• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 20.1°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.5°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.3°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.6°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 13.5°C / 21.2°C
  0 BF
  46%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  52%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από ψιλό κόσκινο η επιστρεπτέα «4»

 • A-
 • A+
Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άρχισε ήδη να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής και θα μείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Ελεγκτικό σαφάρι σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά οι τζίροι που δήλωσαν στην Εφορία δεν είναι οι πραγματικοί, ώστε να δικαιούνται τα φτηνά δάνεια από το κράτος, ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει αυστηρό μήνυμα στους επιτηδευματίες που επιχείρησαν με δόλιο τρόπο να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής ή μείωσαν τεχνητά τον τζίρο για να λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση, ότι πολύ σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν γι’ αυτές τις ενέργειες.

Το βάρος των ελέγχων θα πέσει στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας, που είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή και το κίνητρο ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό, αφού το 50% του κρατικού δανείου ήταν μη επιστρεφόμενο. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των επιχειρηματιών που μπήκαν στην επιστρεπτέα «4» ξεπέρασε τους 450.000 με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ - το μεγαλύτερο από όλους τους κύκλους.

Οι εταιρείες που θα πιαστούν στη φάκα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ να έχουν «πειράξει» τα οικονομικά τους στοιχεία, αφενός θα κληθούν να επιστρέψουν εντόκως το ποσό της ρευστότητας που έλαβαν από το κράτος, αφετέρου θα αντιμετωπίσουν τσουχτερά πρόστιμα ενώ η επιχείρηση θα τοποθετείται αυτόματα στη «μαύρη λίστα» με τους φοροφυγάδες.

Επισημαίνεται ότι ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης ενώ όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες περιπτώσεις επιχειρηματιών που παραβίασαν το μέτρο της επιστρεπτέας και μάλιστα από κλάδους δραστηριότητας που θεωρητικά δεν επλήγησαν τόσο από την πανδημική κρίση όσο κάποιοι άλλοι που ήταν στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τις παρενέργειες του υγειονομικού τυφώνα.

Ο 5ος κύκλος

Τέτοιου είδους φαινόμενα καταστρατήγησης θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να τα αποκλείσει στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας που έχει ξεκινήσει και θα μοιράσει 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Οι νέες οδηγίες που έχει λάβει η ΑΑΔΕ είναι να περνά από ψιλό κόσκινο τα οικονομικά στοιχεία που θα υποβάλλουν οι επιτηδευματίες για την πτώση του τζίρου της επιχείρησης στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020.

Εκτός από το κριτήριο του τζίρου που είναι βασικό άλλοι κόφτες, που θεωρούνται κομβικοί για το μέγεθος των δανείων που θα εισπράξουν οι επιχειρήσεις, είναι τα επιδόματα αναστολής και τα ποσά των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης, τα οποία θα παρακρατούνται από το τελικό ποσό της επιδότησης που θα προκύπτει από τη μαθηματική φόρμουλα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι στα ψιλά γράμματα της υπουργικής απόφασης για τον 5ο κύκλο θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή μόλις 50 ευρώ. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άρχισε ήδη να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, με την προθεσμία να λήγει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων θα εκδοθεί νέα απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των φτηνών κρατικών δανείων και θα ανοίγει τον δρόμο για τις πληρωμές στους δικαιούχους.

Το 50% των χρημάτων του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει και πάλι τη μορφή επιχορήγησης, δηλαδή δεν θα χρειαστεί οι ωφελούμενοι να το επιστρέψουν στο κράτος, ενώ δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. Ο πρωθυπουργός μάλιστα είχε προαναγγείλει πως και στον 5ο κύκλο θα ενταχθούν και πάλι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτεραιότητα στα «φέσια» για έξοδο από την εποπτεία
Οι νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις προς τους θεσμούς προβλέπουν ότι οι μη συνταξιοδοτικές οφειλές του Δημοσίου θα αποπληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ το στοκ των εκκρεμών συντάξεων θα... εκκαθαριστεί έως τα...
Προτεραιότητα στα «φέσια» για έξοδο από την εποπτεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ώρα της επιστρεπτέας... λυπητερής
Πολλών ταχυτήτων ο λογαριασμός που θα εκδοθεί και θα σταλεί σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για το ύψος των δανείων που έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Η ώρα της επιστρεπτέας... λυπητερής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταία ευκαιρία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει τέλη του μήνα να ξεκινήσει η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους, οι οποίοι θα μοιραστούν 1 δισ. ευρώ.
Τελευταία ευκαιρία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έως 19 Απριλίου οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «mybusinesssupport» μπορούν οι δικαιούχοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Έως 19 Απριλίου οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας