• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.3°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.2°C
  7 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 8.2°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 5.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.0°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  4 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  84%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την οριζόντια στην εξατομικευμένη στήριξη

 • A-
 • A+
Σε αλλαγή μοντέλου χρηματοδότησης οδηγεί την κυβέρνηση η κατάρρευση των τζίρων.

Νέο μοντέλο στήριξης της πραγματικής οικονομίας από τον Μάρτιο του 2021 με στοχευμένα μέτρα για βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Το πακέτο περιλαμβάνει παροχή φθηνής ρευστότητας και επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, νέες φορολογικές ρυθμίσεις και κούρεμα χρεών ακόμη και στη βασική οφειλή με βάση πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων για το οικονομικό προφίλ των εταιρειών και τη συμβολή τους στην απασχόληση.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής στη μετά κορονoϊό εποχή και εγκαταλείπεται η αρχή των οριζόντιων και γενικών παρεμβάσεων δίνοντας τη θέση της σε μια εξατομικευμένη διαχείριση ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις, που πραγματικά κινδυνεύουν, και οι θέσεις εργασίας.

Αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον τρόπο και τα εργαλεία για την επούλωση των πληγών από την επιδημιολογική κρίση και τη στήριξη κλάδων και επιχειρήσεων με ισχυρό παραγωγικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, το στίγμα του σχεδιασμού περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (24/12/2020).

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα μέτρα στήριξης για την έξοδο από την κρίση θα είναι πιο εξατομικευμένα. Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα και έχουν πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιες ή οι θέσεις εργασίας που συντηρούν. Για να μην επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά όσοι πράγματι κινδυνεύουν».

Τα σενάρια για το νέου τύπου πακέτο στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν:

 1. Α λα καρτ ρυθμίσεις οφειλών. Πρόκειται για χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, από τον Μάρτιο και μετά, και τα οποία σε μεγάλη έκταση έχουν ανασταλεί έως και τον Απρίλιο και στη συνέχεια μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την ένταση και έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία οι δόσεις να αυξηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσουν ακόμα και τις 120. Το μέτρο, όπως επισημαίνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην αξιολόγηση του Φεβρουαρίου και εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο εξυγίανσης.
 2. Φθηνή ρευστότητα από το Δημόσιο. Πέραν των νέων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, εξετάζεται το ενδεχόμενο διαγραφής του 50% του δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρεις πρώτους γύρους, υπό τον όρο ότι λόγω οικονομικής στενότητας θα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγυοδοτικά προγράμματα από την ΕΤΕπ και το ειδικό ταμείο για τον Covid-19 για χρηματοδότηση δαπανών και επενδύσεων από επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα εξετάζεται η κρατική συνδρομή στην κάλυψη των τόκων δανείων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με αυστηρές προϋποθέσεις. Η στήριξη θα έχει τριπλό στόχο: να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποσβέσουν τις ζημιές από την πανδημία, να δώσει τις αναγκαίες ταμειακές ανάσες και να κινητοποιήσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους προστατεύοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας.
 3. Μείωση του φορολογικού βάρους. Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται το «κούρεμα» ή και η πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και το 2021 καθώς και ειδικές εκπτώσεις για επενδυτικές δαπάνες και αποσβέσεις πάγιων στοιχείων. Επίσης, μέσω νέων προγραμμάτων θα υπάρξει επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις αιχμής για στήριξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
Οκτώ μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2022 ● Τα εννέα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και οι μεγάλες προσδοκίες από τα 18 δισ. από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ ● Γρίφος η...
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγώνουν κορονοχρέη 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2022
«Παγώνουν» έως το τέλος του έτους τα πρώτα κορονοχρέη της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου 2020 ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν από το 2022 σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες...
Παγώνουν κορονοχρέη 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρικλοποδιά από την ακρίβεια στους εκλογικούς σχεδιασμούς
Η έξαρση της ακρίβειας που λυγίζει τα νοικοκυριά και έχει γίνει βρόχος στη ζωή των ανθρώπων αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο αντίπαλο της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Τρικλοποδιά από την ακρίβεια στους εκλογικούς σχεδιασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για παράταση στο myDATA
Ο βασικός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει βαριές καμπάνες και λουκέτα για όσους δεν «ανεβάζουν» δεδομένα αποδείξεων στην ειδική εφαρμογή e-send της Ανεξάρτητης Αρχής από την 31η Οκτωβρίου.
Πιέσεις για παράταση στο myDATA
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίτημα... υπερανάληψης από το Ταμείο Ανάκαμψης
Το οικονομικό επιτελείο ζητάει εκτός από επιδοτήσεις 1,72 δισ. και προπληρωμή δανείων 1,84 δισ. από την επόμενη δόση, με στόχο την παροχή φθηνού χρήματος στις επιχειρήσεις σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων
Αίτημα... υπερανάληψης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας