• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.5°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 10.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 10.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.6°C
  0 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 12.6°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 16.4°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 15.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.7°C
  0 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.8°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.2°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  70%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτόματα στο Ε2 τα μισθώματα

 • A-
 • A+

Το «μοντέλο» των προσυμπληρωμένων δηλώσεων για μισθούς και συντάξεις επεκτείνεται και στα μισθώματα από ακίνητα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου στο φετινό έντυπο Ε2, που θα συνυποβάλλουν οι ιδιοκτήτες μαζί με τα υπόλοιπα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, να είναι τα στοιχεία με τα εισοδήματα από τα ενοίκια προσυμπληρωμένα από την ίδια την υπηρεσία.

Η βούληση για αυτοματοποιημένες δηλώσεις Ε2 καταγράφεται επισήμως στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ στο οποίο περιγράφονται οι στόχοι και το μεταρρυθμιστικό έργο για τη νέα χρονιά. Δεξαμενή για την άντληση των στοιχείων, με βάση τα οποία η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει τα μισθώματα στο E2, είναι οι δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, που υποβάλλονται μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά και οι «δηλώσεις Covid» για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα καταγράφουν στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου τα ποσά που εισέπραξαν οι εκμισθωτές ακινήτων, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγών ή παρεμβάσεων όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς ή τους συνταξιούχους παρά μόνο μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ή της προσκόμισης των ανάλογων παραστατικών και εγγράφων.

Δηλώσεις Covid

Παράλληλα με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων (δηλώσεις Covid) θα αποτυπώνονται αυτόματα στο Ε2 τα πραγματικά μισθώματα που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Με το νέο σύστημα μπαίνει φραγμός σε εικονικές δηλώσεις μισθωμάτων για την αποφυγή πληρωμής του φόρου, ενώ οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από διαδικασίες που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

Μετά το αλαλούμ που επικράτησε στο κούρεμα των ενοικίων από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020 η σύγχυση στους εκμισθωτές είναι μεγάλη με αποτέλεσμα η συμπλήρωση του φετινού Ε2 να είναι ένας πραγματικός γρίφος για τους ιδιοκτήτες, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν καμία εικόνα για το εισόδημα που έλαβαν από τα μισθώματα τον προηγούμενο χρόνο. Ετσι η ανάγκη για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων Ε2 καθίσταται πιεστική, προκειμένου μέσα από τα δύο ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ να ξεκαθαριστεί το εισόδημα που έλαβαν οι υπόχρεοι με αυτό που συμψηφίστηκε λόγω κορονοϊού και εκείνο που επιστράφηκε ως αποζημίωση από το Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι από τον Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η πανδημική κρίση εφαρμόστηκε η υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40% για επαγγελματικές μισθώσεις, κύριες και φοιτητικές κατοικίες στις οποίες οι ενοικιαστές είναι μισθωτοί εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή. Αυτό που άλλαξε με την πάροδο της υγειονομικής κρίσης ήταν ο τρόπος αποζημίωσης για τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, όπου τους πρώτους μήνες η ζημία συμψηφιζόταν με μελλοντικές φορολογικές οφειλές, ενώ στη συνέχεια ένα ποσό της απώλειας πιστωνόταν απευθείας από το κράτος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραβασάκια για τα κουρεμένα ενοίκια
«Πάρτι» με τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ύστερα από ελέγχους για παράνομες επιχορηγήσεις που πραγματοποίησε σε χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων.
Ραβασάκια για τα κουρεμένα ενοίκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταία ευκαιρία για τα ενοίκια
Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου για διορθώσεις λαθών στις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί για τα μειωμένα ενοίκια Ιανουαρίου-Απριλίου 2021 αλλά και για την υποβολή αρχικών δηλώσεων Covid για τους ίδιους μήνες από...
Τελευταία ευκαιρία για τα ενοίκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση για την υποβολή δηλώσεων ζητούν οι λογιστές
Μόνο το 33% των φορολογουμένων έχει εκπληρώσει ώς τώρα την ετήσια υποχρέωσή τους, ενώ η καθυστερημένη έκδοση δικαιολογητικών για τους εργαζόμενους σε αναστολή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το...
Παράταση για την υποβολή δηλώσεων ζητούν οι λογιστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξουθενωμένοι λογιστές και φοροτεχνικοί πολιορκούν την ΑΑΔΕ
Το αδιέξοδο και την εξάντληση των φυσικών δυνάμεών τους συνεχίζουν να βιώνουν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι, εκτός του τεράστιου φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί από τις εκατοντάδες αλλαγές και...
Εξουθενωμένοι λογιστές και φοροτεχνικοί πολιορκούν την ΑΑΔΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εθελοντικά κουρέματα ενοικίων από τον Ιούλιο
Σχέδιο για εθελοντικά κουρέματα ενοικίων από τον Ιούλιο πλην των περιπτώσεων όπου τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν (κέντρα διασκέδασης) βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, με διατήρηση...
Εθελοντικά κουρέματα ενοικίων από τον Ιούλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας