• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.0°C / 21.6°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.6°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.4°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.4°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.3°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  62%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με τον φόβο του λουκέτου ένας στους τέσσερις μικρούς

 • A-
 • A+
Με το 10% του περσινού γιορταστικού ταμείου κλείνουν την εορταστική σεζόν οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, παρά το click away ● Χωρίς πρόσθετα μέτρα ρευστότητας, μέχρι και οι μισές επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, λένε επιμελητήρια και ενώσεις μικρομεσαίων.

Μπορεί η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου και των συνοικιών να ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τις ημέρες των Χριστουγέννων, αυτό όμως δεν αντανακλάται στον τζίρο των λιανικών πωλήσεων, ο οποίος ειδικά για τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης παρέμεινε χαμηλός.

Μόλις το 10% του περσινού εορταστικού τζίρου κατάφεραν να διασώσουν όσοι λειτούργησαν με click away, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε κοινή τους παρουσία στην κρατική τηλεόραση. Η εκτίμησή του έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που ανέβαζε στο 35% του περσινού τζίρου όσους είχαν ηλεκτρονικό κανάλι διάθεσης προϊόντων.

«Δεν θέλω να αμφισβητήσω τα στοιχεία του υπουργείου, μπορεί ο αριθμός αυτός να προέρχεται από τις πολύ μεγάλες αλυσίδες. Κάποιοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά είδη, πιθανόν να είχαν τον ίδιο τζίρο με πέρυσι ή ακόμα και να είδαν αύξηση των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών. Ομως εμείς αναφερόμαστε στο 99% των επιχειρήσεων, που είναι από μικρές ώς πολύ μικρές», διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Σύμφωνα με το ΕΕΑ μόλις 15.000 επιχειρήσεις, σε σύνολο 750.000 πανελλαδικά, διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, εκ των οποίων οι μεγαλύτερες 100 συγκεντρώνουν το 85% του τζίρου.

Ενίσχυση ρευστότητας

Η δεδομένη ανισότητα στο μοίρασμα της πίτας του ηλεκτρονικού εμπορίου, που φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, εντείνει την ανασφάλεια και τους φόβους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για βροχή λουκέτων μέσα στο 2021. «Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διεξαγάγαμε, το 23,5% των επιχειρήσεων θεωρεί πολύ πιθανό ότι δεν θα ξανανοίξει.

Το ποσοστό είναι σχεδόν 42% για την εστίαση και 34% για το λιανεμπόριο», προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, τονίζοντας ότι «αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και με αυτό δεν εννοούμε δανεικά, οι εξελίξεις μπορεί να είναι ακόμα χειρότερες».

Ο ίδιος αναφέρεται στη δυσοίωνη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ώς και το 50% των επιχειρήσεων θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, λόγω έλλειψης ρευστότητας, αν επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο, ενώ η πιο αισιόδοξη εκδοχή παραδέχεται ότι ο κίνδυνος αυτός ισχύει για το 25% των επιχειρήσεων.

«Είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το επιβεβαιώνει η πρόσφατη έρευνα του Βloomberg», καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναφέροντας το παράδειγμα της Γερμανίας που επιδοτεί τις κλειστές επιχειρήσεις με το 70% των εσόδων.

«Ο φετινός εορταστικός τζίρος θα κυμανθεί στο 1,5 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ το 2019», προβλέπει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καβαθάς, εκτίμηση που συμπίπτει με εκείνην του προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και προέδρου του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη. Οσο για την κατανομή του τζίρου, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι υπάρχει συγκεντροποίηση προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων, καθώς μόλις το 17% των επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει ήδη προτείνει μια λίστα μέτρων για την επόμενη ημέρα, με βασικότερο όλων το «κούρεμα» οφειλών που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αυτό το παραδέχτηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε για χρέη που δημιουργήθηκαν με υπαιτιότητα τρίτου – όπως είναι το λοκντάουν», προσθέτει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, χαρακτηρίζοντας θετικό το μέτρο μείωσης του ενοικίου κατά 80% για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, προτείνοντας να παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2021.

Εξίσου επείγοντα θεωρεί τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, κάτι που όπως λέει φάνηκε από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, που δεν επιστρέφεται κατά 50%, προτείνοντας να ισχύει το ίδιο και για τον επόμενο κύκλο και για τους πρώτους τρεις αναδρομικά. Να αυξηθεί στο 70% το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ζητήσει ήδη το ΕΕΑ, ενώ δυναμώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο τόσο για οριστική μετάθεση του πτωχευτικού νόμου όσο και για μια γενναία διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παράλληλα με ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αποπληρωμής, ώστε να μπορούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Το αίτημα της «άφεσης χρεών» επαναφέρει επιτακτικά και ο πρόεδρος του ΕΕΑ, λέγοντας ότι «είναι ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο πρέπει να τεθεί και από την Ελλάδα. Το έχουν ζητήσει επισήμως σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ το συζητάνε και σε προηγμένες οικονομικά χώρες όπως η Γερμανία, αφού το ζήτησαν τα εμπορικά επιμελητήρια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατιμήσεις και φόβος... συμπιέζουν τον τζίρο
Εικόνα με δυο όψεις δίνει η ΕΛΣΤΑΤ για το λιανεμπόριο, όπως καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Η πιο ανησυχητική αφορά τον εξειδικευμένο δείκτη λιανικής που δεν περιλαμβάνει τους κλάδους τρόφιμα-ποτά, καύσιμα...
Ανατιμήσεις και φόβος... συμπιέζουν τον τζίρο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προγράμματα επανεκκίνησης ζητά και το λιανεμπόριο
Ανάσα ρευστότητας ζητάει επειγόντως το λιανικό εμπόριο, πριν το εκρηκτικό κοκτέιλ των μεταχρονολογημένων επιταγών, που λήγουν τον Μάιο, προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας.
Προγράμματα επανεκκίνησης ζητά και το λιανεμπόριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτάσεις 30 μέτρων από το Οικονομικό Επιμελητήριο
Δέσμη 30 μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με το βλέμμα στραμμένο τόσο στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, όσο και σε μεσο-μακροπρόθεσμες...
Προτάσεις 30 μέτρων από το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόκκινες γραμμές για άνοιγμα λιανεμπορίου
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρά πρωτόκολλα προέκριναν οι περισσότεροι απ' τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα «Άνοιγμα της αγοράς, κανόνες και...
Κόκκινες γραμμές για άνοιγμα λιανεμπορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ασανσέρ της λιανικής
Η καραντίνα θέλει ίντερνετ κι αυτό καταγράφεται και στο νέο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου Νοεμβρίου, τον μήνα που ξεκίνησε το δεύτερο λοκντάουν.
Το ασανσέρ της λιανικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μούδιασμα στην αγορά από το ολικό «λουκέτο»
Ματαιώνεται η... 4η Βιομηχανική Επανάσταση (τουλάχιστον) μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης την... προπονούσε για τη μετάβαση από το «click away» στο «click inside».
Μούδιασμα στην αγορά από το ολικό «λουκέτο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας