• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.7°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 9.7°C
  3 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.3°C
  4 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 8.7°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.1°C
  4 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 11.8°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.7°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.3°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.6°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  7 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 10.5°C
  3 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 9.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  93%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανισότητες και στην απώλεια μισθών για τους Ελληνες

 • A-
 • A+
Οι Ελληνες εργαζόμενοι υπέστησαν τη δεύτερη υψηλότερη μείωση το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το Δελτίο Εργασιακών και Κοινωνικών Εξελίξεων της Ε.Ε. Χειρότερο το πλήγμα για τους χαμηλόμισθους, προδιαγεγραμμένη η επιδείνωση όταν ενσωματωθούν και τα στοιχεία μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη υψηλότερη απώλεια εισοδήματος από την εργασία στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020 (περίπου 8%) μετά την Κροατία, σύμφωνα με το Δελτίο Εργασιακών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Δεκεμβρίου που δημοσιοποίησαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος επίτροπος Νίκολα Σμιτ.

Οπως επισημαίνεται στο δελτίο, η πανδημία ανέκοψε μια σχετικά ανοδική τάση του εισοδήματος από την εργασία που είχε καταγραφεί πέρσι σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Κι αυτό παρότι το ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών το 2019 ήταν χαμηλότερο από αυτό του 2009 σε πέντε κράτη-μέλη (και η Ελλάδα ήταν προφανώς ανάμεσά τους).

Ανακεφαλαιώνοντας σχετικά με τα μέτρα που πήραν τα κράτη-μέλη στη διάρκεια της πανδημίας και των λοκντάουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η στήριξη επικεντρώθηκε στην αναπλήρωση εισοδήματος για τους εργαζομένους μέσω συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και την επέκταση αυτών των μέτρων σε ομάδες απασχόλησης που είχαν προηγουμένως αποκλειστεί. Ωστόσο, οι εισοδηματικές ενισχύσεις δεν αναπλήρωσαν τους πλήρεις μισθούς, ενώ οι έκτακτοι, οι εποχικοί και οι άτυποι εργαζόμενοι έμειναν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εντελώς ακάλυπτοι.

Η ανάλυση της Κομισιόν υπογραμμίζει ακόμη τα εξής:

● Οι απώλειες εισοδήματος από την εργασία είναι εξαιρετικά άνισες ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και κυμαίνονται από περίπου 10% για την Κροατία και 8% για την Ελλάδα, μέχρι 2% και λιγότερο για την Ουγγαρία και τη Λιθουανία και έναντι μέσου όρου 5% στην Ε.Ε. των 27.

● Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και ανάμεσα στις εισοδηματικές κατηγορίες εργαζομένων, με τις απώλειες εισοδήματος κατά την πανδημία και τα λοκντάουν να είναι διπλάσιες στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους σε σχέση με τους υψηλόμισθους. Στην Ελλάδα, η απώλεια εισοδήματος ξεπερνά το 12% (πάντα σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2019) για τους χαμηλόμισθους έναντι μείωσης περίπου 6,5% για τους εργαζόμενους μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Η μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων εργαζομένων σε απώλεια εισοδήματος παρατηρήθηκε στην Πορτογαλία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο.

● Η εξαίρεση από τις υποχρεωτικές αναστολές λειτουργίας κλάδων που κρίνονται απαραίτητοι (βιομηχανία τροφίμων, σούπερ μάρκετ) και η τηλεργασία ήταν οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν στη διατήρηση της απασχόλησης. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που βασίζονται στην εντατική επαφή και στις απευθείας συναλλαγές με πελάτες σπάνια μπορούν να στραφούν σε τηλεργασία και επομένως είναι πιο ευαίσθητοι σε απώλειες εισοδήματος.

● Η βασική αιτία της απώλειας εισοδήματος από την απασχόληση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (5% στην Ε.Ε.) ήταν η απουσία από την εργασία. Κατά το δελτίο της Κομισιόν, την περίοδο του πρώτου μεγάλου λοκντάουν 19,3 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε., το 10,3% του απασχολούμενου πληθυσμού, απουσίαζαν από την εργασία λόγω προσωρινής αναστολής ή απόλυσης, ή ακόμη και λόγω χρήσης συμβάσεων μηδενικών ωρών απασχόλησης.

● Τα κράτη-μέλη που ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητάς τους εξαρτάται από τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος από την απασχόληση. Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία-εστίαση και στις τέχνες-ψυχαγωγία υπέστησαν απώλειες εισοδήματος 20% και 14% αντίστοιχα κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.

Είναι προφανές ότι η εικόνα που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο όταν ενσωματωθούν τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου, καθώς τα λοκντάουν απλώθηκαν μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει κάτι στο εύρος αναπλήρωσης των μισθών από τα μέτρα που προώθησαν οι κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκαλυπτικά στοιχεία της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων
Η επισήμανση της ETUC είναι αξιοσημείωτη: Οι Ελληνες εργαζόμενοι υπέστησαν μακράν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις συνολικές αποδοχές τους από το 2010 μέχρι και το 2019 από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Αποκαλυπτικά στοιχεία της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της διοίκησης της Energean, που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Πρίνου, και του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.
Καταγγελίες και μηνύσεις στον Πρίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί στο τέλος του μισθού μένει τόσος πολύς μήνας;
Στο πικρό ερώτημα «γιατί στο τέλος του μισθού μένει τόσος πολύς μήνας;» απαντά με τον δικό της αμείλικτο τρόπο η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Οκτωβρίου, καταγράφοντας ρεκόρ...
Γιατί στο τέλος του μισθού μένει τόσος πολύς μήνας;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο μισός μισθός πάει στο ενοίκιο
Πάνω από το 40% του κατώτατου μισθού κατευθύνεται για την πληρωμή ενοικίου σε 11 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., ενώ σε έξι εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η δαπάνη για ενοίκια αγγίζει έως και το 48% της...
Ο μισός μισθός πάει στο ενοίκιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε σταθερή άνοδο ξανά οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων
Ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα που για τις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις επιφυλάσσουν από σημαντική έως θεαματική αύξηση κερδών, κινούνται σε θετικό έδαφος, με τον...
Σε σταθερή άνοδο ξανά οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας