• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 10.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 15.1°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  97%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόκκινη κάρτα από ΣΕΒ και επιχειρήσεις για τις ΒΙΠΕ

 • A-
 • A+
Βιομηχανικοί φορείς και ΣΕΒ θεωρούν απαράδεκτο το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τα Βιομηχανικά Πάρκα.

Σε αναθεώρηση οδεύει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τα βιομηχανικά πάρκα, καθώς συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από το σύνολο των εγκατεστημένων σε αυτά επιχειρήσεων.

Αντιρρήσεις για τις τροποποιήσεις που εισάγει ο νέος κανονισμός στην ισχύουσα νομοθεσία εκφράζει και ο ΣΕΒ, ζητώντας τη συνολική αναθεώρηση του πλαισίου για τους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ), όρος που περιλαμβάνει τις Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΙΠΕ και ΒΕΠΕ) και τα Επιχειρηματικά Πάρκα κ.ά.

Οι ΟΥΜΕΔ είναι 57 σε όλη την Ελλάδα και, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, φιλοξενούν μόλις το 5% των καταγεγραμμένων βιομηχανικών, βιοτεχνικών, μεταφορικών και αποθηκευτικών δραστηριοτήτων της χώρας. Σε αντιδιαστολή, υπάρχουν πάνω από 200 σημεία Ατυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων (ΑΒΣ), όπως αποκαλούνται. Τις απόψεις και τις αντιπροτάσεις τους για τους ΟΥΜΕΔ κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εγκατεστημένων επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους τομεάρχες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) χαρακτηρίζει τον νέο κανονισμό «πρόχειρο και αναχρονιστικό», καταγγέλλοντας ότι αγνοεί τις προτάσεις των επιχειρήσεων και, αντίθετα, αποσκοπεί «στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων συγκεκριμένου διαχειριστή».

Ο διαχειριστής που φωτογραφίζουν οι φορείς δεν είναι άλλος από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., την εταιρεία που εκμεταλλεύεται και διαχειρίζεται τις 25 από τις 57 περιοχές, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην Τράπεζα Πειραιώς.

«Η κυβέρνηση με την υπουργική απόφαση οδηγεί σε πλήρη απαξίωση χιλιάδες μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης και Χ. Μαμουλάκης, συνυπογράφοντας το αίτημα των επιχειρήσεων να ανασυσταθεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τους ΟΥΜΕΔ, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Εκ πρώτης όψεως η πρόταση της κυβέρνησης δεν φαίνεται να εισάγει ρηξικέλευθες αλλαγές, καθώς ρυθμίζει κυρίως τεχνικά ζητήματα για την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, με έμφαση στα θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ελέγχων και στις μονάδες καθαρισμού αποβλήτων. Ωστόσο οι ενώσεις επιχειρήσεων καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι δρα μεροληπτικά υπέρ του φορέα διαχείρισης των βιομηχανικών πάρκων και περιοχών, δηλαδή της ΕΤΒΑ, παραχωρώντας του υπερεξουσίες έναντι των εγκατεστημένων μονάδων.

Συγκεκριμένα η ΠΑΣΕΒΙΠΕ καταγγέλλει ότι επιτρέπεται στον φορέα να διακόπτει μονομερώς και απροειδοποίητα τις παροχές προς τις επιχειρήσεις, επικαλούμενος έκτακτες ανάγκες και αστοχίες, να διακόπτει την υδροδότηση σε περίπτωση παραβάσεων αλλά και να εισπράττει χρήματα για διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε εγκατεστημένους. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάνε οι έλεγχοι να διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς φορείς και οι όποιες αποφάσεις για διακοπή υπηρεσιών να λαμβάνονται μόνο μετά την έγκριση των κρατικών αρχών και έπειτα από υποβολή ελέγχου σκοπιμότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 45% μπαίνει στην ΙΟΝ ο Θεοδωρόπουλος
Επισφραγίστηκε και επίσημα, με ενάμιση μήνα καθυστέρηση και παρά τις αρχικές διαψεύσεις της ΙΟΝ, η είσοδος του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας, αρχικά...
Με 45% μπαίνει στην ΙΟΝ ο Θεοδωρόπουλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βοήθεια, έχουμε υψηλά κέρδη…»
Οχι μόνο «σβήνουν» τις ζημίες του 2020 οι εισηγμένες, αλλά ξεπερνούν και τα επίπεδα του 2019 ● Στον αντίποδα, ο κατώτατος μισθός παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 2011.
«Βοήθεια, έχουμε υψηλά κέρδη…»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαδεύουν το μέλλον στον ΣΕΒ
Προεκλογική εκστρατεία νέας κοπής θύμισε η χθεσινή ανοικτή ετήσια τακτική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η οποία διεξάχθηκε διαδικτυακά.
Σημαδεύουν το μέλλον στον ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
Παράθυρο εξαιρέσεων στην εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και μαζικών απολύσεων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση με διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εχει κι ο ΣΕΒ κάτι απορίες...
Απορίες επί των προγραμματικών δηλώσεων έχει ο ΣΕΒ και ζητάει αποσαφήνιση σε πέντε κρίσιμα ζητήματα εν όψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου αλλά και της έναρξης των συζητήσεων με τους δανειστές
Εχει κι ο ΣΕΒ κάτι απορίες...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας