Επιπλέον μέτρα στήριξης και πρόγραμμα «Γέφυρα» και για επιχειρήσεις προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, καθώς σταδιακά εντός του πρώτου τρίμηνου του 2021 λήγουν τα μορατόρια των δανείων ύψους 20-25 δισ. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψουν σε κανονικές πληρωμές.
Μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη του ΙΟΒΕ με θέμα «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό χρέος και επανεκκίνηση της οικονομίας» ο Φ. Καραβίας υπογράμμισε ότι μετά το τέλος των μοροτόριων οι τράπεζες θα συνεχίσουν διευκολύνουν αυτούς που έχουν ένα προσωρινό ταμειακό πρόβλημα μέσω βραχυχρόνιας σταδιακής επανόδου στην αρχική δόση, «αλλά η αγορά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει απεριόριστη ευχέρεια χειρισμών και δεσμευόμαστε από τους εποπτικούς κανόνες» και με δεδομένο ότι η συγκράτηση των νέων «κόκκινων» δανείων και η εξυγίανση των ισολογισμών παραμένουν βασικές προκλήσεις και για την επόμενη χρονιά.
Ειδικότερα στο υφιστάμενο πρόγραμμα «Γέφυρα», που αφορά την 9μηνη επιδότηση της δόσης δανείων τα οποία συνδέονται με πρώτη κατοικία -αφορά κυρίως φυσικά πρόσωπα- έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 δανειολήπτες με υπόλοιπα 8 δισ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, τάχθηκε υπέρ της κατάτμησης του νέου πτωχευτικού νόμου, δηλαδή της σταδιακής εφαρμογής του μιας και δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως τους επόμενους μήνες (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μετά το φθινόπωρο). Οπως είπε χαρακτηριστικά, «χρειαζόμαστε τους όρους του παιχνιδιού μέχρι να εφαρμοστεί τι θα ισχύει την περίοδο της μετάβασης. Θα έχουμε ή όχι πλειστηριασμούς, τι θα γίνει με την κουλτούρα πληρωμών. Προτείνω να συγκεντρωθούμε σε κάποιες προτεραιότητες, να δούμε ποια προλαβαίνουμε πρώτα, γιατί όλα μαζί δεν μπορούμε»
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2020 το τραπεζικό σύστημα έδειξε ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη και η πιστωτική επέκταση ανήλθε στο 8,3% καλύπτοντας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ηταν μάλιστα, όπως είπε ο Φ. Καραβίας, η υψηλότερη από τα μέσα του 2009. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας οι τράπεζες χρηματοδότησαν 25.000 επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων ήταν μικρομεσαίες.
Ανέφερε ότι οι τράπεζες έλαβαν αιτήματα από εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, υπερδανεισμένες με λόγο χρέους προς ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερο του 8 ή του 10, που είχαν ήδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «ως οφείλαμε χρηματοδοτήσαμε αυτές τις 25.000 επιχειρήσεις με γνώμονα να είναι βιώσιμες την επόμενη μέρα διατηρώντας τις θέσεις εργασίας».
Οπως είπε, υπάρχουν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το μέσο μέγεθος οφείλει να αυξηθεί. «Δεν υπάρχουν αρκετά επενδυτικά έργα που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου» είπε και κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να κινηθεί γρήγορα και να αξιοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης να διοχετεύσει περίπου 13 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις, με την προϋπόθεση να εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό (40%) και να συμμετάσχουν με 20% ίδια κεφάλαια.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έμαθε να κινείται με κοινές δράσεις λόγω της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Τα 750 δισ. ευρώ πρέπει να είναι ένα μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο της Ε.Ε. και να χρησιμοποιείται σε περιόδους κρίσης» είπε ο διοικητής.
«Η Ελλάδα, επειδή ήταν κατεξοχήν οικονομία υπηρεσιών, εθίγη αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, αλλά δεν ήταν από τις πλέον θιγόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν αρκετοί λόγω έκθεσης στον τουρισμό. Αποδείχτηκε ότι είμαστε λίγο χειρότερα από τον μέσο όρο» σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας και παραφράζοντας τον Ηράκλειτο είπε: «Μήτηρ πάντων πανδημία». Η πανδημία, όπως είπε, συνέβη αμέσως μετά την προηγούμενη κρίση και οι τράπεζες είναι η προτελευταία -πριν από το Δημόσιο- άμυνα. «Στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι να ληφθούν μέτρα με κοινή δράση, μέτρα-γέφυρα, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές όσες επιχειρήσεις ήταν ζωντανές πριν από την υγειονομική κρίση και να μην υποστεί ο παραγωγικός ιστός μόνιμη ζημιά» ανέφερε ο διοικητής.
Αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και τις αποφάσεις της Ε.Ε. είπε πως χρειάζονται όλα τα όπλα και «δεν διανοούμαι ότι μπορούμε να μείνουμε έξω από ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας