Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 12.2°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.2°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 7.0°C
  1 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 4.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.7°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 13.3°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.3°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.2°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
Το φιάσκο της «σύνταξης σε μια μέρα»
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το φιάσκο της «σύνταξης σε μια μέρα»

 • A-
 • A+
Ομολογία παταγώδους αποτυχίας των κυβερνητικών εξαγγελιών χαρακτηρίζει την επαναφορά συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων ● Ηχηρές καταγγελίες για την υποστελέχωση και την κατάσταση διάλυσης στον ενιαίο φορέα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την ώρα που ο πανικός του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρ. Χάλαρη, για τον αυξανόμενο όγκο των εκκρεμών συντάξεων τον οδηγεί σε μετακινήσεις στελεχών που απέχουν ελάχιστα από τη σύνταξη, με το αιτιολογικό της βοήθειας στην αναδιοργάνωση άλλων υπηρεσιών που έχουν μείνει πίσω, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (τ. ΕΤΕΑΕΠ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει συνταξιούχους και να μεταφέρει άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ ως ομολογία παταγώδους αποτυχίας της κυβερνητικής εξαγγελίας για την «έκδοση σύνταξης σε μία ημέρα».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες εμφάνισε ότι με τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ τον Ιούνιο του 2020, θα έβγαιναν οι συντάξεις σε μία μέρα με το πάτημα ενός κουμπιού!

Είναι απορίας άξιον το πώς δεν γνώριζαν την κατάσταση στον ΕΦΚΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία, το πώς δεν καταλάβαιναν ότι με τη μετονομασία του δεν θα έλυνε τα χρονίζοντα προβλήματα και τις διαχρονικές πολιτικές κυβερνήσεων και διοικήσεων που οδηγούν στην καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων;» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος, επισημαίνοντας ότι μόνο εάν ενισχυθεί το σύστημα με νέους υπαλλήλους, μπορεί να προσδοκά κάποιος μια βελτίωση στους ρυθμούς έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Ο Σύλλογος που εκπροσωπεί τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία στις τράπεζες, το ενιαίο Επικουρικό και τους ασφαλιστικούς φορείς κύριας σύνταξης των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δηλαδή τα Ταμεία που εντάχθηκαν εν μία νυκτί, την 1.1.2017, στον ΕΦΚΑ, υπενθυμίζει την τρομακτική υποστελέχωσή τους και μείωση του προσωπικού τους και την άθλια έως ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή του ΕΦΚΑ. Καταγγέλλουν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ δεν έχουν καν πρόσβαση στο internet, και δεν διαθέτουν υπηρεσιακά mail, αναγκαζόμενοι να μοιράζονται, ανά 3-4 άτομα, παμπάλαιους υπολογιστές.

Μηχανοργάνωση

«Ο ασφαλιστικός βίος δεν είναι ψηφιοποιημένος και τα φυσικά αρχεία από τα οποία πρέπει να αντληθούν στοιχεία αναζητούνται μέσω Ερυθρού Σταυρού», αναφέρουν σκωπτικά. «Δεν γνώριζαν ότι για να βγει μια σύνταξη (λόγω της πολυνομίας) απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, χρόνος και μεγάλη προσπάθεια; Δεν γνώριζαν ότι η ολοσχερής έλλειψη υπαλλήλων του ΕΦΚΑ στις συντάξεις του Δημοσίου και το ανακάτεμα με τη συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ χωρίς αρχή, μέση και τέλος υπαλλήλων από διαφορετικά αντικείμενα και σταματώντας την έκδοση επικουρικών συντάξεων θα δημιουργούσε μία χαοτική κατάσταση;» αναρωτιέται ο ΣΥΑΤ.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η διακοπή της φυσικής παρουσίας των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στις υπηρεσίες προϋπέθετε να έχουν ήδη αναπτυχθεί πλήρη μηχανογραφικά συστήματα. Χαρακτηρίζει «περιπέτεια» την κατάθεση αίτησης επικουρικής σύνταξης στα πρώην (πλην ΕΤΕΑΜ) Ταμεία, ενώ για την υποβολή αίτησης του εφάπαξ δεν υπάρχει καν η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης και στο μοναδικό τηλεφωνικό κέντρο (για όλη την Ελλάδα) δεν δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης – των ελάχιστων υπηρετούντων– σε στοιχεία ώστε να δίνουν πληροφορίες στις χιλιάδες κλήσεις που δέχονται καθημερινά.

Μαζικές προσλήψεις

«Αυτά και πολλά άλλα τα γνώριζαν και τώρα τι κάνουν για να τα αντιμετωπίσουν; Με νόμο επαναφέρουν συνταξιούχους υπαλλήλους! Παρατείνουν την παραμονή υψηλόβαθμων στελεχών και μετά το 67ο έτος! Φέρνουν με το έτσι θέλω από διάφορα υπουργεία υποχρεωτικά υπαλλήλους για λίγο διάστημα και σε ένα αντικείμενο που χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, που μέχρι να το μάθουν θα φύγουν και θα απασχολούν τους υπάρχοντες να τους εκπαιδεύσουν!» αναφέρει ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το επιτείνουν.

«Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις νέων μόνιμων υπαλλήλων. Χρειάζεται πλήρης αναβάθμιση και επέκταση του μηχανολογικού εξοπλισμού και υποδομών. Χρειάζεται ανάπτυξη από τις υπηρεσίες μας απλών και εύχρηστων για χρήση από κάθε ασφαλισμένο και συνταξιούχο διαδικτυακών προγραμμάτων και όχι εξοπλισμού που να χρειάζεσαι εξειδικευμένες γνώσεις ακόμα και ιατρικές (βλέπε ηλεκτρονική αίτηση για σύνταξη αναπηρίας)!» σημειώνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προϋποθέσεις της προσωρινής υπο-σύνταξης
Τις προϋποθέσεις προκαταβολής σύνταξης έως και 384 ευρώ στους δικαιούχους προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά σε θέματα...
Οι προϋποθέσεις της προσωρινής υπο-σύνταξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβεβαιώσεις για τις συντάξεις
Συνολικό ποσό ύψους 3,4 δισ. ευρώ για πληρωμές αποζημιώσεων ειδικού σκοπού έχει καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.
Διαβεβαιώσεις για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφό χαράτσι σε... συνεπείς ασφαλισμένους
Εν μέσω πανδημίας ο ΕΦΚΑ επέβαλε προσαυξήσεις στις εισφορές, ακόμα και σε όσους είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα ● Ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι... δεν έχει και το κατάλληλο λογισμικό για να υπολογίσει ένσημα εξωτερικού...
Κρυφό χαράτσι σε... συνεπείς ασφαλισμένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιούχοι: Περίπου 8 στους 10 άνω των 66 ετών, με μέση κύρια σύνταξη 812,50 ευρώ
Σε σύνολο 2.517.882 συνταξιούχων το 78,8% είναι άνω των 66 ετών, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων "ΗΛΙΟΣ" για το μήνα Ιανουάριο του 2020 απομυθοποιώντας τη...
Συνταξιούχοι: Περίπου 8 στους 10 άνω των 66 ετών, με μέση κύρια σύνταξη 812,50 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη περιμένουν τη 13η σύνταξη 113.017 δικαιούχοι
Εκκρεμότητα καταβολής και στη 13η σύνταξη καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, εντοπίζοντας 113.017 συνταξιούχους οι οποίοι ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Με επιστολή του...
Ακόμη περιμένουν τη 13η σύνταξη 113.017 δικαιούχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας