• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.2°C / 4.0°C
  0 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.8°C / 3.0°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 8.4°C
  0 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.5°C / -1.1°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.4°C / 2.3°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.1°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.6°C / 5.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.8°C
  6 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  4 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 7.3°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  6 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -0.5°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.8°C / 0.1°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.2°C
  5 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 4.2°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.6°C
  1 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 3.1°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  79%

Παραμένει μέχρι 31/5/2021 η δυνατότητα ένταξης στον νόμο Κατσέλη, χωρίς βέβαια την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά με καθυστέρηση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε... δύο δόσεις ξεκινούν πλειστηριασμοί

 • A-
 • A+
Η αναστολή για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα... τραβήξει μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, όταν και θα εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος για τους ιδιώτες και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ● Οι τράπεζες έχουν ζητήσει να επιτραπεί η επίδοση πράξεων που δεν πλήττουν άμεσα τους οφειλέτες.

Η μετάθεση και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου σε δύο δόσεις αποφασίστηκε με τη συναίνεση των θεσμών ωστόσο οι πιέσεις που δέχεται το οικονομικό επιτελείο θα είναι μεγάλες ώστε περιοριστούν οι... παρενέργειες που αφορούν τη διενέργεια πλειστηριασμών, που σήμερα έχουν «παγώσει» λόγω του λοκντάουν μιας και τα δικαστήρια δεν λειτουργούν.

Οπως φαίνεται η αναστολή των πλειστηριασμών για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα... τραβήξει μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, όταν και θα εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος για τους ιδιώτες και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.Επιπρόσθετα, ο νέος πτωχευτικός στο άρθρο 265 προβλέπει ότι «παύει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3869/2010 (Α′ 130) από την ισχύ του νέου νόμου». Με δεδομένο ότι η ισχύς του νέου νόμου έχει μετατεθεί για τους ιδιώτες την 1 Ιουνίου 2021 δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον νόμο Κατσέλη μέχρι 31/5/2021, χωρίς βέβαια την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά με καθυστέρηση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι θεσμοί που ξεκινάνε τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τις αμέσως επόμενες ημέρες –αρχικά με τα τεχνικά κλιμάκια – φαίνεται ότι δεν... λαμβάνουν υπόψη τους τα υγειονομικά δεδομένα, όπως αποτυπώνονται αυτά στην πραγματική οικονομία καθώς και την προβολή τους στο μέλλον.

Οι τράπεζες (καθώς και οι servicers) από την άλλη πλευρά μπορεί να πιέζουν για επανέναρξη των διαδικασιών, θέλοντας από τη μια να σφίξουν τα... λουριά σε παλιούς γνώριμους που... προστατεύτηκαν από την πανδημία, αλλά και να στείλουν μήνυμα στους επενδυτές ενόψει και του νέου γύρου τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις, του «Ηρακλής ΙΙ», που αναμένεται να «τρέξει» τον Μάιο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το στοκ των παλιών και μεγάλων «κόκκινων» δανειοληπτών, των οποίων τα ακίνητα έχουν βγει στο σφυρί ή είναι στο... προθάλαμο, είναι αρκετά μεγάλο και θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν σειρά. Σημειώνεται εξάλλου ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει να επιτραπεί η επίδοση πράξεων επί των πλειστηριασμών (επιταγές και επιβολή κατάσχεσης) που δεν πλήττουν άμεσα τους οφειλέτες καθώς από την επίδοση μέχρι την εκτέλεση του πλειστηριασμού απαιτούνται 8-10 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς που είναι σε αναστολή λόγω λοκντάουν (2.559 ήταν προγραμματισμένοι για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2020) μετατίθενται για το επόμενο 6μηνο, ωστόσο είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών/servicers κάποιοι από αυτούς να επισπευστούν.

Πάντως, όπως ανέφερε τραπεζικό στέλεχος στην «Εφ.Συν.», κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει σε μια... κανονικότητα πλειστηριασμών για τα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο η κοινωνία και η οικονομία βρίσκονται στη μέγγενη της πανδημίας.

«Οταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πελάτες μας που από 4.000 ευρώ μηναίο οικογενειακό εισόδημα βρέθηκαν ξαφνικά στα 1.000 ευρώ ξέρουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μπαταχτσήδες που δεν θέλουν να πληρώσουν το στεγαστικό τους. Απλά δεν μπορούν» τονίζει.


30 δισ. δάνεια υπό αναστολή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020 δόθηκαν αναστολές σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους οικονομικούς κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναστολές αυτές γίνονται πέραν και επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και προσωπικών) στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό και που αναλογούν σε 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσω ρυθμίσεων ή αναστολών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ανέρχονται στα 45 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι ρυθμίσεις που πρόσφεραν οι servicers ήταν ύψους 2 δισ. ευρώ και αφορούσαν 70.000 δανειολήπτες. Μέσα στις ρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και άφεση χρεών.

Την ίδια στιγμή στο πρόγραμμα «Γέφυρα» που προβλέπει 9μηνη επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου έχουν υποβληθεί 160.467 αιτήσεις. Και την ίδια στιγμή δρομολογείται το «Γέφυρα ΙΙ» που θα αφορά τις επιχειρήσεις και για το οποίο αναμένεται η έγκριση των θεσμών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για ρυθμίσεις
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα τραπεζικά επιτελεία για τις ρυθμίσεις των δανείων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ώστε να καταμετρήσουν τα δάνεια για τα οποία θα ζητηθούν διευκολύνεις .
Τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για ρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μηδενικού ρίσκου» οι κρατικές εγγυήσεις για τον «Ηρακλή»
Αν και οι τιτλοποιήσεις πάνε για αργότερα, η γνωμοδότηση ευνοεί την αποδέσμευση κονδυλίων που θα καλύψουν δάνεια προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις
«Μηδενικού ρίσκου» οι κρατικές εγγυήσεις για τον «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
Στην τελική ευθεία μπαίνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις εταιρείες διαχείρισης να παίρνουν σταδιακά το «κόκκινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μαζί τους αντίστοιχους υπαλλήλους.
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
​​​​​​​Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τις προϋποθέσεις ένταξης στην αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική πλατφόρμα που υποδέχεται από σήμερα αιτήσεις των δανειοληπτων με δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία τους.
Εκκίνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
2009-2017: πώς οι τράπεζες γλίτωσαν την κατάρρευση
Εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων, δραματική μείωση των καταθέσεων αλλά και πρωτοφανής μείωση προσωπικού, κλείσιμο καταστημάτων, μείωση ενεργητικού, συγχωνεύσεις τραπεζών και αποχώρηση από την Ελλάδα των ξένων...
2009-2017: πώς οι τράπεζες γλίτωσαν την κατάρρευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσπάθεια να μειωθούν οι προμήθειες στις κάρτες
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι προμήθειες που κερδίζουν οι τράπεζες από τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, εν όψει της επέκτασης χρήσης του πλαστικού χρήματος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών...
Προσπάθεια να μειωθούν οι προμήθειες στις κάρτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας