• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.0°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.1°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 20.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 16.4°C
  0 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.9°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  0 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.8°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 16.5°C / 21.0°C
  0 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 21.9°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 19.5°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  50%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάκαμψη σημαίνει θέσεις εργασίας και καλοί μισθοί

 • A-
 • A+
Εκθεση-απάντηση στις προτάσεις Πισσαρίδη από το ΙΝΕ και το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ ● Εκτιμήσεις για επιδείνωση του ασφαλιστικού συστήματος από τις προτάσεις που η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε «ευαγγέλιο» ● Στην αγορά εργασίας έχει de facto καταργηθεί το οκτάωρο, λένε οι ερευνητές.

Αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας χωρίς να τεθεί στο κέντρο των πολιτικών η δημιουργία θέσεων απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό δείχνει το παρελθόν. Αυτό απαιτεί το παρόν και το μέλλον. Σε αυτό το συμπέρασμα συμπυκνώνεται η αναλυτική απάντηση των επιστημονικών συνεργατών του Ινστιτούτου Εργασίας και του Κέντρου Ανάπτυξης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ στην έκθεση Πισσαρίδη που έχει μετατραπεί στο οικονομικο-πολιτικό «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος καθώς και οι επικεφαλής του ΙΝΕ και του ΚΑΝΕΠ, πανεπιστημιακοί Γ. Αργείτης και Χρ. Γούλας, επέμεναν στην αναπτυξιακή σημασία επικέντρωσης όλων των πολιτικών στην τόνωση της απασχόλησης. «Η εξωστρέφεια προϋποθέτει εκσυγχρονισμό και τεχνολογική αναβάθμιση του παραγωγικού συστήματος, αντιστροφή της υποχρηματοδότησης παραγωγικών δραστηριοτήτων από το τραπεζικό σύστημα και ανάπτυξη παραγωγικής επιχειρηματικότητας», σημείωσαν.

Πρόσθεσαν ότι η απασχόληση πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της μακροοικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Η αξιολόγηση πρέπει να είναι ευρύτερη της μέτρησης του ποσοστού ανεργίας και να συμπεριλαμβάνει δείκτες που αποτυπώνουν τη μεταβολή του όγκου, της κλαδικής διάρθρωσης και της ποιότητας της απασχόλησης. «Ο συνδυασμός προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης, βελτίωσης της ποιότητας της εργασίας και η δέσμευση στην ισότητα ευκαιριών και αμοιβών θα μπορούσαν να διασφαλίσουν συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας, που είναι θεμελιακή προϋπόθεση για ένα βιώσιμο υπόδειγμα ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Πολιτική δέσμευση

Το ΙΝΕ εκτιμά ότι η μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο διατηρήσιμο και δίκαιο υπόδειγμα ανάπτυξης πρέπει να στηρίζεται σε μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για την οικοδόμηση μιας οικονομίας που να προσφέρει παραγωγικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους εκείνους που επιθυμούν να εργαστούν, καθώς και διατηρήσιμη αύξηση των εισοδημάτων τους. «Αυτή είναι η ουσία του εργατικού δικαίου και των αποτελεσματικών ρυθμιστικών παρεμβάσεων για την προστασία των μισθών, του χρόνου εργασίας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η πρόβλεψη της Εκθεσης Πισσαρίδη για αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο πλαίσιο των προτάσεών της κατά 1% σε ετήσια βάση μέχρι το 2030 είναι πρακτικά μια εκτίμηση επιδείνωσης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Σε μια οικονομία όπου θα υπήρχε η πολιτική δέσμευση στον στόχο της πλήρους, παραγωγικής και ποιοτικής απασχόλησης, η βιωσιμότητα ενός αμιγώς διανεμητικού συστήματος ασφάλισης θα διασφαλιζόταν και από τον επιπρόσθετο λόγο ότι η παραγωγικότητα θα ήταν υψηλή», σημειώνεται στην έκθεση.

»Αναφορικά με τις εγγυήσεις που δίδονται για την εξασφάλιση επικουρικών συντάξεων με τη δημιουργία νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το ΙΝΕ εκτιμά ότι πρόκειται για «υποθέσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το εμπειρικό δεδομένο της αστάθειας και των μεγάλων διακυμάνσεων των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, συνεπώς και των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονεί η κεφαλαιοποίηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης».

Η έκθεση επαναφέρει τη θέση της ΓΣΕΕ για τις επικείμενες αλλαγές στον χρόνο εργασίας υπενθυμίζοντας ότι πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, το 73% των απασχολουμένων σε όλους τους κλάδους εργαζόταν υπερωριακά, ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 80%.

Ποιότητα της εργασίας

«Τα δεδομένα αυτά περιγράφουν την εικόνα μιας αγοράς εργασίας όπου έχουν ανατραπεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και έχει επιβληθεί μια de facto κατάργηση του οκταώρου και ρευστοποίηση του χρόνου έναρξης και λήξης της εργασίας. Η υπερεργασία είναι ακόμη ένας παράγοντας που υποβαθμίζει όχι μόνο την ποιότητα της εργασίας, αλλά και την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους», επιμένει το ΙΝΕ.

■ Εκκληση στα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, του ΙΝΕ και του ΚΑΝΕΠ να δώσουν το παράδειγμα στον επικείμενο εμβολιασμό για την προφύλαξη από τις καταστρεπτικές συνέπειες του Covid-19 έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, στη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

● Αναλυτικά το κείμενο της έκθεσης στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ: https://www.inegsee.gr

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«New Deal για το ιδιωτικό χρέος»

New deal για τη ρύθμιση και απομείωση του ιδιωτικού χρέους απέναντι σε δημόσιο τομέα και τράπεζες πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης χθες το μεσημέρι με εκπροσώπους των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει προοπτική, πρέπει να στηριχθεί... Εχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ιδιωτικού χρέους μέσα στην κρίση. Είναι σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο new deal για την ανάγκη απομείωσης αυτού του χρέους, αλλιώς δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Για τη διαχείριση της πανδημίας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο κι αυτό οδήγησε σε μια αναγκαστική παράταση του lockdown, και για την περίοδο των γιορτών. Πράγμα το οποίο θα είναι όχι απλά αρνητικό, αλλά ενδεχομένως και καταστροφικό, για πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών», ενώ χαρακτήρισε εμπαιγμό τη μέθοδο αγορών click away για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων. «Δεν έχουν τις υποδομές για να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη διαδικασία. Είναι σαν να κλείνει η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά το μάτι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι αν δεν υπάρξει ρευστότητα στις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με λουκέτα χιλιάδες από αυτές και παρέθεσε τρεις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

● Να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους.

● Να αλλάξει η κυβέρνηση τη στάση της στην επιστρεπτέα ενίσχυση και να τη μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα.

● Να ανοίξει η συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

7 μέτρα για μικρομεσαίους εστίασης και λιανεμπόριο

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων της εστίασης και του εμπορίου είχε χθες και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννήματα. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και των Εμπορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Λάρισας και Πύργου καθώς και των επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Αργολίδας. «Η κυβέρνηση καταδικάζει το λιανεμπόριο και χρησιμοποιεί την κρίση για να στηρίξει τους λίγους και μεγάλους.

Η μέθοδος του click away εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες», δήλωσε η κ. Γεννηματά που πρότεινε 7 στοχευμένα μέτρα στήριξης των κλάδων: Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το 2021, με επιστροφή μόνο το 50% από τις παλαιότερες δόσεις και του 30% από τις καινούργιες, ρύθμιση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν, «κούρεμα» 30% των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους, επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών ώς τις 30/4/21, καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με εγγύηση του κράτους για πολύ μικρές επιχειρήσεις, επιδότηση 40% των ενοικίων έως 30/4/21, πάγωμα Πτωχευτικού Κώδικα και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην Ε.Ε. και γι' αυτό σημαντικός παράγοντας αναδεικνύεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, τον οποίο τώρα επιχειρεί να παρατείνει η...
Ουραγοί στην ποιότητα απασχόλησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετ α τετ για τον κατώτατο μισθό
Με μοναδικό εισηγητή αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (όπως ήταν έως τον Φεβρουάριο του 2012) τη ΓΣΕΕ και με δεδομένα τα αρνητικά πορίσματα των εργοδοτικών οργανώσεων για τα κατώτατα όρια στον...
Τετ α τετ για τον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλότερος από το 2008 παραμένει ο μέσος μισθός
Xαμηλότερες κατά 14%, σε σύγκριση με το 2008, παραμένουν οι μέσες μηνιαίες τακτικές αποδοχές των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με βάση τα τελευταία απογραφικά στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον...
Χαμηλότερος από το 2008 παραμένει ο μέσος μισθός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τείχος άρνησης για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό
Με το κλασικό επιχείρημα για την ενίσχυση του πληθωρισμού από ενδεχόμενη αύξηση των τιμών δεν διαφώνησαν ούτε οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.
Τείχος άρνησης για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζήτημα επιβίωσης η αύξηση του κατώτατου μισθού
Η αύξηση στο 60% του διαμέσου μισθού είναι και η πρόταση που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα (ΣΕΣ) και το Ευρωκοινοβούλιο στην προ πολέμου συζήτηση που άνοιξε στην Ε.Ε. για ένα ενιαίο...
Ζήτημα επιβίωσης η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας