• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.3°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.2°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.8°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 20.1°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 20.6°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 22.5°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 17.7°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.9°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  45%
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετατίθεται κατά 14 ημέρες το «Εξοικονομώ»

 • A-
 • A+
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προχώρησε στη μετάθεση των ημερομηνιών του προγράμματος μετά τις σφοδρές επικρίσεις των μηχανικών για τον τρόπο επιλογής ● Προβληματισμός και για τη μεταβίβαση του Εθνικού Κτηματολογίου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με σημαντικούς επαγγελματικούς κλάδους που είχαν βρεθεί στα κάγκελα το τελευταίο διάστημα, όπως οι μηχανικοί, δοκιμάζει η κυβέρνηση με αφορμή την απομάκρυνση του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενδεικτική αυτής της προσπάθειας ήταν η αιφνιδιαστική ανακοίνωση το περασμένο Σάββατο από τη νέα ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» μετατίθεται κατά 14 ημέρες. Το πρόγραμμα αυτό, που μοιράζει σημαντικούς πόρους για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, επέλεξε ήδη τους ωφελούμενους σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά ο τρόπος επιλογής επικρίθηκε σφόδρα από τους μηχανικούς καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα που δεχόταν τις αιτήσεις τους, έκλεινε ύστερα από ελάχιστα λεπτά αφήνοντας χιλιάδες «στα κρύα του λουτρού».

Καταγγέλθηκε η πιθανή χρήση λογισμικών που εξασφάλιζαν σε ορισμένους την ταχεία καταχώριση στοιχείων ενώ κριτική άσκησε και η αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Ομως η απελθούσα ηγεσία του ΥΠΕΝ απέρριψε τις αιτιάσεις και στις 28/12/20 ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήριζε «αστήριχτες τις καταγγελίες» σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα «αποκλείει την πρόσβαση από εργαλεία ή εξωτερικές πηγές».

Πάντως, στην ανακοίνωση της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΝ υπό τον Κώστα Σκρέκα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η διαδικασία μετατίθεται, «προκειμένου να αξιολογηθούν ζητήματα που τέθηκαν υπόψη του υπουργείου από το ΤΕΕ». Ως δεύτερος λόγος αναφέρεται η ανάγκη «να αντιμετωπιστούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού». Τις δυσχέρειες που προκαλεί η πανδημία είχε επίσης επικαλεστεί το ΤΕΕ ζητώντας αναβολή του προγράμματος στις 12 Νοεμβρίου και τότε ο κ. Χατζηδάκης είχε αλλάξει μόνο την ημερομηνία των αιτήσεων για την περιοχή της Θεσσαλίας. Με βάση την τελευταία ανακοίνωση:

■ Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις 25.1.2021 αντί για τις 11.1.2021.

■ Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η ημερομηνία πάει στις 27.1.2021 αντί για τις 13.1.2021.

■ Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις 29.1.2021 αντί για 15.1.2021.

■ Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετατίθεται για την 1η.2.2021 αντί για τις 20.1.2021.

■ Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν πολυκατοικίες θα ξεκινήσει στις 3.2.2021 σε όλη την επικράτεια.

Αν, πάντως, στόχος είναι να εξευμενιστούν οι μηχανικοί που εξεγέρθηκαν και από τη ρύθμιση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί όσο και να αλλάξει η μέθοδος υποβολής των αιτήσεων για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στα μισά της διαδρομής.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και για τις επιπτώσεις από μια άλλη απόφαση της κυβέρνησης, αυτήν για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το Εθνικό Κτηματολόγιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Κτηματολόγιο αντιμετωπίζεται έτσι σαν ένα ψηφιακό έργο αλλά αυτό είναι δύσκολο να ισχύσει καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα για το 63% των συνολικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι για την πλειονότητα των ιδιοκτησιών, η κτηματογράφηση βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης (40%), της εξέτασης ενστάσεων (16%) και της πρώτης συλλογής δηλώσεων (7%).

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπίσει πλήθος νομοθετικών και ρυθμιστικών θεμάτων χωροταξίας, Δασικών Χαρτών, Πολεοδομίας και ακίνητης περιουσίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενώ πολλά έργα κτηματογράφησης έχουν ανατεθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επικαλούμενοι τις παραπάνω δυσκολίες οι αρμόδιοι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για Περιβάλλον-Ενέργεια βουλευτές Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα μιλούν για «επιτελικό μπάχαλο» και ακόμα μια υποβάθμιση των κλάδων μηχανικών και δικηγόρων «εφόσον τεχνική και νομική ύλη αποκόπτεται από τον φυσικό και θεματικό φορέα, το ΥΠΕΝ και το υπουργείο Δικαιοσύνης, και όλα αντιμετωπίζονται ως βάσεις δεδομένων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ασυλία» στα εκτός σχεδίου βιοκλιματικά σπίτια
Από τον περιορισμό εξαιρούνται σπίτια τα οποία χτίζονται με σύγχρονα ενεργειακά κριτήρια, δηλαδή ενεργειακή εξοικονόμηση, περιβαλλοντικούς όρους κ.λπ.
«Ασυλία» στα εκτός σχεδίου βιοκλιματικά σπίτια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος
Η «Εφ.Συν.» μίλησε ως τρομοκρατημένος πελάτης με εταιρείες που πωλούν ρεύμα και φυσικό αέριο, σε ένα ρεπορτάζ ανορθόδοξο απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της ενεργειακής κρίσης.
Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση στη Βουλή για τη ΔΕΗ
Το «μαύρο κουτί» της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ την οποία, όπως όλα δείχνουν, προετοίμαζε ένας κλειστός κυβερνητικός κύκλος εδώ και μήνες σε συνεργασία με επενδυτικά κεφάλαια τύπου Blackrock, επιδιώκει να ανοίξει...
Σύγκρουση στη Βουλή για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική πρόταση στην Ε.Ε. για ταμείο κατά της ενεργειακής ακρίβειας
Ευρωπαϊκή «σφραγίδα» προσπαθεί να θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις εξαγγελίες της για στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών απέναντι στις ραγδαίες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ελληνική πρόταση στην Ε.Ε. για ταμείο κατά της ενεργειακής ακρίβειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολυώροφες μεζονέτες στις Κυκλάδες!
Eικόνες νεοπλουτισμού προαστίων, όπου πολυώροφες μεζονέτες κατακλύζουν κάθε κατηφορικό οικόπεδο, απειλεί να μεταφέρει η κυβέρνηση στο νησί της Αμοργού και σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων.
Πολυώροφες μεζονέτες στις Κυκλάδες!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας