• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 12.4°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 7.4°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.1°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 6.8°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.9°C / 1.2°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.8°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.1°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.2°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.5°C / 10.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 5.8°C / 12.7°C
  0 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.6°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.7°C / 8.3°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 7.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  76%
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε «τρενάκι τρόμου» η αγορά ρεύματος

 • A-
 • A+
Η εφαρμογή του «τάργκετ μόντελ», εκτός από αύξηση των τιμών χονδρικής, δρομολογεί και κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρών εταιρειών. Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την έγκριση 4 στρατηγικών επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις, δηλαδή απολύσεις, δρομολογούνται στην αγορά των ιδιωτικών εταιρειών που πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τη συνεχιζόμενη και αυτή την εβδομάδα άνοδο των τιμών χονδρικής που έφερε η εφαρμογή του συστήματος «τάργκετ μόντελ» και καθώς οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν το ρίσκο των φτηνών προσφορών με τις κρυφές ρήτρες αναπροσαρμογής. Ωστόσο η κυβέρνηση πανηγύρισε χθες για την έγκριση τεσσάρων στρατηγικών επενδύσεων σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά με συνολικό και δυσθεώρητο ύψος στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, οι οποίες όμως, εάν υλοποιηθούν, θα δημιουργήσουν μόλις 300 θέσεις εργασίας.

Στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, το «τρενάκι του τρόμου» συνεχίζεται για όγδοη εβδομάδα με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 82,02 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή πάνω από 30% αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη μέρα (62,88). Η άνοδος αυτή ήταν και η μεγαλύτερη σε επίπεδο Ευρώπης, ενώ την περασμένη εβδομάδα η μέση τιμή έφτασε έως την κορυφή των 93,78 ευρώ πριν πέσει το Σαββατοκύριακο. Εκτός από τη μέση τιμή στην Αγορά της Προηγούμενης Μέρας, το κόστος επιβαρύνεται υπέρμετρα και από τον τετραπλασιασμό στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Η εξισορρόπηση αφορά το κόστος που χρεώνουν όσοι παραγωγοί ρεύματος καλούνται είτε να προσφέρουν εκτάκτως αυξημένες ποσότητες ενέργειας για να καλύψουν τη ζήτηση είτε να τη μειώσουν τις ώρες που υπάρχει πλεόνασμα από τις Ανανεώσιμες Πηγές. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, που είχε βγει δημόσια στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η τιμή πέρασε για πρώτη φορά τα 90 ευρώ, απειλώντας όσους κάνουν «παιχνιδάκια», αποφεύγει πλέον κάποια δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ξεκίνησε στις 17/12 μια κατεπείγουσα διαβούλευση που λήγει σήμερα ζητώντας τις απόψεις της αγοράς. Στόχος είναι να ληφθούν προσωρινά μέτρα διάρκειας τριών μηνών για να διατηρηθεί «ρευστότητα και ανταγωνισμός στην αγορά».

Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να τεθούν όρια στο πόσο αυξημένες τιμές μπορεί να ζητούν όσοι παράγουν ρεύμα. Στην περίπτωση αυτή, θα έχει ενδιαφέρον να φανούν οι αντιδράσεις όσων επωφελούνται από την έλλειψη ορίων αλλά και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι αντίθετη στην υιοθέτησή τους. Βασικοί ωφελούμενοι είναι οι «καθετοποιημένες» εταιρείες, δηλαδή εκείνες που ταυτόχρονα και παράγουν ρεύμα και το πωλούν στην αγορά, δηλαδή οι ΔΕΗ, Ηρων (ΤΕΡΝΑ), Protergia (Μυτιληναίος) και Elpedison. ΔΕΗ και Protergia έχουν ήδη ανακοινώσει πως δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων τους. Υπάρχει όμως ένα πλήθος άλλων εταιρειών που δεν παράγουν οι ίδιες και έως σήμερα κέρδιζαν χιλιάδες πελάτες προσφέροντας χαμηλότερα τιμολόγια.

Απεδείχθη όμως ότι στην πλειονότητα αυτών των τιμολογίων υπήρχαν «ρήτρες αναπροσαρμογής» που τώρα ενεργοποιούνται με την αύξηση των τιμών χονδρικής. Το αποτέλεσμα είναι οι εταιρείες αυτές να βρίσκουν όλο και πιο επιφυλακτικούς τους πιθανούς πελάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις για συγχωνεύσεις αυτών των εταιρειών και εξαγορές. Μέσα στον αναβρασμό, πάντως, εγκρίθηκαν χθες με καθυστέρηση ενός μήνα τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης, σε δύο από τις οποίες εμπλέκονται επίσης οι όμιλοι ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίου.

Πρόκειται για φωτοβολταϊκά ισχύος 1.500 μεγαβάτ απλωμένα σε 12 νομούς με προϋπολογισμό 888,1 εκατ.ευρώ, ανεμογεννήτριες 360 MW στην Κάρυστο (585 εκατ.), αιολικά 120,3 MW σε Ξάνθη-Ροδόπη (121,3 εκατ.) και 37 φωτοβολταϊκούς σταθμούς 830 ΜW σε Λάρισα, Μαγνησία και Κιλκίς (421,6 εκατ.). Ο κ. Χατζηδάκης θριαμβολόγησε για τις παραπάνω εγκρίσεις επενδύσεων συνολικής ισχύος 2.800 MW και μίλησε για «τεράστια ουρά επενδυτών» που έκαναν 1.200 αιτήσεις στη ΡΑΕ για συνολική ισχύ 24 GW (24.000 MW) και «διαψεύδουν όσους έσπευσαν να κάνουν εύκολη κριτική» στα μέτρα του υπουργείου του. Υπενθυμίζεται, πάντως ότι είναι κανόνας διεθνώς από αυτές τις αιτήσεις να υλοποιείται στην πραγματικότητα το 10-20%. Σημειώνεται επίσης πως οι συνολικές ανάγκες της Ελλάδας σε ισχύ δεν ξεπερνούν σήμερα τα 21 GW.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων
Μπορεί η υπουργική απόφαση για το πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση στους «φλεγόμενους» λογαριασμούς ρεύματος να καθυστερεί υπέρμετρα, εκδόθηκε όμως ήδη άλλη με το πώς θα μοιραστεί το 1 δισ. ευρώ των ρύπων που...
Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος... του 2022!
Tην ώρα που χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρισμού περιμένουν με τρόμο τον επόμενο λογαριασμό για να δουν την «απανταχούσα» των θερινών αυξήσεων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ξεκινά νέα διαβούλευση με τους...
Διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος... του 2022!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ
Η κυβέρνηση πουλάει την πολυτιμότερη επιχείρηση της χώρας ● Το Δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ ή θα περιοριστεί στο 33%!
Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα
Βραχυκυκλωμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της στην ενέργεια, η κυβέρνηση βλέπει τώρα τις επιπτώσεις από την ξέφρενη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και αφήνει να διαρρεύσουν...
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το... θαύμα της μείωσης του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ
Οι καταναλωτές σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, με επιβαρύνσεις ύψους 142 εκατ. ευρώ. Μια αποκρυπτο-γράφηση στις απαντήσεις του διαχειριστή του λογαριασμού ΔΑΠΕΕΠ στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.».
Το... θαύμα της μείωσης του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας