Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Παράθυρο» Ε.Ε. για τα Ναυπηγεία
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παράθυρο» Ε.Ε. για τα Ναυπηγεία

  • A-
  • A+
«Εμείς δεν θέσαμε όρους για τις συμβάσεις εργασίας» απαντά η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Βεστάγκερ, σε ερώτηση του Κ. Αρβανίτη ● «Επιλογή της κυβέρνησης και όχι της Ε.Ε. η πώληση του Σκαραμαγκά χωρίς δέσμευση για τους εργαζόμενους» λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ● Θέμα πολιτικής βούλησης η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον νέο διαγωνισμό.

«Η Επιτροπή δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση ή οδηγία σχετικά με τους όρους καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας». Σε αυτή τη φράση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κρέμεται το μέλλον των περίπου 740 εργαζομένων σε αυτά, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη αβεβαιότητα μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του ενεργητικού τής Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.

Η δήλωση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Αρβανίτη, και μολονότι σιβυλλική αφήνει περιθώρια ευελιξίας στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Σχολιάζοντας την απάντηση της κ. Βεστάγκερ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «προκύπτει καθαρά πως η επιλογή να προχωρήσει η πώληση χωρίς δέσμευση του επενδυτή για τους εργαζόμενους είναι της ελληνικής κυβέρνησης.

Μια επιλογή τουλάχιστον ακατανόητη λόγω του ιδιαίτερου ρόλου που έχουν τα Ναυπηγεία στην αμυντική βιομηχανία της χώρας μας σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας. Μια επιλογή που έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τη δέσμευση την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε δημόσια με τη φράση του «Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής διατηρώντας τις θέσεις εργασίας» (ομιλία στο Thessaloniki Helexpo Forum, 12 Σεπτεμβρίου 2020)».

Μέχρι στιγμής οι εξηγήσεις που δίνονταν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών προς τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν ότι οι όροι της Κομισιόν για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων θέτουν ως προϋπόθεση τη λύση των συμβάσεων εργασίας, ώστε το νέο εταιρικό σχήμα να μη θεωρηθεί συνέχεια του παλιού. Σε διαφορετική περίπτωση το σύνολο των ενισχύσεων -ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ- θα θεωρηθεί εκ νέου απαιτητό και η Ελλάδα θα υποβληθεί ξανά στη διαδικασία των υπέρογκων προστίμων. Με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντάει ότι εμάς δεν μας νοιάζει με ποιο τρόπο θα ανακτήσετε τις παράνομες ενισχύσεις, απλά κρίνουμε από το αποτέλεσμα.

Σωρευτικά κριτήρια

Τι ακριβώς όμως ισχύει; Η μόνη, όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη, απάντηση που υπάρχει μέχρι σήμερα δόθηκε από το βήμα της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε αντίστοιχη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλη Κατρίνη πριν από περίπου δύο μήνες.

Ο υπουργός παρέπεμψε σε έγγραφη ανακοίνωση της Κομισιόν για την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων (2019/C247/01), λέγοντας ότι «η Επιτροπή αξιολογεί διαρκώς κατά περίπτωση ένα σύνολο μη σωρευτικών κριτηρίων και συνεκτιμά μια σειρά κρίσιμων δεικτών μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ. Ενας από τους δείκτες αυτούς είναι η μη σύνδεση της πώλησης του ενεργητικού της ΕΝΑΕ με τη συνέχιση των εργασιακών συμβάσεων».

Πίσω από τους γραφειοκρατικούς ακροβατισμούς το κλειδί βρίσκεται στις λέξεις «μη σωρευτικά κριτήρια». Η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας όσων δουλεύουν στα ναυπηγεία είναι ένας από τους όρους για να θεωρηθεί το νέο εταιρικό σχήμα διαφορετικό του παλιού. Δεν είναι όμως ο μοναδικός, ούτε απαραίτητα δεσμευτικός.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν υπάρχει πολιτική βούληση, οι συμβάσεις εργασίας μπορούν να μεταφερθούν στον νέο φορέα, ωστόσο η «μη συνέχιση» πρέπει να διασφαλίζεται από εναλλακτικά κριτήρια, μεταξύ άλλων «το τίμημα της μεταβίβασης, την ταυτότητα των μετόχων ή των ιδιοκτητών του πωλητή και του αγοραστή, το χρονικό σημείο κατά το οποίο έγινε η μεταβίβαση, την οικονομική λογική της διαδικασίας», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Κλείνουν και τυπικά οι τελευταίες εκκρεμότητες από πλευράς Δημοσίου για να προχωρήσει η εξαγορά του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε νέο επενδυτή, μέσω του πλειοδοτικού διαγωνισμού που έχει ανακοινώσει...
Προχωρά η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aγονος ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά
Τροπολογία για να οριστεί κατώτατη τιμή ζητάνε οι πιστωτές απορρίπτοντας ομόφωνα την προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ του ομίλου Πριόβολου για τα Ναυπηγεία ● «Συμβολική» ήταν η προσφορά του ομίλου Onex.
Aγονος ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άγονος ο διαγωνισμός πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Oμόφωνα άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, από τη συνέλευση των πιστωτών που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα.
Άγονος ο διαγωνισμός πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σιωπητήριο Αδώνιδος για τη ναυπηγοεπισκευή
Πριν από ένα μήνα 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική. Χθες, ο Γ. Ραγκούσης επανήλθε στο θέμα, κάνοντας γνωστό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και...
Σιωπητήριο Αδώνιδος για τη ναυπηγοεπισκευή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την πώλησή τους «απροκάλυπτη κοροϊδία».
Φιάσκο ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρες κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού στη Βουλή. 
Κόντρες κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας