Hρθε για να μείνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς ο ένας στους δυο καταναλωτές που το προτίμησαν την περίοδο της πανδημίας, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει συστηματικά τις διαδικτυακές αγορές και μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η νέα μελέτη που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συμπεριφορά των online καταναλωτών.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, που συμπίπτει με την κορύφωση της εορταστικής περιόδου, το 61% των χρηστών του Διαδικτύου πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, ποσοστό υπερδιπλάσιο από πέρυσι, ενώ σημαντική αύξηση κατέγραψαν η διανομή έτοιμου φαγητού και οι αγορές τροφίμων μέσω Διαδικτύου (45% και 14% αντίστοιχα).
Στα μελανά σημεία του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι οι δυσλειτουργίες στην αλυσίδα από την παραγγελιοληψία ώς την αποστολή και διανομή των προϊόντων, καθώς πάνω από το 60% των καταναλωτών δηλώνουν λίγο ως καθόλου ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες παράδοσης. Το εύρημα αυτό αντανακλά και το «έμφραγμα» που σημειώθηκε στις μεγάλες εταιρείες ταχυμεταφορών λόγω αυξημένου φόρτου παραγγελιών από την Black Friday ώς τα Χριστούγεννα, προκαλώντας πολυήμερες καθυστερήσεις στις παραδόσεις.
Αντίθετα, το στοίχημα στις έγκαιρες παραδόσεις κέρδισαν τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ και οι πλατφόρμες διανομής έτοιμου φαγητού, με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των πελατών (81% και 82% αντίστοιχα). Η ειδοποιός διαφορά των σούπερ μάρκετ από τα e-shop είναι ότι τα πρώτα χρησιμοποίησαν κυρίως δικά τους μεταφορικά μέσα και προσωπικό αντί για εταιρείες κούριερ, οι οποίες δρώντας σε καθεστώς ολιγοπώλιου πιάστηκαν απροετοίμαστες στην αλματώδη έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η έρευνα κατέγραψε μεγάλη αύξηση στην πρόθεση αγοράς ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών προϊόντων (46% έναντι 35% τον Ιούνιο του 2020) και παιχνιδιών, ειδών δώρου και κοσμημάτων (27% από 11%), γεγονός αναμενόμενο αφού πραγματοποιήθηκε μέσα στις γιορτές, με τα φυσικά καταστήματα κλειστά.
Από όλες τις κατηγορίες ηλεκτρονικών αγορών αυτή που δείχνει να παγιώνεται στις συνήθειες των Ελλήνων και μετά την πανδημία είναι το ντελίβερι έτοιμου φαγητού, καθώς το 94% των online καταναλωτών θα συνεχίσει να παραγγέλνει από πλατφόρμες και μετά το άνοιγμα των εστιατορίων (73% οπωσδήποτε, 21% ίσως).
Τα σούπερ μάρκετ
Αύξηση του τζίρου κατά 13,7% κατέγραψε το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων την εβδομάδα 28 Δεκεμβρίου 2020 - 3 Ιανουαρίου 2021, αγγίζοντας τα 128,16 εκατ. ευρώ, έναντι 112,76 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI.
Τη μερίδα του λέοντος από το δεύτερο κύμα αγορών για το εορταστικό τραπέζι (Πρωτοχρονιά - Φώτα) εισέπραξαν τα υπερμάρκετ, δηλαδή τα καταστήματα άνω των 2.500 τετραγωνικών μέτρων, με αύξηση πωλήσεων κατά 21,7%. Ακολουθούν τα μεσαία σούπερ μάρκετ (2.500 έως 1.000 τ.μ.) με αύξηση 14,3% και τελευταία τα μίνι μάρκετ (ώς 400 τ.μ.) αύξηση πωλήσεων 9,1%.
Το «νέφος» δεν πέταξε ακόμα στα... ευρωπαϊκά σύννεφα
Η Ελλάδα είχε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που διέθεταν το 2020 πρόσβαση σε υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, με ποσοστό 17% στο σύνολο των επιχειρήσεων, λίγο υψηλότερα από τη Βουλγαρία (11%) και τη Ρουμανία (16%) που είναι τελευταίες ανάμεσα στις 17 χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) επιτρέπει στις επιχειρήσεις να φιλοξενούν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα σα κέντρα δεδομένων (data center) που αναπτύσσουν μεγάλοι, κατά κανόνα πολυεθνικοί, όμιλοι πληροφορικής (όπως π.χ. η Microsoft), χωρίς να υποχρεώνονται να αναπτύξουν δικές τους ακριβές υποδομές. Ενώ λοιπόν το 98% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μόνο το 36% είχε πέρσι πρόσβαση στο cloud computing. Και πάλι βέβαια το ποσοστό διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2016, οπότε ήταν 19%.
Οι σκανδιναβικές έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πρόσβασης των επιχειρήσεων στο υπολογιστικό νέφος - Φινλανδία 75%, Σουηδία 70% και Δανία 67%. Το 76% των επιχειρήσεων επιλέγει το «νέφος» για να φιλοξενήσουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, το 67% για αποθήκευση αρχείων, το 58% για λογισμικό γραφείου, το 47% για να φιλοξενήσουν τα δεδομένα τους, το 45% για πιο προηγμένες εφαρμογές, όπως χρηματοοικονομικές και λογιστικές, και το 27% για εξυπηρέτηση πελατών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας