Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανεπαρκής παράταση για τις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεπαρκής παράταση για τις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη

  • A-
  • A+
Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ● Απίθανο, ωστόσο στις επί πλέον 15 μέρες να προλάβουν οι 35.000 ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες να υποβάλουν αιτήσεις ● Περισσότερες κρατικές εγγυήσεις για περισσότερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες.

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, οι αιτήσεις των οποίων είχαν κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Χθες βράδυ η κυβέρνηση κατέθεσε τη σχετική τροπολογία δίνοντας επί πλέον 15 ημέρες προθεσμία σε χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των στοιχείων της αίτησής τους και τον ορισμό νέας δικάσιμου.

Ωστόσο, η παράταση που δόθηκε προφανώς και δεν επαρκεί, καθώς τρεις μέρες πριν από την αρχική προθεσμία (15/1/2021) μόλις 4.400 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και 35.000 νοικοκυριά, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, θα βρεθούν χωρίς προστασία που τους παρέχει ο νόμος μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων προειδοποίησε για αποχή την ερχόμενη Δευτέρα αν δεν δοθεί χρόνος στους δανειολήπτες.

«Μετά τον νέο πτωχευτικό νόμο που οδηγεί σε γενικευμένη πτώχευση το σύνολο των πολιτών που οφείλουν, η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ να πετάξει εκτός προστασίας και όσους πολίτες είχαν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη. Απαιτούμε να μπει τέλος στην απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση που απειλεί περισσότερες από 35.000 κύριες κατοικίες πολιτών» τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επειδή στην τροπολογία δεν προβλέπονται αντίστοιχες παρατάσεις για τις υποθέσεις που κατατέθηκαν από την 1/1/2015 και μετά εκτιμάται ότι πρόκειται για μια κατ’ αρχήν παράταση ώστε να μην υπάρξει νομικό κενό και το θέμα θα συζητηθεί με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η παράσταση θα μπορούσε να φτάσει για το σύνολο των υποθέσεων μέχρι τον Μάιο, όταν και έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου στο σκέλος που αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Μετά τον νέο πτωχευτικό νόμο, που οδηγεί σε γενικευμένη πτώχευση το σύνολο των πολιτών που οφείλουν, η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ να πετάξει εκτός προστασίας και όσους πολίτες είχαν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη.

Απαιτούμε τώρα να μπει τέλος στην απαράδεκτη αυτή κυβερνητική μεθόδευση που απειλεί περισσότερες από 35.000 κύριες κατοικίες πολιτών» τόνισε σε δήλωση της χθες το πρωί η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου κάνοντας λόγο για ασφυκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκ νέου σε πλατφόρμα με σειρά δικαιολογητικών, που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν από τις δημόσιες υπηρεσίες που υπολειτουργούν εν μέσω λοκντάουν, πράγμα αντικειμενικά αδύνατο.

Πλατφόρμα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις οι εκκρεμείς υποθέσεις επαναϋποβάλλονται σταδιακά στην πλατφόρμα. Ετσι, από τις 15-30 Ιανουαρίου τη σχετική διαδικασία πρέπει να πραγματοποιήσουν όσοι είχαν υποβάλει αίτηση το πρώτο εξάμηνο το 2015, όσοι είχαν καταθέσει το δικόγραφο στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2015, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ.

Την παροχή περισσότερων κρατικών εγγυήσεων, ώστε να αντισταθμίσουν μερικώς τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια χορήγησης δανείων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέτουν οι τράπεζες.

Οπως υποστήριξαν στην καθιερωμένη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν είναι δανειοδοτήσιμες (bankable) με βάση την πιστωτική πολιτική των τραπεζών που διαμορφώνεται κυρίως από τις εποπτικές επιταγές.

Ρευστότητα

Ετσι, όσο η οικονομία παραμένει σε ακινησία –στην καλύτερη περίπτωση στο ρελαντί– τόσο δυσκολότερο είναι η ρευστότητα που υπάρχει να διοχετευτεί υπό τη μορφή δανείων, που δημιουργούν και έσοδο για τις τράπεζες, προς τις επιχειρήσεις κυρίως τις πολύ μικρές και μικρές. Αποτέλεσμα είναι να δανειοδοτούνται πάντα οι ίδιοι μέχρι να φτάσουν το όριο των 800.000 ευρώ (κανόνας συσσώρευσης).

Επί της ουσίας τίθεται θέμα «αρχιτεκτονικής» των προγραμμάτων στήριξης της πραγματικής οικονομίας και κυρίως της ραχοκοκαλιάς της, δηλαδή των 600.000 επιχειρήσεων με κυρίαρχο ζητούμενο να είναι πώς θα πληρωθούν κάποια στιγμή οι παλιές οφειλές – που είναι στον «πάγο» - αλλά και οι νέες, οι τρέχουσες όταν κάποια στιγμή θα μπούμε σε πορεία... κανονικότητας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Βασική αρχή του νέου πτωχευτικού δίκαιου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση εξωδικαστικών ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια επισημαίνει η Ενωση Τραπεζών.
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιξε η ψαλίδα των επιτοκίων
Αύξηση των επιτοκίων των νέων δανείων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων.
Ανοιξε η ψαλίδα των επιτοκίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες
Πρόσθετα μέτρα στήριξης προτείνει ο Φ. Καραβίας της Eurobank, τμηματική εφαρμογή του Πτωχευτικού ζητά ο Π. Μυλωνάς της Εθνικής. Τι είπαν σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ για το ιδιωτικό χρέος.
«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αλλά και προϊόντα που προβλέπουν «κούρεμα και σπάσιμο» του δάνειου θα ρίξουν στη μάχη ανάσχεσης της δημιουργίας «κόκκινων» δανείων, καθώς με βάση το… καλό σενάριο γίνεται λόγος για 10...
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη
Καταργείται η «χαρτούρα» για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και μπαίνει σε λειτουργία ο «ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη», ώστε να είναι εύκολες η παρακολούθηση των συγκεκριμένων δανείων και...
Ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
Με αφορμή τις νέες χορηγήσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, Δημόσιο και τράπεζες φαίνεται να βρήκαν πεδίο συνεννόησης σε ό,τι αφορά το...
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας