Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.6°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.0°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.0°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.3°C
  6 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  0 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.6°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.6°C
  0 BF
  88%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  56%
Δημοσιονομική βόμβα οι φετινές επιστροφές φόρων

Οι μειώσεις στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα για πάνω από 3,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα θα είναι τουλάχιστον 30% και σε πολλές περιπτώσεις θα φτάνουν το 50%, ενώ οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που πήραν για διάστημα 3 έως και 10 μηνών είναι αφορολόγητες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοσιονομική βόμβα οι φετινές επιστροφές φόρων

 • A-
 • A+
Ο φετινός στόχος για εισπράξεις 48 δισ. ευρώ τελεί ήδη υπό αμφισβήτηση, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι προβλέψεις για πρόσθετους φόρους 3,5 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κίνδυνος νέας δημοσιονομικής βόμβας δημιουργείται στον προϋπολογισμό από τις μεγάλες επιστροφές φόρου που κυοφορούνται για 3,5 εκατ. μισθωτούς και επαγγελματίες λόγω της θεαματικής καθίζησης, έως και 50%, των εισοδημάτων τους το 2020 και της εκτεταμένης εφαρμογής των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Επειδή ακριβώς αυτές οι αποζημιώσεις των 800 και 534 ευρώ είναι αφορολόγητες -αφού δίνονται ως παροχή από το κράτος (ειδικά επιδόματα) και δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα για τους εργαζομένους- στο οικονομικό επιτελείο και στους θεσμούς έχει ήδη χτυπήσει συναγερμός για τη νάρκη που κρύβεται στα κρατικά ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας περίπου 1.700.000 μισθωτοί, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βγήκαν σε αναστολή εργασίας τον προηγούμενο χρόνο και για διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες, λαμβάνοντας έτσι το ειδικό επίδομα αποζημίωσης από το κράτος. Πρόκειται για εργαζομένους από τους κλάδους της εστίασης, της διασκέδασης και του τουρισμού που έμειναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με κατεβασμένα ρολά σε σχέση με το λιανεμπόριο το οποίο άνοιγε και έκλεινε.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι υποχρεώθηκαν μέσα στο 2020 να παγώσουν από 5 έως και 7 μήνες κάθε δραστηριότητά τους, υπολειτουργώντας παράλληλα για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.

Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι που ταυτόχρονα συνιστούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας «δούλεψαν» το 2020 με το μίνιμουμ των παλμών, ενώ τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, τα επαγγελματικά δάνεια μαζί με άλλες υποχρεώσεις και ανελαστικές δαπάνες έτρεχαν ασταμάτητα στη διάρκεια της σκληρής καραντίνας. Το ίδιο και χειρότερο ήταν το σκηνικό για 480.000 ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) που εκμισθώνουν ακίνητα και υποχρεώθηκαν σε κουρέματα ενοικίων 40% από το κράτος από τον Μάρτιο και μετά που ξέσπασε η πανδημική κρίση.

Επιβαρύνσεις

Είναι σαφές ότι όλα αυτά τα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας το 2020 που μάτωσε από την υγειονομική κρίση έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν, μόνο που ο λογαριασμός από τις καραντίνες έχει (και) αναδρομική εφαρμογή για τον προϋπολογισμό, ενώ οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις είναι αλυσιδωτές. Ετσι ο φετινός στόχος για εισπράξεις 48 δισ. ευρώ τελεί ήδη υπό αμφισβήτηση, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι προβλέψεις για πρόσθετους φόρους 3,5 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων έχουν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν έσοδα 14,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,065 δισ. ευρώ ή κατά 7,8% έναντι των εκτιμήσεων του 2020 και είναι μια πρόβλεψη που συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας για να συμβεί στην πράξη.

Το γεγονός αυτό δεν συνδέεται μόνο με τη δυνατότητα που έχουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, παλιούς και νέους, σε ένα περιβάλλον μεγάλης οικονομικής στενότητας όπως είναι αυτό, αλλά έχει να κάνει με την τρομακτική πτώση των εισοδημάτων του 2020. Οι μειώσεις στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα για πάνω από 3,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα θα είναι τουλάχιστον 30% και σε πολλές περιπτώσεις θα φτάνουν το 50%.

Τούτο σε συνδυασμό με αλλαγή των συντελεστών στη φορολογική κλίμακα και με την προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει επίσης για τα εισοδήματα του 2020, εξανεμίζουν το εύρος των εισοδημάτων που μπορεί να φορολογηθεί από την Εφορία. Ετσι για χιλιάδες μισθωτούς θα υπάρξει ολική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2020, λόγω της πτώσης των ετήσιων φορολογητέων εισοδημάτων τους κάτω από τα αφορολόγητα όρια των 8.636 έως 12.000 ευρώ και της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης που πιάνει στο ραντάρ όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα με αυτές τις μειώσεις χιλιάδες εργαζόμενοι γίνονται αυτομάτως δικαιούχοι για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών και το κυριότερο, λαμβάνουν θέση για μικρότερες επιβαρύνσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το φετινό έτος, εφόσον βέβαια πληρούν και τα υπόλοιπα κριτήρια που οδηγούν σε μείωση 50% στον φόρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μη επιστρεπτέα... 1,7 δισ. ευρώ
Δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να «σβήσει» η κυβέρνηση σε 145.000 επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και παραμένουν οικονομικά ευάλωτες από την πανδημική κρίση.
Μη επιστρεπτέα... 1,7 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταλαντεύσεις με τις e-αποδείξεις
Παράθυρο για αλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων άνοιξε, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, το Μαξίμου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή του έτους.
Ταλαντεύσεις με τις e-αποδείξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «εμβόλιο» 900 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό
Νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2020 κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή υπό την πίεση της ύφεσης, της «μαύρης τρύπας» στα δημόσια ταμεία και των σχεδίων για παράταση του lockdown στη χώρα, τουλάχιστον ώς...
Νέο «εμβόλιο» 900 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα συντριβή σε μισθούς, τζίρους και κατανάλωση
Τρύπησαν οι τσέπες των πολιτών στην πρώτη καραντίνα, με τη μέση απώλεια για κάθε νοικοκυριό να υπολογίζεται στα 314 ευρώ, και θα ξηλωθούν πάλι κατά 234 ευρώ με το νέο «κλείσιμο» της οικονομίας, μετακινώντας...
Νέα συντριβή σε μισθούς, τζίρους και κατανάλωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ισοζύγιο της πανδημίας
Οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έσωσαν τον προϋπολογισμό από τα χειρότερα, ο οποίος στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 έκλεισε με δημοσιονομικό έλλειμμα-μαμούθ κοντά στα 11 δισ....
Το ισοζύγιο της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας