Ανάκαμψη του τζίρου παρουσίασε το λιανεμπόριο το γ΄ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς διαμορφώθηκε στα 12,86 δισ. ευρώ, 2,13 δισ. ευρώ περισσότερο από το τζίρο του β΄ τριμήνου. Σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2019, ο φετινός τζίρος είναι μειωμένος κατά 5,6%, ή αλλιώς 760 εκατομμύρια ευρώ.
Ενδιαφέρον έχει η κατάταξη των επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη αύξηση κύκλου εργασιών, σε σύγκριση πάντα με το 2019, αφού αντικατοπτρίζουν τις αγοραστικές τάσεις των Ελλήνων μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το «λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα» - πλην τροφίμων και ποτών, με 883,3 εκατομμύρια ευρώ, ποσόν σχεδόν διπλάσιο από το β΄ τρίμηνο του 2020 και αυξημένο κατά 41,7% σε σχέση με το 2019. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις «πώλησης άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων» με αύξηση 27,1% σε σχέση με το 2019, τάση που συνδέεται πιθανόν με την επιδότηση της ηλεκτροκίνησης.
Αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2019 ήταν το εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και λογισμικού και ακολουθεί ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός με 12,7%. Αντίστοιχα τη μεγαλύτερη μείωση είχαν το εμπόριο ρολογιών-κοσμημάτων (-41,7%) και των καλλυντικών - ειδών καλλωπισμού (-38,5%). Με άλλα λόγια, τα περισσότερα νοικοκυριά προτίμησαν να καλύψουν χρηστικές ανάγκες, όπως είναι πλέον η ψηφιακή τεχνολογία, εν όψει τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας και δεύτερου λοκντάουν, αδιαφορώντας για προϊόντα πολυτελείας ή ομορφιάς, που έχουν συνδεθεί με τις κοινωνικές εξόδους.
Από τον κατάλογο με τις δέκα μεγαλύτερες τάξεις οικονομικής δραστηριότητας του λιανεμπορίου, με βάση τα στοιχεία του 2018, τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου παρουσίασε το εμπόριο φαρμακευτικών ειδών και το εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών, με 11,4% και 9,8% αντίστοιχα, τάσεις που επίσης συνδέονται με τις υγιεινιστικές επιταγές του «Μένουμε ασφαλείς» και «Μένουμε σπίτι». Αντίθετα, από τους δέκα κορυφαίους κλάδους του λιανεμπορίου μεγαλύτερη μείωση είχαν τα ενδύματα (-26,4%) και τα καύσιμα (-14,7%), γεγονός που συνδέεται ευθέως με τον περιορισμό των μετακινήσεων.
Η κρίση του κορονοϊού λειτούργησε ως ξαναμοίρασμα της τράπουλας στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας τους δικούς της κερδισμένους και χαμένους. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από ένα έως έξι άτομα, οι οποίες στη νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Opinion Poll, δηλώνουν ότι επλήγησαν σοβαρά από τον κορονοϊό σε ποσοστό 91,8%.
Ανεπαρκή κρίνει το 68% των επιχειρήσεων τα μέτρα της κυβέρνησης στο δεύτερο λοκντάουν, με τις εμπορικές επιχειρήσεις να ανεβάζουν το ποσοστό στο 72,1%. Τέλος, το ενδεχόμενο του λουκέτου θεωρούν αρκετά έως πολύ πιθανό το 23% των επιχειρήσεων, ποσοστό που για την εστίαση φτάνει το 41,7% και για το εμπόριο το 34%.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας