• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 35.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 34.9°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 35.5°C
  0 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 29.2°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 33.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.2°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 32.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  3 BF
  27%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθησυχαστικοί διαχειριστές δανείων και τράπεζες για τους πλειστηριασμούς

 • A-
 • A+

Το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών δεν θα πλήξει τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης δανείων (servicers) που είχαν χθες συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, αλλά και των τραπεζών και συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια (λήξη μορατόριουμ, «Ηρακλής ΙΙ» κ.λπ.) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως υποστηρίζουν, στον προθάλαμο των πλειστηριασμών βρίσκονται οφειλές που καταγγέλθηκαν πολύ πριν από την πανδημία, ακόμα και πριν από το 2018. Γεγονός είναι ότι από το «κοκκίνισμα» ενός δανείου μέχρι την καταγγελία και τελικά τον πλειστηριασμό μεσολαβεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό ωστόσο δεν αλλάζει την ουσία και το μέγεθος του προβλήματος που αργά ή γρήγορα -ακόμα κι αν έχουμε επιστρέψει στην... κανονικότητα- θα «σκάσει».

Επιπρόσθετα, από τους πλειστηριασμούς προστατεύονται, όπως σημειώνουν, όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που έχουν ενταχθεί στο «Γέφυρα Ι», ενώ και οι ευάλωτοι προστατεύονται με το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» που δυνητικά θα μπορούσε να επιδοτήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις δόσεις δανείων 222.000 επαγγελματιών και επιχειρήσεων -κυρίως μικρομεσαίων-, συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με μελέτη της PWC για λογαριασμό των τραπεζών, από τους 222.000 επιλέξιμους οφειλέτες το 48% είναι ενήμεροι και το 41% έχουν δάνεια που έχουν καταγγελθεί, με τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Το «Γέφυρα ΙΙ» θα συμβάλει στον περιορισμό δημιουργίας νέων «κόκκινων» πανδημικών δανείων με δεδομένο ότι λήγουν τα μορατόριουμ και δρομολογείται η σταδιακή εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, εν μέσω μιας δεύτερης, πρωτοφανούς κρίσης μέσα σε μία δεκαετία, που θα στείλει στο καναβάτσο χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Χθες, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα διαμορφωθούν στα 8-10 δισ. ευρώ, ψηλότερα από τις εκτιμήσεις των τραπεζών (5-6 δισ. ευρώ). Μιλώντας στο 8ο Banking Forum & FinTech Expo, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος στη συνέχεια καθώς έχουν ήδη έχουν εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο, από το απόθεμα των κεφαλαίων που διαθέτουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο βάρος των «κόκκινων» δανείων που κουβαλούν.

Για τον λόγο αυτό, επανέλαβε ότι η πολιτεία θα στέρξει για τη δημιουργία της λεγόμενης «κακής τράπεζας», που θα μπορούσε να μειώσει κατά 40 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», ώστε ο «Ηρακλής ΙΙ» να τρέξει το επόμενο δίμηνο.

Στις συναντήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συζητήσεων με τους θεσμούς τέθηκε το ζήτημα των προβλημάτων που δημιουργούνται από την καθολική αναστολή για το σύνολο των πράξεων, ακόμα και για τους δανειολήπτες που έχουν ήδη χάσει το ακίνητό τους. Τράπεζες και servicers ζητούν οι διαδικασίες πριν και μετά τις δημοπρασίες να διενεργούνται κανονικά μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
Με την επισήμανση ότι οι τιτλοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει την ελάφρυνση των τραπεζών, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων εκτός ισολογισμών δεν σηματοδοτεί και τη διαγραφή τους.
Σήμα για πλειστηριασμούς στις εμπράγματες εξασφαλίσεις δίνει η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα...
Προσωρινή προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων
Σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιρρήσεις των θεσμών για την ανάγκη να υπάρξει ένα καθεστώς προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες που οι οφειλές τους έχουν...
Διαπραγμάτευση για μεταβατική προστασία ευάλωτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς δίχτυ προστασίας
Πρεμιέρα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ, τράπεζες και τρίτους ● Η αίτηση πτώχευσης και η δεύτερη ευκαιρία ● Τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Χωρίς δίχτυ προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
Το οριζόντιο «πάγωμα» πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί εδώ και πέντε μήνες παραμένει σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών-servicers, που χαρακτηρίζουν λάθος το μέτρο
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
Πρόωρη στην παρούσα φάση –με βάση τα δεδομένα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– χαρακτήριζαν τραπεζικοί κύκλοι ενδεχόμενη ανακοίνωση παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και «παγώματος» των...
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας