• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 18.3°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 16.0°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 12.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 13.2°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 17.9°C
  0 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.8°C / 16.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.2°C / 18.5°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.9°C / 15.5°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 16.1°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το... θαύμα της μείωσης του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ

 • A-
 • A+
Οι καταναλωτές σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, με επιβαρύνσεις ύψους 142 εκατ. ευρώ. Μια αποκρυπτο-γράφηση στις απαντήσεις του διαχειριστή του λογαριασμού ΔΑΠΕΕΠ στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.».

Με «καπέλο» 142 εκατ. ευρώ σε όσους καταναλώνουν ρεύμα και τους κατόχους οχημάτων με κινητήρα ντίζελ μάς εύχεται «καλή χρονιά» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα του λογαριασμού αποζημιώσεων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).

Τα παραπάνω ποσά περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς που έγιναν με σκοπό (και... αυτοσκοπό) να φανεί ότι τα ελλείμματα αυτά περιορίζονται και γυρίζουν σε πλεόνασμα το 2021 χάρη στα μέτρα που δρομολόγησε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Ωστόσο, οι πολυσύνθετοι λογαριασμοί που γίνονται από τον αρμόδιο φορέα ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης) κινούνται σε θολό τοπίο καθώς πλήθος συμπερασμάτων στηρίζεται σε προβλέψεις και εκτιμήσεις, ενώ προϋποθέτει και νομικές αποφάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο λογαριασμός ΕΛΑΠΕ εμφάνισε μέσα στο περασμένο έτος τεράστια «τρύπα». Οι απώλειες εσόδων προέκυψαν αρχικά όταν ο Κ. Χατζηδάκης μείωσε τον Σεπτέμβριο του 2019 το τέλος μείωσης ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ρεύματος για να ισοσκελίσει την αύξηση 22% που επέβαλε στα τέλη της ΔΕΗ. Το ΕΤΜΕΑΡ είναι μια από τις βασικές πηγές εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ, ο οποίος όμως χτυπήθηκε και από την πανδημία που έριξε την κατανάλωση και τις τιμές καυσίμων.

Οι αρχικές προβλέψεις μιλούσαν για έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ για το 2020 και η κυβέρνηση άρχισε να σχεδιάζει έκτακτες εισφορές σε όσους διαθέτουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκωθούν και ειδικά οι μεγάλες εταιρείες να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις που είχαν αποτέλεσμα οι έκτακτες εισφορές να νομοθετηθούν μόνο για το 2021.

Επιβλήθηκαν όμως και δύο μέτρα είσπραξης από το ευρύ καταναλωτικό κοινό:

1. Τέλος 3 λεπτών ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης, με αναμενόμενο έσοδο 92 εκατ. ευρώ για το 2021.

2. Αλλα 50 εκατ. ευρώ αναμένονται επειδή δεν θα εφαρμοστεί η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος από τις χρεώσεις ΥΚΩ. Οι χρεώσεις αυτές κάλυπταν τις αυξημένες δαπάνες για την ηλεκτροδότηση των νησιών με τοπικά εργοστάσια και οι κυβερνήσεις, ακόμη και πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, διατυμπάνιζαν ότι θα μειωθούν επειδή πολλά νησιά (Κυκλάδες και Κρήτη) συνδέονται με υποβρύχια καλώδια. Αυτή η ελάφρυνση θα ήταν 50 εκατ. αλλά τώρα θα πάει υπέρ ΕΛΑΠΕ. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να βγει νόμος που εκκρεμεί.

Ο ΔΑΠΕΕΠ ανακοίνωσε ότι αντί για έλλειμμα 287,6 εκατ., θα κλείσει το 2020 με -115,9 και το 2021 θα γυρίσει σε πλεόνασμα 76,17 εκατ. ευρώ. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό το θαύμα χωρίς να στενάξουν τα συνήθη υποζύγια (οι μικροί καταναλωτές), βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε περίπλοκους λογαριασμούς και υπολογαριασμούς.

Με βάση ερωτήματα της «Εφ.Συν.» προς τον ΔΑΠΕΕΠ:

■ Ποσό 75 εκατ. αναμένεται από τα αυξημένα «πρόστιμα» ρύπων. Για τον Δεκέμβριο '20 προβλέπονται έσοδα 95,8 εκατ. - διπλάσια από τον Νοέμβριο. Ομως, αυτό θα συμβεί εφόσον πριν εκδοθεί υπουργική απόφαση που εκκρεμεί. Αύξηση στα πρόστιμα κατά 93 εκατ. προβλέπεται και για το 2021.

■ Προβλέπονται αυξημένα έσοδα ΕΤΜΕΑΡ κατά 25 εκατ., παρά τη μείωση Χατζηδάκη. Πηγή αυτής της αύξησης είναι πιθανότατα η αυξημένη χρέωση στη μέση τάση (ξενοδοχεία, βιομηχανίες, κτίρια γραφείων), αλλά παραμένει άγνωστο αν όλοι οι παραπάνω έσπευσαν να πληρώσουν.

■ Από τους υπολογισμούς παραλείπεται σχολαστικά το τελευταίο δίμηνο του 2020 με τις τεράστιες αυξήσεις στη χονδρική τιμή ρεύματος και το κόστος εξισορρόπησης. Καμία απολύτως πρόβλεψη για το κόστος εξισορρόπησης δεν υπάρχει για το 2021.

■ Αντιθέτως, προβλέπονται ακόμη 25 εκατ. έσοδα το 2021 από όσους θα καταθέσουν αίτηση να επενδύσουν σε ΑΠΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος... του 2022!
Tην ώρα που χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρισμού περιμένουν με τρόμο τον επόμενο λογαριασμό για να δουν την «απανταχούσα» των θερινών αυξήσεων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ξεκινά νέα διαβούλευση με τους...
Διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος... του 2022!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα
Βραχυκυκλωμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της στην ενέργεια, η κυβέρνηση βλέπει τώρα τις επιπτώσεις από την ξέφρενη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και αφήνει να διαρρεύσουν...
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικά μισόλογα για τον καύσωνα ...τιμών
Με πονηριές και μισόλογα προσπαθεί η κυβέρνηση να ερμηνεύσει την εκτόξευση των τιμών χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα που πρόκειται σύντομα να εμφανιστούν ως ανατιμήσεις στους λογαριασμούς καταναλωτών.
Κυβερνητικά μισόλογα για τον καύσωνα ...τιμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση-σοκ στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος
Εάν η μέση τιμή Ιουνίου διαμορφωθεί στα 75 ευρώ, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις στους λογαριασμούς των παρόχων που έχουν σχετική ρήτρα - και για τη ΔΕΗ αυτό θα σήμαινε αύξηση 20%!
Αύξηση-σοκ στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε «τρενάκι τρόμου» η αγορά ρεύματος
Η εφαρμογή του «τάργκετ μόντελ», εκτός από αύξηση των τιμών χονδρικής, δρομολογεί και κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρών εταιρειών. Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την έγκριση 4 στρατηγικών επενδύσεων στις...
Σε «τρενάκι τρόμου» η αγορά ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγιδευμένοι στις αυξήσεις τιμών χονδρικής του ρεύματος
Το σύστημα «τάργκετ μόντελ» εξακολουθεί να τις ωθεί προς τα πάνω, ενώ συνδρομητές ιδιωτικών εταιρειών παίρνουν τους πρώτους λογαριασμούς με αυξήσεις έως 10 ευρώ «λόγω αναπροσαρμογής».
Παγιδευμένοι στις αυξήσεις τιμών χονδρικής του ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας