• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 29.0°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 30.0°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.3°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  3 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  0 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 28.6°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  34%

Φ. Καραβίας - Π. Μυλωνάς

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες

 • A-
 • A+
Πρόσθετα μέτρα στήριξης προτείνει ο Φ. Καραβίας της Eurobank, τμηματική εφαρμογή του Πτωχευτικού ζητά ο Π. Μυλωνάς της Εθνικής. Τι είπαν σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ για το ιδιωτικό χρέος.

Επιπλέον μέτρα στήριξης και πρόγραμμα «Γέφυρα» και για επιχειρήσεις προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, καθώς σταδιακά εντός του πρώτου τρίμηνου του 2021 λήγουν τα μορατόρια των δανείων ύψους 20-25 δισ. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψουν σε κανονικές πληρωμές.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη του ΙΟΒΕ με θέμα «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό χρέος και επανεκκίνηση της οικονομίας» ο Φ. Καραβίας υπογράμμισε ότι μετά το τέλος των μοροτόριων οι τράπεζες θα συνεχίσουν διευκολύνουν αυτούς που έχουν ένα προσωρινό ταμειακό πρόβλημα μέσω βραχυχρόνιας σταδιακής επανόδου στην αρχική δόση, «αλλά η αγορά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει απεριόριστη ευχέρεια χειρισμών και δεσμευόμαστε από τους εποπτικούς κανόνες» και με δεδομένο ότι η συγκράτηση των νέων «κόκκινων» δανείων και η εξυγίανση των ισολογισμών παραμένουν βασικές προκλήσεις και για την επόμενη χρονιά.

Ειδικότερα στο υφιστάμενο πρόγραμμα «Γέφυρα», που αφορά την 9μηνη επιδότηση της δόσης δανείων τα οποία συνδέονται με πρώτη κατοικία -αφορά κυρίως φυσικά πρόσωπα- έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 δανειολήπτες με υπόλοιπα 8 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, τάχθηκε υπέρ της κατάτμησης του νέου πτωχευτικού νόμου, δηλαδή της σταδιακής εφαρμογής του μιας και δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως τους επόμενους μήνες (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μετά το φθινόπωρο). Οπως είπε χαρακτηριστικά, «χρειαζόμαστε τους όρους του παιχνιδιού μέχρι να εφαρμοστεί τι θα ισχύει την περίοδο της μετάβασης. Θα έχουμε ή όχι πλειστηριασμούς, τι θα γίνει με την κουλτούρα πληρωμών. Προτείνω να συγκεντρωθούμε σε κάποιες προτεραιότητες, να δούμε ποια προλαβαίνουμε πρώτα, γιατί όλα μαζί δεν μπορούμε»

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2020 το τραπεζικό σύστημα έδειξε ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη και η πιστωτική επέκταση ανήλθε στο 8,3% καλύπτοντας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ηταν μάλιστα, όπως είπε ο Φ. Καραβίας, η υψηλότερη από τα μέσα του 2009. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας οι τράπεζες χρηματοδότησαν 25.000 επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων ήταν μικρομεσαίες.

Ανέφερε ότι οι τράπεζες έλαβαν αιτήματα από εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια, υπερδανεισμένες με λόγο χρέους προς ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερο του 8 ή του 10, που είχαν ήδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια και «ως οφείλαμε χρηματοδοτήσαμε αυτές τις 25.000 επιχειρήσεις με γνώμονα να είναι βιώσιμες την επόμενη μέρα διατηρώντας τις θέσεις εργασίας».

Οπως είπε, υπάρχουν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το μέσο μέγεθος οφείλει να αυξηθεί. «Δεν υπάρχουν αρκετά επενδυτικά έργα που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου» είπε και κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να κινηθεί γρήγορα και να αξιοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης να διοχετεύσει περίπου 13 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις, με την προϋπόθεση να εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό (40%) και να συμμετάσχουν με 20% ίδια κεφάλαια.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έμαθε να κινείται με κοινές δράσεις λόγω της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Τα 750 δισ. ευρώ πρέπει να είναι ένα μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο της Ε.Ε. και να χρησιμοποιείται σε περιόδους κρίσης» είπε ο διοικητής.

«Αδιανόητο να μείνουμε εκτός ευρωπαϊκού δικτύου bad banks»

«Η Ελλάδα, επειδή ήταν κατεξοχήν οικονομία υπηρεσιών, εθίγη αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, αλλά δεν ήταν από τις πλέον θιγόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν αρκετοί λόγω έκθεσης στον τουρισμό. Αποδείχτηκε ότι είμαστε λίγο χειρότερα από τον μέσο όρο» σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας και παραφράζοντας τον Ηράκλειτο είπε: «Μήτηρ πάντων πανδημία». Η πανδημία, όπως είπε, συνέβη αμέσως μετά την προηγούμενη κρίση και οι τράπεζες είναι η προτελευταία -πριν από το Δημόσιο- άμυνα. «Στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι να ληφθούν μέτρα με κοινή δράση, μέτρα-γέφυρα, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές όσες επιχειρήσεις ήταν ζωντανές πριν από την υγειονομική κρίση και να μην υποστεί ο παραγωγικός ιστός μόνιμη ζημιά» ανέφερε ο διοικητής.

Αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και τις αποφάσεις της Ε.Ε. είπε πως χρειάζονται όλα τα όπλα και «δεν διανοούμαι ότι μπορούμε να μείνουμε έξω από ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσότερες από 50.000 ατομικές επιχειρήσεις «χτίζουν» αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση
Ξεπερνούν τις 4.500 οι αιτήσεις ρύθμισης οφειλών που έχουν καταθέσει ιδιώτες και επιχειρήσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού...
Περισσότερες από 50.000 ατομικές επιχειρήσεις «χτίζουν» αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά φόβου... πρεμιέρα Πτωχευτικού
Η εκκίνηση τη Δευτέρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η επανέναρξη των πλειστηριασμών αυτόν τον μήνα και η επικείμενη εφαρμογή από τον Ιούνιο για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας
Μετά φόβου... πρεμιέρα Πτωχευτικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
Με αφορμή τις νέες χορηγήσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, Δημόσιο και τράπεζες φαίνεται να βρήκαν πεδίο συνεννόησης σε ό,τι αφορά το...
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγυημένα δάνεια στις επιχειρήσεις
Θα έχουν διάρκεια μέχρι 7 έτη συν 18μηνη περίοδο χάριτος ● Μέχρι το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας ή το 25% του ετήσιου τζίρου το ύψος των δανείων ● Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 0,6% ζητούν οι τράπεζες.
Εγγυημένα δάνεια στις επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλάρωση εποπτικών κανόνων στις τράπεζες
Με χαλάρωση των εποπτικών κανόνων που διέπουν το πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα επιχειρήσουν οι θεσμοί να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση...
Χαλάρωση εποπτικών κανόνων στις τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας