• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 32.3°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 32.0°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.5°C / 34.8°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 31.0°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.1°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 31.5°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.0°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.0°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 30.5°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  0 BF
  45%

Ο Σωκράτης Κόκκαλης προτείνει στην κυβέρνηση να ιδρύσει από το μηδέν «Εθνική Λοταρία», υπό δημόσιο έλεγχο αλλά ιδιωτικό μάνατζμεντ, για να σπάσει το μονοπώλιο του ιδιωτικού ΟΠΑΠ

Βγήκαν «μαχαίρια» για τον τζόγο

 • A-
 • A+

Εμφύλιο μεταξύ… ολιγαρχών για τα μάτια του δημοσίου συμφέροντος πυροδοτεί σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και του Ιππόδρομου, που είχε ως ωφελημένους τον όμιλο της Emma Delta Holdings των Μελισσανίδη, Κοπελούζου και Σμεκ και διπλά «ζημιωμένο» τον όμιλο Κόκκαλη, ο οποίος όχι μόνο έμεινε εκτός διαγωνισμών, αλλά έχασε και την προνομιακή πρόσβαση στις δουλειές της τεχνολογικής υποστήριξης του Οργανισμού.

Σε μια δημόσια παρέμβαση που προκαλεί ήδη μεγάλη συζήτηση και ερωτήματα για τη στόχευσή της, το μεγάλο αφεντικό της Intralot και πάλαι ποτέ «εθνικός προμηθευτής» Σωκράτης Κόκκαλης τα έβαλε με τη… διαπλοκή και εξαπέλυσε χθες μύδρους κατά του τρόπο που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, επιτιθέμενος ευθέως στο ΤΑΙΠΕΔ και έμμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Επιχείρησε παράλληλα να χαϊδέψει και τα αυτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας ότι έχει προτείνει επίσημα στην κυβέρνηση να σπάσει το μονοπώλιο του ιδιωτικού πλέον ΟΠΑΠ και να ιδρύσει εξ αρχής μια νέα εταιρεία τζόγου υπό δημόσιο έλεγχο που θα φέρνει εκατοντάδες εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια ταμεία.

Υπόνοιες για «στημένα»

Ο επιχειρηματίας, που έχει κατηγορηθεί όσο λίγοι στο παρελθόν για τις προνομιακές οικονομικές σχέσεις με το Δημόσιο, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τον τρόπο με τον οποίο εξαγοράστηκε ο ΟΠΑΠ από την Emma Delta, δηλαδή με ομολογιακά δάνεια (400 εκατ. ευρώ) που είχαν ως ενέχυρο τις μετοχές του ίδιου του Οργανισμού, ενώ άφησε υπόνοιες για «στημένους διαγωνισμούς», λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα γίνονται με έναν και μόνο συμμετέχοντα και χαρακτήρισε «απαράδεκτο φαινόμενο» τη νομική ασυλία των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τη μάλλον «πονηρή» πρόταση του Σωκράτη Κόκκαλη -που, όπως ο ίδιος είπε χθες στη Γενική Συνέλευση της Intralot, υποβλήθηκε στις 15 Μαΐου με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών-, αυτή είναι να ιδρυθεί εκ του μηδενός νέα Εθνική Λοταρία στην Ελλάδα με μετόχους το Δημόσιο ή και ασφαλιστικά ταμεία και η διαχείρισή της να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τίμημα για δεκαετή παραχώρηση της λειτουργίας του... «αντι-ΟΠΑΠ» θα μπορούσε να φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα για το Δημόσιο από την κερδοφορία και τη φορολόγηση της νέας εταιρείας θα μπορούσαν να φτάνουν τα 500-600 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Την πρόταση αυτή ο μεγαλοεπιχειρηματίας δείχνει να την έχει εξετάσει από όλες τις πλευρές, καθώς προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι ο ιδιώτης που θα πάρει το μάνατζμεντ της κρατικής λοταρίας θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος της αντιδικίας με τον ΟΠΑΠ, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει ρήτρες από το Δημόσιο για την άρση του μονοπωλίου.

«Εχουμε μελετήσει τις ενδεχόμενες διεκδικήσεις και δεν τρομάζουν», είπε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Intralot ή και άλλοι μεγάλοι διεθνείς παίκτες της αγοράς με τους οποίους έχει επαφές προθυμοποιούνται να αναλάβουν το κόστος της σύγκρουσης εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να προκηρύξει τέτοιο διαγωνισμό.

Διεκδικεί μερίδιο

Είναι προφανές πως ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν κόπτεται ξαφνικά για το δημόσιο συμφέρον και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά για τα συμφέροντα της εταιρείας του, που έχει αρχίσει πλέον να μετατρέπεται από πάροχο τεχνολογίας σε διεθνή παίκτη διοργάνωσης στοιχημάτων και διεκδικεί μερίδιο από την τεράστια πίτα του διαδικτυακού και «off line» τζόγου στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο πως η πρότασή του για «κρατική Λοταρία» υπό ιδιωτικό μάνατζμεντ έρχεται ακριβώς σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει με το θεσμικό πλαίσιο του «στοιχήματος» στην Ελλάδα, αλλά και τις δηλώσεις Βαρουφάκη, ο οποίος έχει μιλήσει στη Βουλή για νέες άδειες και απελευθέρωση.

Στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος λειτουργούν σήμερα με μεταβατικές άδειες συνολικά 24 εταιρείες, οι οποίες πρακτικά είναι αδύνατο να ελεγχθούν, ενώ το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματιών να εμπλακούν ενεργά στην αγορά του στοιχήματος, τόσο στο διαδίκτυο όσο και με φυσικά καταστήματα, είναι τεράστιο λόγω του τζίρου δισεκατομμυρίων που γίνεται.

Ενδεικτικό είναι πως μόνο για την εκμετάλλευση των 18.500 περιβόητων «κουλοχέρηδων» (τα συστήματα VLT’s), για τους οποίους θα γίνει διαγωνισμός από τον ΟΠΑΠ τον ερχόμενο Ιούλιο, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων ο όμιλος Κόκκαλη, ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο όμιλος Κοπελούζου, η Infoquest του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα κ.ά. Ο ίδιος ο ΟΠΑΠ, που θα λειτουργήσει αυτόνομα άλλα 16.500 μηχανήματα με «φρουτάκια», εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον τζίρο του από τα 5-5,5 δισ. ευρώ σήμερα σε πάνω από 12-13 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο Β για την Ενέργεια ετοιμάζει ο Σκουρλέτης
Tο χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με στόχο να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και να αντικατασταθούν από σχέδιο εισαγωγής στο...
Σχέδιο Β για την Ενέργεια ετοιμάζει ο Σκουρλέτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριπλή δέσμευση για τις αποκρατικοποιήσεις
Από όλα έχει ο μπαξές των δεσμεύσεων που ανέλαβε εγγράφως η ελληνική κυβέρνηση έναντι των πιστωτών και των «αγορών», καθώς στη λίστα με τα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιδιωτικοποιήσεις κρατικών...
Τριπλή δέσμευση για τις αποκρατικοποιήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι συζήτησαν Γ. Δραγασάκης και Σπ. Θεοδωρόπουλος
Με επιχειρηματίες διευρύνεται ο κύκλος επαφών που έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, μετά τις πρώτες συναντήσεις που είχε με τους τραπεζίτες. Χθες πέρασε την πόρτα του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο...
Τι συζήτησαν Γ. Δραγασάκης και Σπ. Θεοδωρόπουλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 18 χρόνια η περίοδος εκμετάλλευσης των VLT’s από την ΟΠΑΠ Α.Ε.
Η εταιρεία ΟΠΑΠ Α.Ε. πέτυχε το «τζακ ποτ» στην τελευταία για το καλοκαίρι συνεδρίαση της Βουλής με τις θεσμικές αλλαγές που επήλθαν στις παιχνιδομηχανές τύπου VLT’s. Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου...
Στα 18 χρόνια η περίοδος εκμετάλλευσης των VLT’s από την ΟΠΑΠ Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία φαίνεται να έχει την έγκριση των δανειστών, προορίζεται να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα χρηματοδότησης έργων υποδομής, ιδιωτικών επενδύσεων και κυρίως μικρομεσαίων εταιρειών....
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανταρτοπόλεμος για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ
Ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις και προσφυγές στα δικαστήρια, με νομικό επιχείρημα ότι μέρος των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ ανήκει τους εργαζομένους της ως αποτέλεσμα της παρακράτησης ασφαλιστικών...
Ανταρτοπόλεμος για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας