• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 16.2°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  1 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 15.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 16.6°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  3 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 16.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  90%

Η κυβέρνηση, «στραγγίζει» τους φορείς ώστε να αποφύγει την πιθανότητα αναβολής στις πληρωμές μισθών και συντάξεων

ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Δύσπνοια» λόγω χρέους

 • A-
 • A+

Κινούμενη άμμο βαδίζει ο φετινός προϋπολογισμός αφού, όπως διαμηνύουν οι δανειστές, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία θα εκτιναχτεί πάνω από τα 3,8 δισ. ευρώ ενώ η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη.

Το κάδρο με τις αρνητικές ειδήσεις για τους θεσμούς συμπληρώνει το δημόσιο χρέος, με τη «βελόνα» να δείχνει ήδη το 171% του ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2015 και να κινείται απειλητικά προς το 180% του ΑΕΠ.

Σε απόλυτα μεγέθη, το χρέος διαμορφώθηκε στα 312,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 11,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την κορυφή των 324,1 δισ. ευρώ την οποία είχε κατακτήσει πριν από ένα τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες μείωσής του, αυτές δεν συνδέονται με κάποιο νέο «κούρεμα» ή με εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις που κατευθύνθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά με την υποχρέωση που είχε η κυβέρνηση απέναντι στην απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Επιστροφές

Με αυτήν καλούνταν να επιστρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) τα κεφάλαια των 10,9 δισ. ευρώ που υπήρχαν με τη μορφή ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τα οποία είχαν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ετσι η επιστροφή αυτού του ποσού μείωσε ισόποσα το δημόσιο χρέος, πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν οι εταίροι άναβαν το πράσινο φως επιτρέποντας στο οικονομικό επιτελείο να χρησιμοποιήσει αυτά τα λεφτά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια».

Η υποχώρηση του δημόσιου χρέους δεν είναι η μόνη έκπληξη στα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσαν τα περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα και η μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να κρατηθεί όρθια η οικονομία.

Ενώ τον Δεκέμβριο του 2014, παραμονές των εθνικών εκλογών, ο προϋπολογισμός είχε πλεόνασμα εσόδων στα ταμεία που έφτανε τα 2,574 δισ. ευρώ, στο διάστημα που ακολούθησε αυτό «εξατμίστηκε» για να φτάσει στα 796,5 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου - ποσό που αντιστοιχεί στην τελευταία δόση χρέους που πλήρωσε η Αθήνα στο ΔΝΤ (12 Μαΐου).

Είναι το χρονικό σημείο μετά το οποίο η κυβέρνηση ξεκίνησε να «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» και να δεσμεύει με νόμο τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στραγγίζοντάς τους από όλα τα χρήματά τους ώστε να αποφύγει την πιθανότητα αναβολής στις πληρωμές μισθών και συντάξεων.

Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει «δύσπνοια» και να δυσκολεύεται να πάρει ανάσα από τη στιγμή που έχει επιλύσει το χρηματοδοτικό της πρόβλημα, με τη μεγαλύτερη θηλιά να συνιστούν οι πληρωμές του καλοκαιριού που ανέρχονται σε 11,4 δισ. ευρώ και συνιστούν τον νέο σκόπελο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

Το θέμα της αποπληρωμής αυτών των δανείων, που μαζί με τους τόκους επιμερίζονται σε 2,61 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο, 5,1 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και 3,69 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο, συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Brussells Group, με τους πιστωτές να στέλνουν το εξής μήνυμα: Πάρτε μέτρα και προχωρήστε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να πάρετε μέρος από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Αποδέσμευση

Ποσό αυτής θα αποδεσμευτεί μόνον όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης και υπάρξει συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου για τα νέα μέτρα. Για το 2015, οι νέες παρεμβάσεις θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλύπτουν το έλλειμμα του 2,1% του ΑΕΠ ή τα 3,8 δισ. ευρώ που εκτιμούν για φέτος οι πιστωτές.

Σε ό,τι αφορά το «μείγμα» τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει προτεραιότητα στα φορολογικά μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ΦΠΑ, ενώ για το ΔΝΤ η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να απελευθερώσει την αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
Με τρία προαπαιτούμενα λιγότερα σε σχέση με τα δεκαπέντε που προβλέπει το «πακέτο» της συμφωνίας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και με μια νέα υπόσχεση ότι «δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν», προσέρχεται στο...
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φωτιά» στην αξιολόγηση βάζει το ΔΝΤ
Ακριβά θα στοιχίσει στην κυβέρνηση το «εισιτήριο» επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης που μάλλον ξεκινά μετά τις 20 Φεβρουαρίου. Μετά τα όσα διημείφθησαν στον πρώτο κύκλο...
«Φωτιά» στην αξιολόγηση βάζει το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς «αγκάθια» τα νέα προαπαιτούμενα
Δεκαπέντε παρεμβάσεις μαζί με τις δύο μεγάλες αλλαγές που «ψήνονται» σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό -και με τις οποίες θα... υποδεχτεί η κυβέρνηση το κουαρτέτο των θεσμών στις 7 Δεκεμβρίου- περιλαμβάνει η νέα...
Χωρίς «αγκάθια» τα νέα προαπαιτούμενα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές
Tο ΔΝΤ διαμηνύει: «Νέα μέτρα εσείς, λεφτά εμείς», εκτιμώντας ότι η Αθήνα δεν θα πιάσει τον φετινό στόχο για πλεόνασμα -0,24% του ΑΕΠ ή στα 418 εκατ. ευρώ, εκτός και αν η ύφεση το 2015 δεν είναι 2,3% αλλά πολύ...
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φωτιά» το νέο Μεσοπρόθεσμο ώς το 2019
Μέτρα αξίας 8,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2019 προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που έχει ξεκινήσει να καταρτίζει η κυβέρνηση προκειμένου να...
«Φωτιά» το νέο Μεσοπρόθεσμο ώς το 2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας