Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απαισιόδοξος ο Σόιμπλε, αισιόδοξοι οι Γερμανοί

Απαισιόδοξος ο Σόιμπλε, αισιόδοξοι οι Γερμανοί

  • A-
  • A+

Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υποστηρίζει πως οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν υποστηρίζουν την ελληνική αισιοδοξία, ωστόσο το Βερολίνο διαρρέει σχέδιο «τετράμηνης ανάσας» στην Αθήνα.

Μιλώντας στο Reuters, o Β. Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταστεί αφερέγγυα, τονίζοντας πως δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία πως Αθήνα και εταίροι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

«Αυτό που γνωρίζω από τις συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς δεν υποστηρίζει την αισιοδοξία που απορρέει από τις ανακοινώσεις της Αθήνας... Δεν υπάρχει ακόμα καμία ουσία στην απλή ανακοίνωση ότι είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο να καταστεί αφερέγγυα, ο Σόιμπλε είπε ότι η κατάσταση είναι στα χέρια της Αθήνας, προσθέτοντας: «Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα».

«Μπορώ να καταλάβω τις εικασίες που διατυπώνονται δημοσίως περί πολιτικών λύσεων. Αλλά τίποτα επί της ουσίας δεν τις δικαιολογεί», δήλωσε επίσης ο Γερμανός υπουργός. Πρόσθεσε ότι αυτό θα αντέβαινε στη συμφωνία μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας στις 20 Φεβρουαρίου, όταν δόθηκε στην Αθήνα τετράμηνη παράταση του πακέτου στήριξης με αντάλλαγμα τη δέσμευση να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το θέμα της Ελλάδας είναι πιθανόν να συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7 στη Δρέσδη την επόμενη εβδομάδα αν και δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, Γερμανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα διάφορα σενάρια που συζητούνται, υποστηρίζουν ότι η προοπτική να δοθεί στην Αθήνα ένα «τετράμηνο ανάσας» που θα της επιτρέψει να συγκεντρώσει μία λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων, μελετάται με σοβαρότητα. Επιπλέον, πιθανότητα θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με μία πηγή της Guardian, «ένας ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας πολύ προσεκτικά, το χαρακτήρισε ως ένα πιθανό και σοβαρό σενάριο. Θα ήταν απόλυτα λογικό. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα σενάριο όπως αυτό της Κύπρου, με ελέγχο στη διακίνηση κεφαλαίων και κλειστές τράπεζες. Δηλαδή, όσο πιο κοντά γίνεται στην έξοδο από το ευρώ». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δόσεις αποπληρωμής των δανείων είναι τόσες πολλές φέτος -μόνο τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, η Αθήνα πρέπει να πληρώσει πάνω από 6 δισ.  ευρώ- που αυτό το σχέδιο προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ως αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παράξει ένα άμεσο και ολοκληρωμένο πακέτο που θα πείσει τους πιστωτές ότι η Αθήνα επιτέλους είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Άλλη πηγή είπε στον Guardian ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι να μη φανεί το τετράμηνο αυτό, σαν μία επανάληψη της παράτασης που δόθηκε τον Φεβρουάριο. Θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετικό, γιατί ήταν ακριβώς αυτή η λύση (του Φεβρουαρίου) που μας οδήγησε εδώ σήμερα. Υπάρχει μόνο ένας λόγος για να δημιουργηθεί αυτή η οικονομική γέφυρα: κι αυτός είναι, η ευρωπαϊκή πλευρά πραγματικά να πιστέψει ότι ο δρόμος αυτός θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις». 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Eurogroup, είχε υποστηρίξει πως οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθοριστικής σημασίας θα είναι και η συνομιλία που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανέφερε το γερμανικό δημοσίευμα, με τη συμφωνία παράτασης η Αθήνα θα πάρει 4 δισ. ευρώ από τις καθυστερούμενες δόσεις του προγράμματος, αν προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ενώ θα λάβει χρονικό περιθώριο για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις συντάξεις.  

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βερολίνο: Στάλα στάλα το φαρμάκι
Στο κλίμα των στοχευμένων διαρροών και των πιέσεων, το Bloomberg αναφέρει πως η Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει το πράσινο φως για μία πρώτη χρηματοδότηση της Αθήνας, αρκεί αυτή να παραβιάσει μία κόκκινη...
Βερολίνο: Στάλα στάλα το φαρμάκι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πάγο» στην Αθήνα βάζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες
Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσγειώνουν τις αισιόδοξες ελληνικές κυβερνητικές φωνές που ανέφεραν πως η Αθήνα και οι...
«Πάγο» στην Αθήνα βάζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα, συμφωνούν Μέρκελ και Ολάντ
Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναμένουν η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η μοίρα της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη,...
Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα, συμφωνούν Μέρκελ και Ολάντ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
FT: Γραπτή προειδοποίηση Τσίπρα σε Μέρκελ
Ο πρωθυπουργός, με επιστολή του, προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι θα είναι «αδύνατον» για την Αθήνα να εξυπηρετήσει το χρέος της που λήγει τις επόμενες εβδομάδες, εάν η Ε.Ε. δεν εκταμιεύσει...
FT: Γραπτή προειδοποίηση Τσίπρα σε Μέρκελ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπλοκή με βραχυπρόθεσμα κι εξαγγελίες Τσίπρα
Τον δρόμο που χαράζει ο Σόιμπλε, ακολουθεί ο ESM. Λίγες ώρες μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε το Βερολίνο για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού, ο ΕSM και το Eurogroup πάγωσαν τις αποφάσεις για...
Εμπλοκή με βραχυπρόθεσμα κι εξαγγελίες Τσίπρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Guardian: Οι τρεις μέρες που έσωσαν το ευρώ
«Φως» στο κρίσιμο τριήμερο της 10ης-12ης Ιουλίου, όταν η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές έφτασε στο κρισιμότερο σημείο της, ρίχνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας που περιγράφει όλο το...
Guardian: Οι τρεις μέρες που έσωσαν το ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας