• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  0 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  86%

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς να αποποιείται το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα, επιθυμεί σε αυτή τη φάση να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και να μην ανοίξει νέα μέτωπα

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την Τρίτη οι δηλώσεις αναστολών

 • A-
 • A+
Την τελευταία στιγμή, ως συνήθως, μπήκε τέλος στην αγωνία λογιστών, εργαζομένων και εργοδοτών για τον Ιανουάριο ● Νέα δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας ● Ακυρο και άκαιρο το εργασιακό που φέρνει κατά προτεραιότητα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Για τις 19 Ιανουαρίου ορίστηκε εν τέλει η ημερομηνία έναρξης υποβολής στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο 2021, βάζοντας τέλος στην αγωνία των ταλαιπωρημένων -από τις ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής- λογιστών που από τα τέλη Δεκεμβρίου δεν μπορούσαν να απαντήσουν με βεβαιότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους για το εάν θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο το καθεστώς των αναστολών.

Διορία για την υποβολή των δηλώσεων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, είναι η τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, 31/1/2021.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση για την υποβολή των αιτήσεων από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας αποδίδεται στην εκκρεμότητα που υπήρχε μέχρι χθες το απόγευμα αναφορικά με τις νέες δηλώσεις της Πολιτικής Προστασίας για το ποιες και πόσες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τον ευρύτερο τομέα παροχής υπηρεσιών θα λειτουργήσουν κανονικά για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου, δηλαδή μετά τις 18 Ιανουαρίου. Πάντως, πιθανό θεωρείται η αναστολή των συμβάσεων να ισχύσει ως μέθοδος διατήρησης των θέσεων εργασίας και τον Φεβρουάριο, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για το πόσες επιχειρήσεις και ποιες θέσεις εργασίας θα παραμείνουν όταν θα επιχειρηθεί η ενεργοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα μέτρα των αναστολών έχουν αποδειχτεί σωτήρια όσο κι αν κρύβουν κάτω από το χαλί την πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την έρευνα εργατικού δυναμικού για τον Οκτώβριο προκύπτει πάγωμα του δείκτη της ανεργίας στο16,7% τον Οκτώβριο του 2020, αμετάβλητο δηλαδή σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3.925.372 άτομα, αυξημένοι κατά περίπου 10.000 σε σχέση με το 2019(!), ενώ οι άνεργοι, αυξήθηκαν στο δωδεκάμηνο μόνο κατά 446 άτομα και ανήλθαν σε 786.439 άτομα.

Οπως σημειώνει η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ, «τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους». Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβαση τον Δεκέμβριο ήταν περίπου 640.000 άτομα, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι τυχόν άρση αυτού του καθεστώτος θα οδηγούσε αυτομάτως σε ποσοστά ανεργίας άνω του 27% και σε διπλασιασμό των ανέργων.

Παράταση

Επί του παρόντος η κυβέρνηση ανανεώνει τα μέτρα και το ίδιο έπραξε χθες ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας. Αλλά το ερώτημα για το «μετά» παραμένει αναπάντητο, παρότι όλες οι εκτιμήσεις παραπέμπουν σε έναν επανασχεδιασμό του επιδοτούμενου από την Ε.Ε. μηχανισμού SURE προκειμένου να επεκταθεί το πρόγραμμα Συν-εργασία (επιδότηση μισθού και εισφορών για μειωμένο χρόνο εργασίας). το οποίο επί τους παρόντος δεν είναι στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων (οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνουν τις 40.000).

Κι όμως σε αυτές τις απρόβλεπτες για την επιβίωση των εργαζομένων αλλά και μεγάλου τμήματος εργοδοτών συνθήκες την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση, αντί να προτάξει σε διάλογο εθνικό ένα σχέδιο για την προστασία της εργασίας, επιμένει να θέτει σε νομοθετική προτεραιότητα έναν νέο νόμο για τα εργασιακά, στον πυρήνα του οποίου δεσπόζουν διατάξεις αναθεώρησης του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 (νόμος για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος), ανταποκρινόμενη σε υπολεπτομέρειες αιτημάτων του ΣΕΒ χωρίς ιδιαίτερο νόημα, πέραν της γνωστής ιδεολογικής ρεβάνς για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ούτε καν τους εργοδότες ευνοεί σε αυτή τη φάση, ούτε ενδιαφέρει τους μελλοντικούς επενδυτές (ή μήπως η επένδυση της Εθνικής Ασφαλιστικής ακυρώθηκε από τις απεργίες;)

Με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί εάν σε αυτόν τον παραλογισμό θα επιχειρήσει να βάλει το στίγμα του κι ο νεοαφιχθείς στο Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προσυπογράφοντας στο σύνολο τις διατάξεις που είναι ήδη έτοιμες από το γραφείο του πρωθυπουργού και αναμένεται να προκαλέσουν εκ νέου πολιτικές αντιπαραθέσεις και τριβές. Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ίδιος, χωρίς να αποποιείται το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα, επιθυμεί σε αυτή τη φάση να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και να μην ανοίξει νέα μέτωπα.

Εντός της εβδομάδας, δε, ενδέχεται να καλέσει τους εκπρόσωπους των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ προκειμένου να υπάρξει τουλάχιστον ένας γύρος επίσημων επαφών με αντικείμενο το νέο εργασιακό και το τι μέλλει γενέσθαι όταν το υπουργείο Οικονομικών βάλει τίτλους τέλους στις αναστολές των συμβάσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζομένους
Από την 1η Απριλίου θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονική καταγραφή όσοι εργαζόμενοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας το βράδυ της Τρίτης.
Την 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζομένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
Εντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απόφαση Χατζηδάκη να μη δηλώνεται η υπερεργασία στην «Εργάνη» ● Κλείνει το μάτι σε εργοδότες να μην πληρώνουν την υπερεργασία.
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταιγίδα προστίμων για τα τεστ Covid
Από τη Δευτέρα αρχίζει η κοινοποίησή τους σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους με φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις αλλά και σε εργοδότες που παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους ή υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ
Καταιγίδα προστίμων για τα τεστ Covid
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέτυχε η ΣΥΝ-εργασία
Αποτίμηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας: Οι επιχειρήσεις δεν επέλεξαν το πρόγραμμα αναπλήρωσης μέρους του μισθού διότι είχαν την εναλλακτική επιλογή να θέσουν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολών.
Απέτυχε η ΣΥΝ-εργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταβάλλεται 29/12 η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 5.621 δικαιούχους
Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε δικαιούχους που ήταν σε αναστολή τον Νοέμβριο, εργαζόμενους διαφόρων κατηγοριών του τουριστικού και καλλιτεχνικού κλάδου που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης ή έχουν...
Καταβάλλεται 29/12 η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 5.621 δικαιούχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας