• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 17.3°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 17.0°C
  6 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 12.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 14.0°C
  3 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.4°C / 7.9°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.2°C / 13.6°C
  5 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.5°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  8 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.2°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 17.5°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 13.3°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λύση πανικού για εκκρεμείς συντάξεις

 • A-
 • A+
Η ομάδα έργου θα παρέχει υπηρεσίες αμισθί και θα μπορεί να δίνει έργο σε εξειδικευμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα μπορούν να... αντέξουν μια επιτάχυνση έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Ενας άνθρωπος εμπιστοσύνης του υπ. Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, και εις εκ των 36 συντονιστών της Ν.Δ. το 2016 με θητεία σε αρκετά Δ.Σ. οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του «Διεθνούς Αερολιμένα» το 2008, είναι το πρόσωπο που τίθεται επικεφαλής και αμισθί ως project manager ομάδας έργου «με αποστολή», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «την ταχύτερη απονομή των συντάξεων».

Πρόκειται για τον οικονομολόγο Μιχάλη Κεφαλογιάννη, «στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στον δημόσιο τομέα», σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία επίσης αναφέρεται ότι η ομάδα έργου θα είναι «αρμόδια για να προετοιμάζει και να εισηγείται στην κυβέρνηση διοικητικά και νομοθετικά μέτρα για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων, καθώς και να παρακολουθεί την εφαρμογή τους.

Η ομάδα έργου θα έχει στενή συνεργασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των υπόλοιπων συναρμόδιων υπουργείων. Για την υλοποίηση του project της επιτάχυνσης των συντάξεων, η ομάδα θα μπορεί να καταφεύγει –εάν και όποτε το κρίνει σκόπιμο– στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα».

Πάντως από τα μέλη της επιτροπής που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμισθί (Πατρ. Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια ασφαλιστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, δρ Αλ. Βαρβέρης, αν. διευθυντής Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής ΕΚΠΑ, δρ. Αρτ. Δεδούλη, πρώην γενική διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπ. Εργασίας, και Ελ. Νιαρχάκου, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ) μόνο οι δυο τελευταίες έχουν σημαντική και διοικητική εμπειρία από το λαβυρινθώδες πλαίσιο έκδοσης συντάξεων που δημιούργησε η ενοποίηση όλων των Ταμείων στον ΕΦΚΑ.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για λύση μεταβατική που παρέχει (λιγοστό) χρόνο στον Κ. Χατζηδάκη να πάρει οριστικές αποφάσεις για τη διοίκηση του οργανισμού, στον οποίο εκτός από τον διοικητή και τους τέσσερις υποδιοικητές προστίθεται τώρα κι ένα ακόμη πρόσωπο-ομπρέλα του οποίου η άποψη θα έχει καθοριστική σημασία. Χάος σε ένα χαοτικό Ταμείο.

«Για αυτονόητους λόγους, τα πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το έργο είναι κρίσιμο και όλοι όσοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή, αντιλαμβανόμαστε ότι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη για την αναμόρφωση του συστήματος επικουρικών συντάξεων μέσω της κεφαλαιοποίησης. Δηλαδή για μια ρύθμιση κι ένα επικείμενο νομοσχέδιο του οποίο το κόστος υλοποίησης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να σηκώσουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, όταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού έκλεισε στα 22,81 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα ξεπέρασε τα 18 δισ.

Πάντως σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Β. Κεγκέρογλου, οι συνολικές εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη στο τέλος του 2020 ήταν 154 χιλιάδες αιτήσεις και οι περισσότερες εξ αυτών (45 χιλιάδες περίπου) αφορούν το ΙΚΑ, 31 χιλιάδες τον ΟΓΑ, 28 χιλιάδες τον ΟΑΕΕ και περίπου 22 χιλιάδες το Δημόσιο. Το σύνολο των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων ανέρχεται στις 119.694, εκ των οποίων οι 55 χιλιάδες είναι ληξιπρόθεσμες.

■ Μια δεύτερη απάντηση του υφυπουργού σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κ. Μουλκιώτη αποδεικνύει την ουσιαστική απουσία ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από τους εργασιακούς χώρους, που αποτέλεσαν και αποτελούν βασικό κρίκο διάδοσης του κορονοϊού. Συνολικά έγιναν πανελλαδικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ σε 6.259 επιχειρήσεις (σε σύνολο περίπου 789.000) από τις 11 Μαΐου έως τις 30 Νοεμβρίου. «Σε συνέχεια των ελέγχων επέβαλαν 51 διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) και μία 15ήμερη αναστολή λειτουργίας επιχείρησης για διαπιστωθείσες παραβάσεις».

! Για την άνοιξη παραπέμπεται το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, επρόκειτο να κατατεθεί στις αρχές του 2021, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Εργασίας προς τους επικεφαλής των θεσμών, με τους οποίους είχε χθες βράδυ τηλεδιάσκεψη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερκόπορτα για ιδιώτες στη διοίκηση του ΕΦΚΑ
Μόνο ένα μικρό δημοσιονομικό θαύμα θα μπορούσε να εγγυηθεί την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων, ακόμη κι αν μπορούσαν να επιταχύνουν την έκδοσή τους οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Κερκόπορτα για ιδιώτες στη διοίκηση του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
Η σκόνη που σηκώνεται από τον υπουργό Εργασίας κάθε φορά που εκτοξεύει απειλές για πειθαρχικά και μεταθέσεις των υπαλλήλων που «καθυστερούν» τις συντάξεις, επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία του να διευθετήσει...
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
Εντονες αντιδράσεις για την εκχώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε ιδιώτες ● Με φόντο τον σκόπελο της συνταγματικότητας προετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση.
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
Έναν από τους πάλαι ποτέ συντονιστές των ομάδων εργασίας που συγκρότησαν το πρόγραμμα της Ν.Δ. επέλεξε ο Κωστής Χατζηδάκης. Πρακτική και διοικητική εμπειρία έχουν τα δύο από τα τέσσερα μέλη της Ομάδας Έργου.
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
Πρόκειται για άνθρωπο με γνώση του συνταξιοδοτικού και των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Δε θα υποκαταστήσει τη διοίκηση, αλλά θα αναλάβει να υποδείξει τις απαραίτητες αλλαγές. Δεν αποκλείονται...
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας