• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.2°C
  1 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 29.4°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 30.9°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.7°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 25.1°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.7°C
  1 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.5°C / 30.7°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.8°C / 28.2°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 31.4°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.8°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 29.5°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  36%
«Επαγγελματική ασθένεια ο Covid-19»
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Επαγγελματική ασθένεια ο Covid-19»

 • A-
 • A+
Την αναγνώρισή της για τους εργαζόμενους που εκτίθενται κατά την εργασία αξιώνει η ΑΔΕΔΥ, το ίδιο και 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που με ερώτησή τους ζητούν ξανά ελέγχους στους εργασιακούς χώρους.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συνεχίζει την εκκωφαντική σιωπή της αναφορικά με τα δημόσια αλλά και κοινοβουλευτικά ερωτήματα που έχουν τεθεί για τη διάδοση της μολυσματικής Covid-19 στους εργασιακούς χώρους, όπως αποκαλύπτεται και από την κατάσταση στη Μάνδρα, την Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επικεφαλής την τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσαν νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους κ. Βρούτση και Κικίλια με την οποία τους απευθύνουν τα εξής πέντε κρίσιμα ερωτήματα:

■ Αναγνωρίζουν τη λοίμωξη Covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια;

■ Πόσα είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα περιστατικά Covid-19 στους χώρους εργασίας που έχουν δηλωθεί στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (ανά κλάδο) και αφορούν είτε ατύχημα είτε ασθένεια που σχετίζεται με την εργασία;

■ Θα κοινοποιήσουν τα επίσημα στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που αφορούν θανάτους εργαζομένων εξαιτίας της έκθεσής τους στον Covid-19 κατά την εργασία τους;

■ Σε περίπτωση αδυναμίας παροχής των ανωτέρω στοιχείων, γιατί δεν δηλώνονται και δεν καταγράφονται τα ανωτέρω περιστατικά στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας;

■ Πόσους ελέγχους έχει διενεργήσει και πόσα πρόστιμα έχει επιβάλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση αυτή;

Βιολογικοί παράγοντες

Την αναγνώριση της Covid-19 ως επαγγελματικής νόσου για τους εργαζόμενους που νοσούν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ζήτησε ήδη και η ΑΔΕΔΥ. «Εκτός από την πρόσφατη έκδοση του π.δ. 102 (ΦΕΚ 244/Α/7-12-2020) με το οποίο συμπεριλήφθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους, δεν έχει αναγνωριστεί η νόσος Covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια. Είναι εγκληματικό οι εργαζόμενοι να μη γνωρίζουν ότι αν νοσήσουν από τη νόσο Covid-19 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους θα προστατεύονται» αναφέρει η οργάνωση των δημόσιων υπαλλήλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ζητώντας:

● αναφορά και καταγραφή των κρουσμάτων της νόσου που σχετίζονται με την εργασία,

● επίσημη αναγνώριση του Covid-19 ως επαγγελματικής νόσου ή εργατικού ατυχήματος και

● θεσμοθετημένο σύστημα αποζημίωσης για την κάλυψη των θυμάτων της νόσου Covid-19 που σχετίζεται με την εργασία και τις οικογένειές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως υπογραμμίζουν βουλευτές και ΑΔΕΔΥ στη χώρα μας «μέχρι σήμερα δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών Covid-19 στους χώρους εργασίας, ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες, παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη Eurostat. Ταυτοχρόνως, πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και χώρες εκτός αυτής, έχουν προχωρήσει, ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, σε αναγνώριση της Covid-19 ως επαγγελματικής ασθένειας.

Πάντως η ΓΣΕΕ δεν έχει πάρει θέση στο αίτημα αναγνώρισης της νόσου ως επαγγελματικής. Με ανακοίνωσή της περιορίστηκε, απλώς, να επιδοκιμάσει το πόρισμα της επιτροπής για τα ΒΑΕ που προτείνει ένταξη των υγειονομικών σε αυτά, αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα του Covid-19 στον υγειονομικό τομέα. Να σημειωθεί ότι και για το πόρισμα της Επιτροπής το υπουργείο Εργασίας δεν έχει κάνει καμία κίνηση αποδοχής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης
Αν συνυπολογίσουμε και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις κατασκευές, όπως οι μελετητικές και αρχιτεκτονικές δραστηριότητες, προστίθενται άλλες 85.000 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρές και πολύ μικρές.
Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης
Alpha Bank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα αποδοκιμασία του Συλλόγου Alpha
Η ΕΑΚΤ δηλώνει ξεκάθαρα και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών όλων απέναντι στη δημόσια υγεία ότι η τήρηση των μέτρων που οι ειδικοί προτείνουν για την προστασία από τον Covid-19 είναι υποχρέωση όλων.
Νέα αποδοκιμασία του Συλλόγου Alpha
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρα μαντάτα για την απασχόληση
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι φέτος θα χαθούν άλλες 75 εκατ. θέσεις εργασίας και η αύξηση της απασχόλησης μέχρι το 2023 δεν θα είναι επαρκής ούτε για τους νεοεισερχόμενους, ούτε για όλους όσοι έχασαν...
Μαύρα μαντάτα για την απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσθετη στήριξη ζητούν οι ξενοδόχοι, με αφορμή την κλαδική σύμβαση
Αμεση στήριξη των ξενοδοχείων από την κυβέρνηση ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, «καθώς η εκκίνηση της χρονιάς είναι άκρως απαισιόδοξη», ο Ιούνιος είναι χαμένος μήνας και ο Ιούλιος… σέρνεται, βάσει...
Πρόσθετη στήριξη ζητούν οι ξενοδόχοι, με αφορμή την κλαδική σύμβαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
2,54 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE
Τα δάνεια του SURE θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και άλλα παρόμοια μέτρα.
2,54 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας