• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 32.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 30.1°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 32.0°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 25.5°C / 31.0°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.7°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 30.5°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  39%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ιδιωτικό χρέος «πυρπολεί» την 9η αξιολόγηση

 • A-
 • A+
Στο τραπέζι των επαφών με τους θεσμούς που ξεκινούν σήμερα βάζει το οικονομικό επιτελείο νέα ολιστική ρύθμιση ● Νέες οφειλές 20 δισ. απογειώνουν το χρέος πολιτών και επιχειρήσεων στα 260 δισ. ευρώ ● Η ακτινογραφία των οφειλών προς τράπεζες, Εφορία, Ταμεία και άλλους ιδιώτες.

«Κορονο-βόμβα» κόκκινων χρεών ύψους 20 δισ. ευρώ, σε τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ που βρίσκεται στο «παρά ένα» της έκρηξης σπέρνει τον πανικό στην κυβέρνηση και αλλάζει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Πρώτο θέμα της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (με τηλεδιάσκεψη) που ξεκινά σήμερα σε ανώτερο επίπεδο είναι η αντιμετώπιση της χιονοστιβάδας των οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση –πάνω στο καυτό αυτό θέμα– με τους τέσσερις αξιωματούχους των θεσμών έρχεται σε συνέχεια αυτής που προηγήθηκε με την τεχνική αντιπροσωπεία για τη νέα γενιά των «κόκκινων» χρεών.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της «ακτινογραφίας», από τα 234 δισ. ευρώ που ήταν το ιδιωτικό χρέος προ πανδημίας, αυτό εκτοξεύεται στα 254 δισ. ευρώ ή στα 260 δισ. ευρώ μαζί με τους κεφαλαιοποιημένους τόκους από τις τράπεζες και τις προσαυξήσεις από το Δημόσιο από το νέο «κόκκινο» τσουνάμι των οφειλών που ετοιμάζεται να πνίξει την ελληνική οικονομία και εκπορεύεται:

■ Από τα 10-12 δισ. ευρώ των νέων δανείων στεγαστικών και επιχειρηματικών που θα κοκκινίσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αποτελέσουν τις νέες επισφάλειες.

■ Από τα 4 δισ. ευρώ των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί και προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα για το πώς θα εξοφληθούν.

■ Από τα 3 δισ. ευρώ των οφειλών που είναι χρέη μεταξύ ιδιωτών.

■ Από τα 2 δισ. ευρώ των χρεών προς τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ.

Επισημαίνεται ότι σε αυτόν τον λογαριασμό δεν έχουν συμπεριληφθεί τα δάνεια που χορηγούνται από την κυβέρνηση μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου οι θεσμοί θεωρούν ότι θα αποτελέσουν μεγάλο κομμάτι της αλυσίδας των απλήρωτων χρεών.

Από τα 8 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα διατεθούν συνολικά στους έξι κύκλους και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2022, μεγάλο κομμάτι αυτών θα καταλήξει στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 106 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης και όταν οι πληρωμές θα αρχίσουν να ανεβάζουν απότομα στροφές χιλιάδες θα είναι οι επιχειρήσεις που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα δάνεια των πρώτων γύρων από την επιστρεπτέα.

Με λίγα λόγια, η αίσθηση πλήρους αδυναμίας για την εξόφληση υποχρεώσεων προς το κράτος που κυριαρχεί τη δεδομένη στιγμή θα συνεχιστεί και για το 2022. Για την ιστορία και μόνο, οι νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις στο ενδεκάμηνο του 2020 φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Μπροστά στο εκρηκτικό αυτό σκηνικό, αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν αναχώματα και πάνω σε αυτά θα δοθεί έμφαση στη σημερινή 9η αξιολόγηση.

Στόχος είναι η ελληνική πλευρά να αποσπάσει το πράσινο φως από τους θεσμούς για μια νέα ολιστική ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων σε έως 120 δόσεις για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι οριστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν στην επόμενη αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου και συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών ANFAS. Ετσι, το βάρος σήμερα θα δοθεί στην απότομη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, όπου σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι μέσα από την αναλυτική ενημέρωση του κουαρτέτου να καμφθούν οι αντιστάσεις των θεσμών που θεωρούν ότι με τις ρυθμίσεις χαλάει η κουλτούρα των πληρωμών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρογγυλεμένη» αναμένεται η 5η μεταμνημονιακή έκθεση
Την Τετάρτη θα δοθεί στη δημοσιότητα, με εύσημα για τις αντικειμενικές αξίες και αιχμές για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών και το νέο πτωχευτικό κώδικα, που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαΐου 2020.
«Στρογγυλεμένη» αναμένεται η 5η μεταμνημονιακή έκθεση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία για το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης
Οι δανειστές θέτουν τη μείωση των κόκκινων δανείων, που συνδέεται με τους πλειστηριασμούς, ως προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι τράπεζες και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αισιοδοξία για το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι στόχοι της αξιολόγησης και τα δάνεια με εγγύηση
«Αγκάθια» είναι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι νέες ασφαλιστικές διατάξεις και οι παλαιές εγγυήσεις του Δημοσίου σε δάνεια που έχουν «σκάσει»
Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι στόχοι της αξιολόγησης και τα δάνεια με εγγύηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτεραιότητα η ρευστότητα μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση
Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ρευστότητα» έχει στήσει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να διαφυλάξει τα ταμειακά διαθέσιμα στην περίπτωση που το αδιέξοδο με την αξιολόγηση διαιωνισθεί και η χώρα αντιμετωπίσει...
Προτεραιότητα η ρευστότητα μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενός κορσές μέχρι το τέλος του 2019
Πιστή στην αυστηρότατη στοχοθεσία που ορίζουν οι δανειστές θα πρέπει να μείνει η ελληνική κυβέρνηση στο μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, οφείλοντας μεταξύ άλλων να περιορίσει τα «κόκκινα δάνεια» κατά 30 δισ....
Στενός κορσές μέχρι το τέλος του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν συζητήσεις για την «επόμενη μέρα»
Παράλληλες συζητήσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, τον χρόνο εκκίνησης της 4ης μέχρι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το νέο πλαίσιο μετά την έξοδο της χώρας...
Ξεκινούν συζητήσεις για την «επόμενη μέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας