• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.8°C / 16.1°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 12.8°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.5°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 6.3°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 11.2°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  5 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 5.5°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 14.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.3°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 12.8°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  96%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάκαμψη σημαίνει θέσεις εργασίας και καλοί μισθοί

 • A-
 • A+
Εκθεση-απάντηση στις προτάσεις Πισσαρίδη από το ΙΝΕ και το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ ● Εκτιμήσεις για επιδείνωση του ασφαλιστικού συστήματος από τις προτάσεις που η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε «ευαγγέλιο» ● Στην αγορά εργασίας έχει de facto καταργηθεί το οκτάωρο, λένε οι ερευνητές.

Αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας χωρίς να τεθεί στο κέντρο των πολιτικών η δημιουργία θέσεων απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό δείχνει το παρελθόν. Αυτό απαιτεί το παρόν και το μέλλον. Σε αυτό το συμπέρασμα συμπυκνώνεται η αναλυτική απάντηση των επιστημονικών συνεργατών του Ινστιτούτου Εργασίας και του Κέντρου Ανάπτυξης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ στην έκθεση Πισσαρίδη που έχει μετατραπεί στο οικονομικο-πολιτικό «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος καθώς και οι επικεφαλής του ΙΝΕ και του ΚΑΝΕΠ, πανεπιστημιακοί Γ. Αργείτης και Χρ. Γούλας, επέμεναν στην αναπτυξιακή σημασία επικέντρωσης όλων των πολιτικών στην τόνωση της απασχόλησης. «Η εξωστρέφεια προϋποθέτει εκσυγχρονισμό και τεχνολογική αναβάθμιση του παραγωγικού συστήματος, αντιστροφή της υποχρηματοδότησης παραγωγικών δραστηριοτήτων από το τραπεζικό σύστημα και ανάπτυξη παραγωγικής επιχειρηματικότητας», σημείωσαν.

Πρόσθεσαν ότι η απασχόληση πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της μακροοικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Η αξιολόγηση πρέπει να είναι ευρύτερη της μέτρησης του ποσοστού ανεργίας και να συμπεριλαμβάνει δείκτες που αποτυπώνουν τη μεταβολή του όγκου, της κλαδικής διάρθρωσης και της ποιότητας της απασχόλησης. «Ο συνδυασμός προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης, βελτίωσης της ποιότητας της εργασίας και η δέσμευση στην ισότητα ευκαιριών και αμοιβών θα μπορούσαν να διασφαλίσουν συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας, που είναι θεμελιακή προϋπόθεση για ένα βιώσιμο υπόδειγμα ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Πολιτική δέσμευση

Το ΙΝΕ εκτιμά ότι η μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο διατηρήσιμο και δίκαιο υπόδειγμα ανάπτυξης πρέπει να στηρίζεται σε μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για την οικοδόμηση μιας οικονομίας που να προσφέρει παραγωγικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους εκείνους που επιθυμούν να εργαστούν, καθώς και διατηρήσιμη αύξηση των εισοδημάτων τους. «Αυτή είναι η ουσία του εργατικού δικαίου και των αποτελεσματικών ρυθμιστικών παρεμβάσεων για την προστασία των μισθών, του χρόνου εργασίας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η πρόβλεψη της Εκθεσης Πισσαρίδη για αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο πλαίσιο των προτάσεών της κατά 1% σε ετήσια βάση μέχρι το 2030 είναι πρακτικά μια εκτίμηση επιδείνωσης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Σε μια οικονομία όπου θα υπήρχε η πολιτική δέσμευση στον στόχο της πλήρους, παραγωγικής και ποιοτικής απασχόλησης, η βιωσιμότητα ενός αμιγώς διανεμητικού συστήματος ασφάλισης θα διασφαλιζόταν και από τον επιπρόσθετο λόγο ότι η παραγωγικότητα θα ήταν υψηλή», σημειώνεται στην έκθεση.

»Αναφορικά με τις εγγυήσεις που δίδονται για την εξασφάλιση επικουρικών συντάξεων με τη δημιουργία νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το ΙΝΕ εκτιμά ότι πρόκειται για «υποθέσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το εμπειρικό δεδομένο της αστάθειας και των μεγάλων διακυμάνσεων των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, συνεπώς και των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονεί η κεφαλαιοποίηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης».

Η έκθεση επαναφέρει τη θέση της ΓΣΕΕ για τις επικείμενες αλλαγές στον χρόνο εργασίας υπενθυμίζοντας ότι πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, το 73% των απασχολουμένων σε όλους τους κλάδους εργαζόταν υπερωριακά, ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 80%.

Ποιότητα της εργασίας

«Τα δεδομένα αυτά περιγράφουν την εικόνα μιας αγοράς εργασίας όπου έχουν ανατραπεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και έχει επιβληθεί μια de facto κατάργηση του οκταώρου και ρευστοποίηση του χρόνου έναρξης και λήξης της εργασίας. Η υπερεργασία είναι ακόμη ένας παράγοντας που υποβαθμίζει όχι μόνο την ποιότητα της εργασίας, αλλά και την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους», επιμένει το ΙΝΕ.

■ Εκκληση στα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, του ΙΝΕ και του ΚΑΝΕΠ να δώσουν το παράδειγμα στον επικείμενο εμβολιασμό για την προφύλαξη από τις καταστρεπτικές συνέπειες του Covid-19 έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, στη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

● Αναλυτικά το κείμενο της έκθεσης στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ: https://www.inegsee.gr

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«New Deal για το ιδιωτικό χρέος»

New deal για τη ρύθμιση και απομείωση του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε δημόσιο τομέα και τράπεζες πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης χθες το μεσημέρι με εκπροσώπους των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει προοπτική, πρέπει να στηριχθεί... Εχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ιδιωτικού χρέους μέσα στην κρίση. Είναι σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο new deal για την ανάγκη απομείωσης αυτού του χρέους, αλλιώς δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Για τη διαχείριση της πανδημίας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο κι αυτό οδήγησε σε μια αναγκαστική παράταση του lockdown, και για την περίοδο των γιορτών. Πράγμα το οποίο θα είναι όχι απλά αρνητικό, αλλά ενδεχομένως και καταστροφικό, για πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών», ενώ χαρακτήρισε εμπαιγμό τη μέθοδο αγορών click away για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων. «Δεν έχουν τις υποδομές για να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη διαδικασία. Είναι σαν να κλείνει η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά το μάτι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξει ρευστότητα στις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με λουκέτα χιλιάδες από αυτές και παρέθεσε τρεις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

● Να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους.

● Να αλλάξει η κυβέρνηση τη στάση της στην επιστρεπτέα ενίσχυση και να τη μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα.

● Να ανοίξει η συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

7 μέτρα για μικρομεσαίους εστίασης και λιανεμπόριο

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων της εστίασης και του εμπορίου είχε χθες και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννήματα. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και των Εμπορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Λάρισας και Πύργου καθώς και των επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Αργολίδας. «Η κυβέρνηση καταδικάζει το λιανεμπόριο και χρησιμοποιεί την κρίση για να στηρίξει τους λίγους και μεγάλους.

Η μέθοδος του click away εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες», δήλωσε η κ. Γεννηματά που πρότεινε 7 στοχευμένα μέτρα στήριξης των κλάδων: Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το 2021, με επιστροφή μόνο το 50% από τις παλαιότερες δόσεις και του 30% από τις καινούργιες, ρύθμιση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν, «κούρεμα» 30% των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους, επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών ώς τις 30/4/21, καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με εγγύηση του κράτους για πολύ μικρές επιχειρήσεις, επιδότηση 40% των ενοικίων έως 30/4/21, πάγωμα Πτωχευτικού Κώδικα και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην Ε.Ε. και γι' αυτό σημαντικός παράγοντας αναδεικνύεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, τον οποίο τώρα επιχειρεί να παρατείνει η...
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετ α τετ για τον κατώτατο μισθό
Με μοναδικό εισηγητή αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (όπως ήταν έως τον Φεβρουάριο του 2012) τη ΓΣΕΕ και με δεδομένα τα αρνητικά πορίσματα των εργοδοτικών οργανώσεων για τα κατώτατα όρια στον...
Τετ α τετ για τον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζική αντίδραση με απεργία στις 10 Ιουνίου!
Μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και Εργατικά Κέντρα μεταθέτουν την απεργιακή κινητοποίηση σε κοινή ημερομηνία για συντονισμένη αντίδραση στο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Μαζική αντίδραση με απεργία στις 10 Ιουνίου!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»
Τα βασικά σημεία της κριτικής στο εργασιακό σχέδιο νόμου και ειδικότερα σε διατάξεις που «αποδιαρθρώνουν το εργατικό δίκαιο και τη συλλογική αυτονομία» ● Αύριο οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
ΓΣΕΕ: «Βορά στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
Στη διαβούλευση με τον Κ. Χατζηδάκη τα περισσότερα μέλη του προεδρείου διαφώνησαν με όλες τις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου ● Η ΓΣΕΕ προανήγγειλε συνεδρίαση των οργάνων της «για να λάβουν αποφάσεις για...
Για ένταση της εργασιακής ζούγκλας μιλά η ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολλαπλό πλήγμα στην καρδιά των συνδικάτων - Όλο το εργασιακό νομοσχέδιο
Μέτρα περαιτέρω αποδυνάμωσης των ήδη βαλλόμενων από την κρίση αντιπροσώπευσης συνδικάτων επιφέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και μάλιστα στο όνομα ποιοτικής αναβάθμισης της λειτουργίας τους, την οποία ο κ....
Πολλαπλό πλήγμα στην καρδιά των συνδικάτων - Όλο το εργασιακό νομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας