• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.0°C
  4 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.6°C
  6 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.1°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.6°C
  4 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  8 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 4.9°C
  5 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.5°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.7°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.3°C
  4 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  2 BF
  78%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κανονικά θα καταβληθεί ο ΦΠΑ Δεκεμβρίου

 • A-
 • A+
Παρά τις δραματικές συνθήκες στην αγορά, δεν περιλαμβάνεται στις υπό αναστολή πληρωμές, για να συγκρατηθεί η τρύπα στα έσοδα κάτω από τα 6 δισ.

Την αγωνία της κυβέρνησης να συγκρατηθεί η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία κάτω από τα 6 δισ. μαρτυρά η απόφαση να εξαιρεθούν από τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου με τις ευρύτερες φορολογικές διευκολύνσεις οι βεβαιωμένες οφειλές από ΦΠΑ. Ενώ μέχρι τον Νοέμβριο υπήρξε πρόνοια για τους πληττόμενους από την κρίση αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τη δυνατότητα πληρωμής του ΦΠΑ μετά τον Μάιο του 2021 στη βάση της νέας ρύθμισης, δεν συμβαίνει το ίδιο και τώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο ΦΠΑ μηνός Δεκεμβρίου είναι κανονικά καταβλητέος για τις επιχειρήσεις και δεν περιλαμβάνεται στο «σχήμα» με τις οφειλές που «παγώνει» η εξόφλησή τους έως τον Απρίλιο του 2021. Η απόφαση του υπουργείου έχει ισχύ μόνο για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ενώ χρήση του προηγούμενου μέτρου μπορούν να κάνουν μόνο οι εταιρείες που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας).

Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιβάλλει την άμεση καταβολή του ΦΠΑ παρά τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και του ρευστού σκηνικού που κυριαρχεί στην οικονομία. Το μέλλον για τις περισσότερες νομικές οντότητες στη χώρα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, ενώ εντείνονται οι φόβοι για μαζικά λουκέτα στην αγορά.

Μόνο οι μεγάλοι...

Στο κλίμα αυτό τυχόν παράταση της πανδημικής κρίσης θα δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουν μόνο οι μεγάλοι, βγάζοντας από τον χάρτη τους μικρούς παίκτες. Οσοι πάλι μικρομεσαίοι καταφέρουν να ανεβάσουν ρολά θα έρθουν αντιμέτωποι με μια χιονοστιβάδα ασήκωτων υποχρεώσεων που υπονομεύει τη βιωσιμότητά τους. Εχει πάρει ήδη φωτιά το σενάριο το οποίο προτάσσεται ως αναγκαίο από διάφορους φορείς και οργανώσεις περί μιας νέας ρύθμισης 120 δόσεων που θα αγκαλιάσει όλα τα κορονο-χρέη και θα είναι για τις οικογενειακές επιχειρήσεις «ανάσα ζωής».

Ασφαλιστικές οφειλές

Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ανέφερε ότι από τις αναστολές που εφαρμόστηκαν λόγω της κρίσης έχει συσσωρευτεί ένα ποσό οφειλών ύψους 5,25 δισ. ευρώ πλέον των 700 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021.

«Ο βασικός προβληματισμός μας είναι αν κάποιες επιχειρήσεις δεν αντέξουν και αναστείλουν τη λειτουργία τους τον επόμενο χρόνο ή λόγω συσσώρευσης οφειλών δεν μπορέσουν αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν», επισήμανε ο κ. Κουτεντάκης. Ο ίδιος, πάντως, δεν είναι αρνητικός σε μια ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης, όχι όμως για να αλλοιωθεί η κουλτούρα πληρωμών αλλά για να μπορέσουν όσοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να διευκολυνθούν στην εξόφληση των οφειλών τους.

Πέρα από τα ρίσκα και τους κινδύνους, το Γραφείο χαρακτηρίζει θετική τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας λόγω της έλευσης των εμβολίων και της εισροής των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης. Επίσης, οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν βραχυχρόνια διαχειρίσιμες, λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Κλείνοντας ο κ. Κουτεντάκης επισημαίνει ότι η δημοσιονομική εικόνα στον προϋπολογισμό παραμένει προβληματική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «κατάψυξη» οι φορολογικές ελαφρύνσεις
Στο συρτάρι μπαίνουν τα σχέδια με τις υπεσχημένες μειώσεις φόρων, με το οικονομικό επιτελείο να επικαλείται τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες και να αλλάζει γραμμή πλεύσης ακολουθώντας τις υποδείξεις των...
Στην «κατάψυξη» οι φορολογικές ελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση για την εξόφληση της επιστρεπτέας και για πάγιες δαπάνες
Εξάμηνη παράταση για την εξόφληση της οφειλής από τις επιστρεπτέες αλλά και για τον συμψηφισμό κρατικών πιστωτικών κουπονιών, αξίας 80 εκατ. ευρώ, που υπήρξε κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα, με οφειλές από φόρους...
Παράταση για την εξόφληση της επιστρεπτέας και για πάγιες δαπάνες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε 60 άτοκες η επιστροφή των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για τα ποσά των δανείων που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης μέσω των επτά κύκλων της...
Σε 60 άτοκες η επιστροφή των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδότηση δαπανών για λίγους
Το πράσινο φως από την Κομισιόν αναμένει το υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει στην έκδοση της υπουργικής απόφασης με τα ακριβή ποσοστά επιδότησης για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα...
Επιδότηση δαπανών για λίγους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελαφρύνσεις με... άρωμα εκλογών για τη διετία 2021-2022
«Κούρεμα» έως και 45% στην προκαταβολή του φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μειώσεις φορολογικών συντελεστών για όλα τα νομικά πρόσωπα.
Ελαφρύνσεις με... άρωμα εκλογών για τη διετία 2021-2022

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας