διαφοροποίηση του Δημήτρη Καλλιντσάντση από τους χειρισμούς του αδελφού του Αναστάσιου στον όμιλο, δύο μέρες πριν από τη γ.σ. των μετόχων της εταιρείας που θα κρίνει τον έλεγχο της...
Και αδελφικός ο εμφύλιος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας